Υπάλληλος της Cyta έδινε τα προσωπικά στοιχεία των πελατών σε πρώην αστυνομικό- Του χρωστούσε χάρη

Υπάλληλος της Cyta έδινε τα προσωπικά στοιχεία των πελατών σε πρώην αστυνομικό- Του χρωστούσε χάρη

Υπόθεση διαρροής προσωπικών τηλεπικοινωνιακών δεδομένων της Cyta από υπάλληλό της σε συνταξιούχο αστυνομικό, διερευνά η Αστυνομία που συνέλαβε δύο πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» πρόκειται για έναν 68χρονο και μια 43χρονη από χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, που υπηρετεί σε υποκατάστημα της Αρχής σε προάστιο της Λευκωσίας.

Εναντίον τους διερευνώνται υποθέσεις διαφθοράς, κατά παράβαση του περί επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, περί διατήρησης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, κατάχρηση εξουσίας, δόλος και συνωμοσία. Τα υπό εξέταση αδικήματα διαπράχθηκαν από την 1/6/2016-4/8/2017.

Σύμφωνα πάντα με τον «Φ», την περασμένη Τρίτη η Cyta κατάγγειλε ότι στα πλαίσια ελέγχων ασφαλείας της, διαφάνηκε ότι η 43χρονη υπάλληλος της είχε παράνομα πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό προσωπικών δεδομένων κατόπιν αναζητήσεων της μέσω εφαρμογών πληροφορικής, χωρίς εξουσιοδότηση.

Διαβάστε επίσης:

Ένα αεροπλάνο απογειώθηκε από τη Λάρνακα για τη μικρή Μαρίε: «Θα σε φέρουμε στη μαμά σου» (video)

Τρέμει τον ανταγωνισμό;Συνεργάτης της Χριστιάνας έκανε αυτό που αρνιόταν όλη τη σεζόν να κάνει (pic)

Δεν το έμαθε κάνεις- Νεαρή Κύπρια ηθοποιός είναι 5 μηνών έγκυος (pics)

ΚΥΠΡΟΣ: Καθημερινό παιχνίδι θανάτου για οδηγούς στον αυτοκινητόδρομο λόγω «κατασκευαστικού λάθους»

ΛΕΜΕΣΟΣ: Έκρηξη βόμβας σε γνωστό κατάστημα- Έκλεισε λεωφόρος για έρευνες της Αστυνομίας

Συγκεκριμένα, απέκτησε συνολικά σε 249 περιπτώσεις πρόσβαση στην εφαρμογή που αναφέρεται σε τιμολόγια, η οποία αποκαλύπτει στοιχεία του πελάτη όπως ονοματεπώνυμο, ταυτότητα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου και οφειλόμενο ποσό. Η ύποπτη εργαζόταν πριν ένα χρόνο στο Τμήμα Εξυπηρέτησης πελατών γι’ αυτό και από λάθος δεν της αφαιρέθηκε η πρόσβαση όταν μετακινήθηκε αλλού.

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, η 43χρονη αφού εξασφάλιζε προσωπικά δεδομένα πελατών της Cyta, τα διέρρεε σε πρόσωπο με sms ή με μήνυμα από ηλεκτρονικό υπολογιστή

Αυτή τελικά συνελήφθη και σε θεληματική κατάθεσή της κατονόμασε τον συνταξιούχο αστυνομικό ως το πρόσωπο που της ζητούσε να προβεί στον εντοπισμό των δεδομένων και στον οποίο κατέληγαν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Όπως ανέφερε, ο λόγος που το έκαμνε ήταν γιατί διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον ύποπτο και τον σεβόταν και για να τη βοηθήσει να απαλλαγεί από δάνειο που έκανε το 2003 για λογαριασμό άλλου προσώπου το οποίο δεν το πλήρωνε.

Από το γραφείο της παραλήφθηκαν ως τεκμήρια το κινητό της τηλέφωνο και ο υπηρεσιακός της υπολογιστής.

Την Πέμπτη το βράδυ συνελήφθη και ο συνταξιούχος αστυνομικός, ο οποίος φέρεται να ανέφερε όταν του επεστήθη η προσοχή του στο νόμο ότι «έγινε πριν χρόνια, εξέτασέν το η Γενική Εισαγγελία».