Σε κρίσιμη καμπή το Κυπριακό: Τι λένε Κασουλίδης και Ακιντζί για τη διεθνή διάσκεψη

Σε κρίσιμη καμπή το Κυπριακό: Τι λένε Κασουλίδης και Ακιντζί για τη διεθνή διάσκεψη

Στόχος στη διάσκεψη για την Κύπρο είναι η Τουρκία να ανοίξει τα χαρτιά της για το Κυπριακό, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) και σχολιάζοντας τις επιδιώξεις της Τουρκίας, ο κ. Κασουλίδης τόνισε: «Ούτε να το διανοηθούν για στρατιωτική βάση στην Κύπρο».

Όσο αφορά τα περί ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, ο Κύπριος Yπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η παρούσα φάση των συνομιλιών βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους 19 μήνες.

Τόνισε πως δεν θεωρεί σωστό να αφεθούν τα πράγματα να αποτύχουν, ενώ δήλωσε ότι έχει δίκιο η Αθήνα στη θέση για συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν πριν από τη διάσκεψη.

Διευκρίνισε δε ότι η διάσκεψη για την Κύπρο, δεν είναι πενταμερής, επικαλούμενος το ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών, στο οποία αναφέρεται «η συμμετοχή των μερών, όπως απαιτείται».

Εξάλλου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι δεν έχει αντίρρηση με την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κομισιόν) ως παρατηρητή στη διάσκεψη για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα μπορούσε π.χ. να εκπροσωπηθεί από την ύπατη εκπρόσωπο, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί, αντί της κ. Μογκερίνι, να είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Σε δηλώσεις στην κοινοτική εφημερίδα "NEW EUROPE", πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες, και σε ερώτηση για το ρόλο της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι η ΕΕ είχε έναν παρατηρητή, τον Γκύντερ Φερχόιγκεν, πριν από 12 χρόνια και πρόσθεσε ότι «ο εκπρόσωπος της ΕΕ μπορεί επίσης να είναι παρών κατά τη διάρκεια των προσεχών συνεδριάσεων στη Γενεύη».

Σε ό,τι αφορά στις επαφές του στις Βρυξέλλες, ο Ακιντζί είπε ότι ήταν «πολύ παραγωγικές» και ότι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, την ύπατη εκπρόσωπο, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Επίσης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, και τη Βικτόρια Νούλαντ, Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.


Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ