ΣΚΑΝΔΑΛΟ! Σαν βασιλιάδες αμείβονται οι διευθυντές των εταιρειών λεωφορείων με τα λεφτά των Κυπρίων

ΣΚΑΝΔΑΛΟ! Σαν βασιλιάδες αμείβονται οι διευθυντές των εταιρειών λεωφορείων με τα λεφτά των Κυπρίων

Εκτός από τα κόμιστρα, οι Κύπριοι φορολογούμενοι επιβαρύνονται και με τα τεράστια ποσά που παρέχει το κράτος ως κυβερνητική συνεισφορά στις εταιρείες δημοσίων συγκοινωνιών.

Έκπληξη προκάλεσαν στη Βουλή τα στοιχεία που απέστειλε ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης σε σχέση με τις αμοιβές που λαμβάνουν τα διευθυντικά στελέχη των έξι εταιρειών δημόσιων συγκοινωνιών (λεωφορείων), τις οποίες εταιρείες το Κράτος χρηματοδοτεί προκειμένου να κρατήσει στη ζωή τις δημόσιες μεταφορές που εξυπηρετούν καθημερινά χιλιάδες μαθητές, συνταξιούχους και αλλοδαπούς.

Οι μικτές απολαβές των διευθυντών κυμαίνονται, κατά μέσο όρο, από €3.325 μέχρι €5.719 τον μήνα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, κάλεσε με επιστολή του, ημερομηνίας 12/2/2016, τον αρμόδιο υπουργό, να πληροφορήσει τη Βουλή για τα ποσά που έχουν λάβει, ανά έτος, οι εταιρείες δημόσιων συγκοινωνιών, οι οποίες έχουν υπογράψει συμβάσεις με το Κράτος.

Επίσης, ο Γιώργος Περδίκης ζήτησε από τον κ. Δημητριάδη να ενημερώσει τη Βουλή για τον αριθμό των υπαλλήλων που εργοδοτεί η κάθε εταιρεία καθώς και για τις αμοιβές που λαμβάνουν τα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών αυτών.

€280 εκατ. τα 5 τελευταία χρόνια

Η απάντηση Δημητριάδη στάλθηκε στη Βουλή μετά από 10 μήνες και συγκεκριμένα στις 16/12/2016, πληροφορώντας τους βουλευτές με τα ακόλουθα:

Πρώτο, το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε ως ενδιάμεση κυβερνητική συνεισφορά στις ανάδοχες εταιρείες τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή από το 2011 μέχρι το 2015, ανέρχεται στα €280,3 εκατ. και κατανεμήθηκε ως εξής: Το 2011 - €46,3 εκατ., το 2012 - €69,6 εκατ., το 2013 – €63,4 εκατ., το 2014 - €50,4 εκατ. Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι για το έτος 2010 (Ιούλης-Δεκέμβρης), που τέθηκε σε εφαρμογή το νέο σύστημα δημόσιων επιβατικών μεταφορών, η κρατική συνεισφορά ήτνα €24,4 εκατ.

Δεύτερο, ο αριθμός των ατόμων που εργοδοτεί η κάθε εταιρεία, καθώς και οι αμοιβές που λαμβάνουν τα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών αυτών έχουν ως εξής:

Ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Λευκωσίας (ΟΣΕΛ) εργοδοτεί 380 υπαλλήλους. Διαθέτει εννέα διευθυντές, με τον ακαθάριστο μισθό τους να ανέρχεται κατά μέσο όρο στις στις €5.719 τον μήνα.

Η Εταιρεία Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού (ΕΜΕΛ) εργοδοτεί 278 υπαλλήλους. Διαθέτει 11 διευθυντές, με τον ακαθάριστο μισθό τους να ανέρχεται κατά μέσο όρο στις €4.348 τον μήνα.

Η Εταιρεία Λεωφορεία Λάρνακας «Ζήνωνας» εργοδοτεί 177 υπαλλήλους. Διαθέτει 13 διευθυντές, με τον ακαθάριστο μισθό τους να ανέρχεται κ;ατά μέσο όρο στις €3.477 τον μήνα.

Ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Πάφου (ΟΣΥΠΑ) εργοδοτεί 169 υπαλλήλους. Διαθέτει πέντε διευθυντές, με τον ακαθάριστο μισθό τους να ανέρχεται κατά μέσο όρο στις €4.594 τον μήνα

Ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ) εργοδοτεί 160 υπαλλήλους. Διαθέτει 14 διευθυντές, με τον ακαθάριστο μισθό τους να ανέρχεται κατά μέσο όρο στις €3.360 τον μήνα.

Η Εταιρεία Υπεραστικά Λεωφορεία Κύπρου εργοδοτεί 77 υπαλλήλους. Διαθέτει 11 διευθυντές, με τον ακαθάριστο μισθό τους να ανέρχεται κατά μέσο όρο στις €3.325 τον μήνα.

Σύσταση νέας Διεύθυνσης στο Υπουργείο

Με στόχο τη μείωση του κόστους για το Κράτος, το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε σε πρόσφατη συνεδρία του, την εισήγηση του Υπουργού Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Μάριου Δημητριάδη, για τη σύσταση και λειτουργία Διεύθυνσης Δημοσίων Μεταφορών στο Υπουργείο Μεταφορών.

Πηγή: εφ. «Φιλελεύθερος»/Μιχάλης Χατζηστυλιανού


Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, την εξατομίκευση των διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας του. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.