Ακιντζί: «Ρήτρα 15ετίας για αποχώρηση στρατευμάτων και εκ περιτροπής προεδρία για να υπάρξει λύση»

Ακιντζί: «Ρήτρα 15ετίας για αποχώρηση στρατευμάτων και εκ περιτροπής προεδρία για να υπάρξει λύση»

«Δυστυχώς η δυσπιστία ακόμα υπάρχει. Είναι ανάγκη να αναπτύξουμε νέα αντίληψη και αυτό δεν μπορεί να γίνει από την πρώτη ημέρα» τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Ειδικές Αποστολές» της ΕΡΤ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν την ασφάλειά τους μέσω της Τουρκίας και ότι αυτό εξαρτάται από την ιστορία τους στο παρελθόν, γιατί δεν είχαν καλές αναμνήσεις, δυστυχώς.

Προσέθεσε ότι η αντίληψη περί ασφάλειας θα αλλάξει σταδιακά και πως στην άποψη ότι από την πρώτη μέρα δεν χρειάζονται στρατιώτες και δεν χρειάζονται εγγυήσεις, η αντίδραση των Τουρκοκυπρίων δεν θα είναι ναι.

Όπως είπε, φυσικά οι Ελληνοκύπριοι επίσης όταν σκέφτονται τι συνέβη το 1974 αισθάνονται, από την πλευρά τους, ότι είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες τους. Γι αυτό και δεν θέλουν τη συνέχιση αυτού του συστήματος.

Ρήτρα 15ετίας για πλήρη αποχώρηση στρατευμάτων

«Είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε νέες αντιλήψεις και αυτό θα συμβεί μόνο με τον χρόνο, με νέες εμπειρίες», τόνισε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι μπορεί να υπάρξει μια ρήτρα στη συμφωνία, που να αναγνωρίζει συγκεκριμένες παραμέτρους, φέρνοντας ως παράδειγμα π.χ. ένα διάστημα μετά από 15 χρόνια ή μετά από τη συμπλήρωση τριών επιτυχημένων προεδρικών θητειών, έτσι ώστε να ελεγχθεί ότι το σύστημα είναι βιώσιμο, ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία προχωρά ομαλά και ότι υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία.

Συνεχίζοντας, ως προς το θέμα των εγγυήσεων και την πραγματοποίηση διάσκεψης για το θέμα στη Γενεύη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι «χρειαζόμαστε αυτούς τους ηγέτες να είναι γύρω μας ώστε να βοηθήσουν τους Κυπρίους να οριστικοποιήσουν την τελική συμφωνία».

Επιβεβλημένη η παρουσία Τσίπρα-Ερντογάν στη Γενεύη

Η συμμετοχή τους, σημείωσε, πρέπει να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, για το λόγο αυτό καλωσόρισε την κίνηση αυτή από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου και τόνισε ότι αναμένει την ίδια κίνηση και από τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε άλλο σημείο της εκπομπής, ως προς τις ίδιες τις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι είναι φυσιολογικό να αφήνονται συγκεκριμένα θέματα για την τελική φάση και προσέθεσε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης μέχρι σήμερα δεν έχει συμφωνήσει με την εκ περιτροπής προεδρία.

Είναι προφανές, τόνισε, ότι θέλει να την κρατήσει στην τσέπη του μέχρι το τέλος, διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι αν δεν έχουμε αποτελεσματική αντιπροσώπευση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων «δεν θα το δεχτώ».

«Θα δημιουργήσουμε τη λύση»

«Ασφαλώς, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να επιτύχεις κάτι ή να αποτύχεις. Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε 100% κοντά στην λύση. Θα δημιουργήσουμε τη λύση», τόνισε.

Τέλος, ως προς την οικονομική πτυχή, ο Μουσταφά Ακιντζί υπογράμμισε ότι το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου μια σειρά από οικονομικές κινήσεις μπορεί να τις κάνει μόνο μέσω της Τουρκίας.

Λόγω αυτής της κατάστασης είναι όλο και περισσότερο εξαρτώμενο από την Τουρκία και μόνο η Τουρκία χρηματοδοτεί τις επενδύσεις και άλλα πράγματα. «Είχαμε άλλη ευκαιρία να συνδεθούμε με τον κόσμο και δεν την χρησιμοποιήσαμε; Δεν υπήρχε», τόνισε.

Φυσικό αέριο στην ΕΕ μέσω Τουρκίας

Για το φυσικό αέριο, δε, σημείωσε ότι μπορεί να διοχετευτεί μέσω της Κύπρου στην Τουρκία για τις ανάγκες της Τουρκίας, όπως επίσης και μέσω Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί έχουν την ανάγκη να εμπλουτίζουν τις επιλογές τους, και δεν θέλουν να εξαρτώνται από το ρώσικο φυσικό αέριο.

Όπως είπε, πρόκειται για έναν ενεργειακό διάδρομο από τον οποίο μπορούν να επωφεληθούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, την εξατομίκευση των διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας του. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.