Στην Κύπρο οι μαθητές μαθαίνουν για το ΣΕΞ από το δημοτικό

Στην Κύπρο οι μαθητές μαθαίνουν για το ΣΕΞ από το δημοτικό

Η είδηση αφορά σε όλους τους μαθητές των σχολείων δημοτικής, μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης της Κύπρου, που καλούνται να εξοικειωθούν με την έννοια της ολιστικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

«Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ορίζεται ως η μάθηση σε σχέση με τις γνωστικές, συναισθηματικές, κοινωνικές, διαδραστικές και σωματικές πτυχές της σεξουαλικότητας. Ξεκινά νωρίς, κατά την παιδική ηλικία, και συνεχίζει στην εφηβική και ενήλικη ζωή. Για τα παιδιά και τους νέους έχει στόχο την υποστήριξη και προστασία της σεξουαλικής τους ανάπτυξης.

»Σταδιακά ενισχύει και ενδυναμώνει τα παιδιά και τους νέους με πληροφορίες, δεξιότητες και θετικές αξίες ώστε να κατανοούν και να χαίρονται τη σεξουαλικότητά τους, να βιώνουν με υπευθυνότητα και ασφάλεια τις διαπροσωπικές σχέσεις και φιλίες τους και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη δική τους σεξουαλική υγεία και ευημερία αλλά και για των άλλων.

»Καθιστά τα παιδιά και τους νέους ικανούς να ενισχύσουν την ποιότητα της ζωής τους και να συνεισφέρουν σε μια σπλαχνική και δίκαιη κοινωνία. Όλα τα παιδιά και οι νέοι έχουν το δικαίωμα στην πρόσβαση σε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση κατάλληλη για την ηλικία τους».

Πλαίσιο αναφοράς για περιστατικά βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης

Αυτός είναι ο ορισμός της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Στρατηγικής για τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και περιλαμβάνεται, μαζί με πολλά άλλα, στο κείμενο πολιτικής που ετοίμασε για το θέμα του Υπουργείο Παιδείας.

Σκοπός του κειμένου που προωθήθηκε στα σχολεία είναι να αξιοποιείται ως πλαίσιο αναφοράς στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σημειώνεται ότι το κείμενο περιλαμβάνει: τον ορισμό και την αναγκαιότητα της ολιστικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, το θεσμικό πλαίσιο που τη στηρίζει και την πολιτική του υπουργείου σε σχέση με το θέμα.

Ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», ο όρος ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αναφέρεται σε προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης τα οποία περιλαμβάνουν «τόσο την αποχή από τη σεξουαλική ζωή ως μια επιλογή όσο και την αντισύλληψη και τις ασφαλείς σεξουαλικές συμπεριφορές, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προσωπικής και σεξουαλικής ανάπτυξης, σεξουαλικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος στην εκπαίδευση».

Σε σχέση με τις ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας να παρέχει ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε όλους τους μαθητές σε σχολεία δημοτικής, μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης, στο κείμενο τονίζεται ότι η πολιτική του υπουργείου καθορίζεται μέσα από:
α) το Πρόγραμμα Σπουδών Αγωγής Υγείας (ΠΣΑΥ)
β) την αντιρατσιστική πολιτική «Κώδικας Συμπεριφοράς κατά του Ρατσισμού και Οδηγός Διαχείρισης και Καταγραφής Ρατσιστικών Περιστατικών» και
γ) την πολιτική σε σχέση με τη διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης στα σχολεία.

Σε ό,τι αφορά ειδικά στο ΠΣΑΥ, αναφέρεται ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας μέσα από την εισαγωγή του ΠΣΑΥ το 2011. Τα θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο ΠΣΑΥ περιλαμβάνονται κυρίως στη θεματική υποενότητα: Οικογενειακός Προγραμματισμός, Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες

Στο δημοτικό η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση προσεγγίζεται ως τμήμα του ευρύτερου συνόλου εκπαιδευτικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας, όπου κύριος σκοπός είναι η προαγωγή της υγείας των μαθητών ολιστικά (σωματική, ψυχική και κοινωνική πτυχή της υγείας) ως προσωπικού και κοινωνικού εφοδίου για «καλή ζωή».

Στη μέση εκπαίδευση η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πραγματοποιείται μέσα από τα μαθήματα της Οικιακής Οικονομίας/Αγωγής Υγείας στο γυμνάσιο και Οικογενειακής Αγωγής στο λύκειο.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, που συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων όπως οι μορφές σεξουαλικής βίας, ο εκφοβισμός, η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη στην εφηβεία, η ομοφοβία, η επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, το HIV/AIDS και λοιπά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, η αναπαραγωγή και διαιώνιση στερεοτύπων των φύλων, η βία κατά των γυναικών, ο στιγματισμός κα οι διακρίσεις εις βάρος περιθωριοποιημένων ομάδων και άλλα.


Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, την εξατομίκευση των διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας του. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.