Διαμετρικά αντίθετες οι απόψεις Ε/κ και Τ/κ για τη λύση – Άνοδος της ακροδεξιάς στα κατεχόμενα

Διαμετρικά αντίθετες οι απόψεις Ε/κ και Τ/κ για τη λύση – Άνοδος της ακροδεξιάς στα κατεχόμενα

Τελικά, οι Κύπριοι θέλουμε την επανένωση στα χαρτιά, αλλά όχι και στην πράξη;

Γράφει ο Δημήτρης Σκρίμπας

Μπορεί Αναστασιάδης και Ακιντζί να καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης και από τις δύο κοινότητες για το Κυπριακό, ωστόσο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι φαίνεται να έχουν τεράστιες αποκλείσεις όσον αφορά στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν οι δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που διενεργήθηκαν η μία στις ελεύθερες περιοχές και η άλλη στα κατεχόμενα, με διαφορά περίπου τριών εβδομάδων.

Η μέρα με τη νύχτα

Το σημαντικότερο στοιχείο το οποίο αναδεικνύεται από την προσεκτική μελέτη όλων των δεδομένων είναι η εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη μεταξύ των πολιτών των δύο κοινοτήτων, όσον αφορά στο θέμα της Ασφάλειας, των Εγγυήσεων και της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στο νησί μετά τη λύση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων (84%) επιθυμεί την αποχώρηση του συνόλου των ξένων στρατευμάτων από το έδαφος της Κύπρου, ενώ ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αυτών που απορρίπτουν τη διατήρηση των Εγγυήσεων με επεμβατικά δικαιώματα (92%).

Στο άλλο άκρο κινείται η τουρκοκυπριακή κοινή γνώμη, καθώς εννέα στους δέκα Τουρκοκύπριους θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ την παραμονή ενός αριθμού τουρκικών στρατευμάτων επί κυπριακού εδάφους μετά τη λύση, καθώς και τη διατήρηση των τουρκικών Εγγυήσεων με τη σημερινή τους μορφή.

Μήλον της έριδος η επιστροφή εδαφών και οι πρόσφυγες

Ωστόσο, το στοιχείο το οποίο, κατά τη γνώμη μου, καταρρίπτει πολλά από τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν την επίτευξη μιας λύσης με οποιοδήποτε κόστος, είναι η άποψη του 60,5% των Τουρκοκυπρίων, που αντιτίθενται στο (ήδη συμφωνημένο) ποσοστό του 20% των Ελληνοκυπρίων οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα εγκατάστασης στις υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση περιοχές με πλήρη δικαιώματα (περίπου 45 χιλ. πολίτες).

Επιπλέον, σχεδόν ένας στου δύο Τουρκοκύπριους (46,7%) αρνείται την επιστροφή κατεχομένων εδαφών υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση μετά τη λύση.

Σε παρεμφερή ερωτήματα, οι Ελληνοκύπριοι εμφανίζονται αμετακίνητοι στο θέμα της επιστροφής των προσφύγων (εννέα στους δέκα θεωρούν αδιαπραγμάτευτη την επανεγκατάσταση έστω και ενός μικρού αριθμού προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες), ενώ ένας στους δύο (55%) θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση την επιστροφή της Μόρφου στο πλαίσιο μιας αποδεκτής λύσης.

Αλλαγή πολιτικού σκηνικού και άνοδος της ακροδεξιάς

Παράλληλα, η δημοσκόπηση της Gezici, για λογαριασμό της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Dialog, φέρνει στην επιφάνεια ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό των κατεχομένων.

Οι πολιτικές ισορροπίες φαίνονται να διαταράσσονται, λίγους μόλις μήνες μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, με το Κόμμα του Λαού, του οποίου ηγείται ο πρώην διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς, Κουντρέτ Οζερσάι, να «παίρνει κεφάλι» 11,4 ποσοστιαίων μονάδων από το κυβερνόν Κόμμα Εθνικής Ενότητας.

Έξι στους δέκα Τουρκοκύπριους ψηφοφόρους (59%) θεωρεί αποτυχημένη την ψευδοκυβέρνηση, ωστόσο το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, την οποία εκφράζει το νεοϊδρυθέν από τον Ερχάν Αρικλί –ενός εκ των δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ– Κόμμα Αναγέννησης, που ήδη εμφανίζει δημοσκοπικά μια εκλογική δύναμη της τάξης του 2,4%.

Καλή χρονιά αδέλφια! / Mutlu yıllar kardeşlerim!


Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, την εξατομίκευση των διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας του. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.