ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ για το Παιδοκαρδιολογικό του Μακάρειου: «Κινδυνεύουν οι ζωές των παιδιών μας»!

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ για το Παιδοκαρδιολογικό του Μακάρειου: «Κινδυνεύουν οι ζωές των παιδιών μας»!

Χωρίς υποστήριξη, και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των παιδιών με καρδιοπάθειες, συνεχίζει να λειτουργεί το Παιδοκαρδιολογικό τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Η συμφωνία που το Υπουργείο Υγείας διατηρούσε με ιδιωτικό εξειδικευμένο κέντρο μέχρι τον περασμένο Ιούνιο δεν έχει ακόμα ανανεωθεί, με αποτέλεσμα οι δύο παιδοκαρδιολόγοι του Δημοσίου να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών που χρειάζονται βοήθεια.

Το πρόβλημα, που εδώ και έξι μήνες ταλαιπωρεί ασθενείς, γονείς, γιατρούς αλλά και το ίδιο το υπουργείο Υγείας, μεταφέρεται πλέον και στη Βουλή, αφού ήδη οι ιδιώτες γιατροί που μέχρι τον περασμένο Ιούνιο εξυπηρετούσαν τα καρδιοπαθή παιδιά, ενημέρωσαν επισήμως τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τον Υπουργό Υγείας , Γιώργο Παμπορίδη, αλλά και την Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

Το ιδιωτικό κέντρο παιδιατρικής, από το 2007 μέχρι τον Ιούνιο του 2016 συνεργαζόταν με το Υπουργείο Υγείας και ενίσχυε τους γιατρούς του Μακάρειου Νοσοκομείου, οι οποίο λόγω υποστελέχωσης δεν μπορούσαν να καλύψουν όλες τις εφημερίες της εβδομάδας, αφού είναι μόνο δύο γιατροί και παράλληλα, εξυπηρετούσε τα παιδιά άνω των 16 ετών τα οποία δεν εξυπηρετούνται από τον δημόσιο τομέα.

Υπερβολικές οι απαιτήσεις των ιδιωτών

Οι προσπάθειες για ανανέωση της σύμβασης του Κράτους με το ιδιωτικό κέντρο άρχισε από την πρώτη στιγμή. Ωστόσο, η προσπάθεια σκάλωνε και όπως διαπιστώνεται συνεχίζει να σκαλώνει στο οικονομικό ζήτημα.

Από πλευράς του Υπουργείου Υγείας υπάρχει ο ισχυρισμός ότι το Κέντρο ζήτησε αύξηση του ποσού που το κράτος καταβάλλει για την αγορά υπηρεσιών και γι’ αυτόν το λόγο δεν έχει ακόμα ανανεωθεί η σύμβαση. Μάλιστα, γίνεται λόγος για υπερβολικές απαιτήσεις, από πλευράς των ιδιωτών.

Αυτή όμως η καθυστέρηση έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των γονιών των παιδιών με καρδιοπάθειες, αφού υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες παρουσιάστηκαν επείγοντα περιστατικά στο Μακάρειο Νοσοκομείο αλλά δεν υπήρχε γιατρός διαθέσιμος για να τα εξυπηρετήσει, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μεγάλη καθυστέρηση στη σωστή περίθαλψη των μικρών ασθενών.

Αγωνιούν για τα παιδά τους οι γονείς

Οι φωνές αγωνίας των γονιών, οι οποίοι από το περασμένο καλοκαίρι προσπαθούν να διασφαλίσουν την περίθαλψη των παιδιών τους, φαίνεται ότι δεν έχουν τύχει της απαραίτητης ανταπόκρισης αφού Υπουργείο Υγείας και ιδιώτες συνεχίζουν να μην τα βρίσκουν μεταξύ τους.

Προ δεκαπενθημέρου έφθασε στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, επιστολή από το Κέντρο Εξειδικευμένης Παιδιατρικής το οποίο ζητούσε την παρέμβαση του για να επιλυθεί η διαφορά, «προτού έχουμε απώλεια ζωής κάποιου μικρού ασθενή», όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή.

Το Κέντρο, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το πρόβλημα είναι διπλό, αφού αφορά τόσο στην κάλυψη επειγόντων περιστατικών στο Μακάρειο Νοσοκομείο όσο και στην ιατρική παρακολούθηση ενηλίκων ασθενών με εκ γενετής καρδιακές παθήσεις.

Στην Επιτροπή Υγείας η συνέχεια

Σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους ιδιώτες γιατρούς, το Κέντρο παρακολουθεί ασθενείς εδώ και 30 χρόνια αφού, όπως εξηγεί, διαθέτει όλο το απαραίτητο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη θα πρέπει να αναμένεται ότι το θέμα θα απασχολήσει μια από τις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Υγείας της Βουλής.

Πηγή: εφ. «Φιλελεύθερος»/Μαριλένα Παναγή


Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, την εξατομίκευση των διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας του. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.