Σε τρεις ξεχωριστές συνεδριάσεις θα κριθεί η έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών από τον Άρειο Πάγο

Σε τρεις ξεχωριστές συνεδριάσεις θα κριθεί η έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών από τον Άρειο Πάγο

Δεν έγινε δεκτό από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, το αίτημα των συνηγόρων των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο, να συνεκδικαστούν στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου οι αιτήσεις αναίρεσης που έχουν καταθέσει κατά των εφετειακών αποφάσεων που αφορούν την έκδοσή τους.

Οι συνήγοροι των 8 ζήτησαν να γίνει συνεκδίκαση με το σκεπτικό ότι, μεταξύ άλλων, πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων από διαφορετικά Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου, όπως έγινε και στην περίπτωση της εκδίκασης των υποθέσεών τους από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εφετών, σε τρεις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν με διαφορετική σύνθεση στην κάθε μία, εξέδωσε αντίθετες αποφάσεις ως προς την έκδοση των οκτώ στην Τουρκία. Δύο διαφορετικές συνθέσεις του δικαστικού συμβουλίου αποφάσισαν ομόφωνα, οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί να μην εκδοθούν. Αντίθετα, άλλη σύνθεση του δικαστικού συμβουλίου έκρινε ότι οι τρεις πρέπει να εκδοθούν.

Στις δύο αποφάσεις που έκριναν ότι δεν πρέπει να γίνει έκδοση στην Τουρκία άσκησε έφεση ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιώγας, υποστηρίζοντας ότι το Συμβούλιο «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο οι στρατιωτικοί αν εκδοθούν στην Τουρκία. Κατά της απόφασης έκδοσης, προσέφυγαν οι συνήγοροι των τριών στρατιωτικών στους οποίους αναφερόταν.

Συνεπώς, μετά την σημερινή απόφαση της κ. Δημητρίου, οι αιτήσεις αναίρεσης θα εκδικαστούν όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί, σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίας, στα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου και συγκεκριμένα στις 10, 11 και 13 Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, συστάθηκε Πρωτοβουλία στήριξης στους 8 Τούρκους αξιωματικούς, η οποία ζητά να μην εκδοθούν στην Τουρκία και σε υποστήριξη του αιτήματος αυτού πραγματοποιείται συγκέντρωση, στις 5 Ιανουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στα παλιά κρατητήρια της ΕΑΤ/ΕΣΑ, όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της 7ετούς δικτατορίας χιλιάδες Έλληνες αγωνιστές, στο Πάρκο Ελευθερίας.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική Δικαιοσύνη αντιμετώπισε ως τώρα το θέμα, κατά κύριο λόγο, με εισαγγελικές εισηγήσεις και αποφάσεις του Εφετείου κατά της έκδοσης και σταθερό το επιχείρημα περί βεβαιότητας βασανιστηρίων και απάνθρωπης μεταχείρισης χωρίς καμία εγγύηση διασφάλισης δίκαιης δίκης σε περίπτωση έκδοσης.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι υπήρξαν παρεμβάσεις, που εκφράστηκαν και με δημόσιες δηλώσεις πολιτικών, που δεν έχουν κανένα λόγο στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Το προσκλητήριο της πρωτοβουλίας υπογράφουν οι Ειρήνη Αγαπηδάκη, Απόστολος Δοξιάδης, Όλγα Κετικίδου, Ξένια Κουναλάκη, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Λίνα Παπαδοπούλου και Ανδρέας Πετρουλάκης.


Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, την εξατομίκευση των διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας του. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.