Πρόεδρος Αναστασιάδης: Η άρνηση των μεταρρυθμίσεων υπονομεύει την προοπτική της χώρας

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Η άρνηση των μεταρρυθμίσεων υπονομεύει την προοπτική της χώρας

Κάλεσμα ευθύνης προς όλα τα πολιτικά κόμματα να μην διακυβεύουν τα όσα με κόπους έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως η άρνηση των μεταρρυθμίσεων υπονομεύει την προοπτική της χώρας.

Σε ομιλία κατά την τελετή απονομής των βραβείων του ΚΕΒΕ, Business Leader Awards, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την έξοδο από το μνημόνιο, οι οποίες οδήγησαν την οικονομία στην έξοδο από τη μακρά και παρατεταμένη ύφεση.

Στην ομιλία του, την οποία ανέγνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε «είμαστε πεπεισμένοι ότι η ανάπτυξη θα εδραιωθεί, ότι η ανεργία θα μειωθεί περαιτέρω και το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας θα βελτιωθεί, εάν παραμείνουμε συνεπείς και προσηλωμένοι στην προσπάθεια».

«Και θέλω με την ευκαιρία να απευθύνω ένα κάλεσμα ευθύνης προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Δεν πρέπει να διακυβεύσουμε όσα με κόπους και θυσίες έχουμε εξασφαλίσει τα τελευταία χρόνια», είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, για να τονίσει πως «η άρνηση των μεταρρυθμίσεων και η απόρριψη και των θετικών αλλαγών είναι πράξη που υπονομεύει την ευημερία των συμπολιτών μας και την προοπτική από την πατρίδα μας», υπογράμμισε.

Όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως αποτέλεσμα της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας, αναμένεται φέτος ρυθμός ανάπτυξής κοντά στο 3% του ΑΕΠ, που αποτελεί ένα από τους ψηλότερους στην Ευρώπη.

«Και θέλω να τονίσω πως αυτός δεν είναι ένας απρόσωπος δείκτης που μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους», είπε, προσθέτοντας πως ο δείκτης αυτός σχετίζεται με την ευημερία και την προοπτική των συμπολιτών μας.

«Είναι μέσα από αυτή τη νέα αναπτυξιακή προοπτική που έχουμε αντιστρέψει την ανοδική πορεία της ανεργίας, η οποία έχει ήδη επανέλθει στα επίπεδα προ του 2012», σημείωσε.

Απεριόριστες προοπτικές από μια λύση

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και επανέλαβε πως η λύση «αποτελεί τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση και τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα μας τις επόμενες δεκαετίες».

«Οι προοπτικές είναι απεριόριστες και οι εκτιμήσεις δεικνύουν ότι μέσα από τη λύση θα δημιουργηθεί μια άλλη διάσταση στις οικονομικές προοπτικές μιας χώρας που θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα έχει σταθερότητα και θα διασφαλίζει ένα μοντέλο ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ όλων των πολιτών», τόνισε.

Επανέλαβε πως ο ίδιος δεν θα φέρει ενώπιον του λαού «καμία πρόταση που δεν θα συνιστά ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πλαίσιο βιώσιμης λύσης».

Αναφερόμενος στο κόστος της λύσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «για μας αυτό που άλλοι ονομάζουν κόστος της λύσης, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επένδυση που απαιτείται για να αναπτύξουμε τις δυνατότητες της πατρίδας μας σε όλη της την έκταση».

Όπως ανέφερε, όσοι επικαλούνται το κόστος παραβλέπουν το γεγονός πως στην περίπτωση της λύσης, οι αμυντικές δαπάνες της χώρας μας θα είναι σαφώς μικρότερες, αλλά κυρίως παραβλέπουν το γεγονός ότι οι προοπτικές για επενδύσεις, για οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη θα είναι τεράστιες με ανάλογη θετική συνεισφορά στα δημόσια έσοδα.

Κατέστησε δε σαφές ότι ο ίδιος δίνει τεράστια σημασία στην οικονομική διάσταση της λύσης και για αυτό για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις σοβαρότατης μελέτης και διαμόρφωσης προτάσεων, με τη συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Παρά τις δυσκολίες στην πρόσβαση στοιχείων που προβάλλονται από τη λεγόμενη κυβέρνηση των κατεχομένων, ελπίζω πως θα έχουμε τελικά έγκαιρα την πλήρη εικόνα για να ληφθούν και τα κατάλληλα μέτρα προσαρμογής», είπε.

Υποδεικνύοντας την ανάγκη «να ξεπεράσουμε τα φοβικά σύνδρομα», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως πρέπει «να αρνηθούμε τον παραλυτικό φόβο και να πάρουμε τις αποφάσεις εκείνες που θα οδηγήσουν τη χώρα μας στη νέα εποχή».

«Αν παραμέναμε προσκολλημένοι σε όσα παραδοσιακά γνωρίζαμε», είπε, «η χώρα μας δεν έχω αμφιβολία πως θα κλυδωνιζόταν ακόμη στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Τολμήσαμε όμως και λάβαμε δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις».

«Και σήμερα, έχοντας διασφαλίσει μια νέα οικονομική προοπτική, διαπραγματευόμαστε με αποφασιστικότητα το μέλλον της πατρίδας μας. Βάζουμε τα θεμέλια της νέας εποχής για τη χώρα μας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, την εξατομίκευση των διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας του. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.