ΚΥΠΡΟΣ: Υπάλληλος της ΑΗΚ πήρε 97.000 ευρώ αλλά ήθελε και προαγωγή- Αθέτησε γραπτή δέσμευση του

ΚΥΠΡΟΣ: Υπάλληλος της ΑΗΚ πήρε 97.000 ευρώ αλλά ήθελε και προαγωγή- Αθέτησε γραπτή δέσμευση του

Δεσμεύτηκε να αποσύρει την προσφυγή του εναντίον της ΑΗΚ αλλά μόλις πήρε τα 97 χιλιάδες ευρώ, δεν αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση προαγωγής που δεν του έδωσαν.

Σύμφωνα με τον «Πολίτης» υψηλόβαθμος υπάλληλος της ΑΗΚ δεσμεύτηκε γραπτώς να αφυπηρετήσει πρόωρα και εθελοντικώς από την ΑΗΚ, λαμβάνοντας 97 χιλιάδες ευρώ, πέρα από τις απολαβές και τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα και να αποσύρει προσφυγή που είχε καταθέσει παλαιότερα εναντίον της ΑΗΚ για προαγωγή που διεκδίκησε και έχασε, αλλά όταν πήρε την αποζημίωση και αφυπηρέτησε δεν απέσυρε την προσφυγή και συνέχισε να διεκδικεί την προαγωγή.

Της υπόθεσης επιλήφθηκε το Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο εξετάζοντας την προσφυγή και λαμβάνοντας γνώση για τη δέσμευση του υπάλληλου να αποσύρει την προσφυγή έκρινε ότι ο εν λόγω υπάλληλος (Ανδρέας Τσαγγαρίδης) στερείται έννομου συμφέροντος συνέχισης της προσφυγής. Κατ’ επέκταση, το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή και επικύρωσε την απόφαση της ΑΗΚ να προάξει άλλον υπάλληλο (Χρίστος Τουφεξής).

Η προαγωγή

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η επίμαχη θέση που προκήρυξε η ΑΗΚ τον Νοέμβριο του 2011 ήταν θέση διευθυντή εκμετάλλευσης (Ν1) και τη διεκδίκησαν ο Ανδρέας Τσαγγαρίδης και ο Χρίστος Τουφεξής. Έναν χρόνο αργότερα, η ΑΗΚ αποφάσισε την προαγωγή του κ. Τουφεξή και ο κ. Τσαγγαρίδης κατέθεσε προσφυγή ζητώντας ακύρωση της απόφασης. Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η ΑΗΚ δεν προέβη σε δέουσα έρευνα για τη διαπίστωση της κατοχής των απαιτούμενων προσόντων από τον κ. Τουφεξή, ότι αγνοήθηκε η πείρα και η υπηρεσία του ιδίου. Η πλευρά του κ. Τουφεξή αντέτειναν ότι κανένας από τους λόγους ακυρότητας δεν μπορούσαν να επιτύχουν, αφού προηγήθηκε η δέουσα έρευνα και ουδεμία πλάνη της ΑΗΚ υπήρξε επί των κριτηρίων της προαγωγής.

Η δήλωση

Η ΑΗΚ έθεσε όμως ενώπιον του δικαστηρίου θέμα μη διατήρησης έννομου συμφέροντος του κ. Τσαγγαρίδη για συνέχιση της εξέτασης της προσφυγής, επειδή το 2015 είχε δεσμευτεί γραπτώς να αποσύρει την προσφυγή. Συγκεκριμένα ελέχθη από πλευράς ΑΗΚ ότι ο κ. Τσαγγαρίδης υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2015 δήλωση για πρόωρη εθελούσια αποχώρηση από την ΑΗΚ. Η παράγραφος 6 της εν λόγω δήλωσης προέβλεπε τα εξής για τον κ. Τσαγγαρίδη: «Θα αποσύρω αμέσως οποιαδήποτε προσφυγή υπάρχει καταχωρημένη στο Ανώτατο Δικαστήριο από μέρους μου εναντίον της ΑΗΚ κατά την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας δήλωσης, η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί και με την παρούσα δήλωση εγκαταλείπω κάθε σχετική διεκδίκηση».

Τον Μάρτιο του 2015 ο κ. Τσαγγαρίδης αποχώρησε από την ΑΗΚ, έλαβε αποζημίωση 97.033 ευρώ, πέραν των απολαβών και των συνταξιοδοτικών του ωφελημάτων, αλλά δεν απέσυρε την προσφυγή.

Η δικηγόρος της ΑΗΚ υποστήριξε ότι υπάρχει μεν η αρχή του διοικητικού δικαίου ότι κατά κανόνα δεν επιτρέπεται ρητή ή σιωπηρή παραίτηση από δημόσιο δικαίωμα, όμως υπό ορισμένες προϋποθέσεις (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση) είναι δυνατή τέτοια παραίτηση. Υποστήριξε επίσης ότι το έννομο συμφέρον για κατάθεση της προσφυγής (το 2013) έχει εκλείψει στη συνέχεια, με την ενυπόγραφη, ρητή και ανέκκλητη δήλωση αποδοχής του σχεδίου πρόωρης εθελούσιας αφυπηρέτησης.

Η πλευρά του κ. Τσαγγαρίδη υποστήριξε ότι ο εν λόγω υπάλληλος ουδέποτε απώλεσε το έννομο συμφέρον του για συνέχιση της προσφυγής, καθώς όταν η ΑΗΚ τον πληροφόρησε ότι αφυπηρετούσε στις 31/3/2015 δεν του ανέφεραν οτιδήποτε για την απόσυρση των δύο προσφυγών του που εκκρεμούσαν και ότι η ΑΗΚ ήγειρε τέτοιο ζήτημα έναν χρόνο μετά. Υποστήριξε ακόμα ότι η ΑΗΚ αποποιήθηκε της διεκδίκησης για απόσυρση της προσφυγής γιατί εξέτασε και ενέκρινε την αίτησή του για αφυπηρέτηση χωρίς να του ζητήσει να αποσύρει τις προσφυγές.

Το Διοικητικό Δικαστήριο στάθηκε ιδιαίτερα στην υπογραφή από τον κ. Τσαγγαρίδη της δήλωσης-δέσμευσης ότι θα αποσύρει αμέσως οποιαδήποτε εκκρεμούσα προσφυγή. Το δικαστήριο αναγνώρισε επίσης ότι η συγκεκριμένη περίπτωση εμπίπτει στις εξαιρέσεις του κανόνα που δεν επιτρέπει ρητή ή σιωπηρή εγκατάλειψη δημόσιου δικαιώματος που θα οδηγεί στην εξαφάνιση του έννομου συμφέροντος. Υπό το φως των πιο πάνω απέρριψε την προσφυγή, καθώς έκρινε ότι ο κ. Τσαγγαρίδης στερείται έννομου συμφέροντος συνέχισης της προσφυγής.

Διαβάστε επίσης:

Ένα αεροπλάνο απογειώθηκε από τη Λάρνακα για τη μικρή Μαρίε: «Θα σε φέρουμε στη μαμά σου» (video)

Τρέμει τον ανταγωνισμό;Συνεργάτης της Χριστιάνας έκανε αυτό που αρνιόταν όλη τη σεζόν να κάνει (pic)

Δεν το έμαθε κάνεις- Νεαρή Κύπρια ηθοποιός είναι 5 μηνών έγκυος (pics)

ΚΥΠΡΟΣ: Καθημερινό παιχνίδι θανάτου για οδηγούς στον αυτοκινητόδρομο λόγω «κατασκευαστικού λάθους»

ΛΕΜΕΣΟΣ: Έκρηξη βόμβας σε γνωστό κατάστημα- Έκλεισε λεωφόρος για έρευνες της Αστυνομίας