Συμφωνία Πρεσπών και Συμφωνία Eurogroup άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Συμφωνία Πρεσπών και Συμφωνία Eurogroup άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη

"Ιστορική", χαρακτήρισε την περασμένη βδομάδα για την Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος νωρίτερα σήμερα συμμετείχε στην προπαρασκευαστική Σύνοδο Κορυφής των ηγετών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκο Σοσιαλιστικό Κόμμα, πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ανέφερε στην τοποθέτησή του στο εσωτερικό της διάσκεψης του ΕΣΚ ότι "κλείσαμε λογαριασμούς του παρελθόντος" και "η συμφωνία στις Πρέσπες με την ΠΓΔΜ και η συμφωνία του Eurogroup άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη".

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε στην παρέμβασή του ότι "οι αποτυχημένοι διαχειριστές του παρελθόντος, ο κ. Μητσοτάκης και η κα. Γεννηματά έχουν συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο πολιτικής υποκρισίας και εθνικιστικού λαϊκισμού". "Δημαγωγούν, προσπαθώντας να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες των κομμάτων τους", συμπλήρωσε και προειδοποίησε ότι " η Ιστορία θα δικαιώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες που ξεπέρασαν το παρελθόν και συνδιαμόρφωσαν ένα δίκαιο μέλλον". 

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας σημείωσε ότι "η Ευρώπη πρέπει να κατασταλάξει τι ακριβώς θέλει: συλλογικές ή μονομερείς λύσεις;".

Τόνισε δε ότι "εμείς ζητάμε τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής και την αναβάθμιση της δραστηριότητας της Frontex, καθώς, επίσης, και ένα ολιστικό πρόγραμμα στήριξης των χωρών προέλευσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών". 
 
Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΕΣΚ, όλοι οι συμμετέχοντες συνεχάρησαν την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχή και καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, όπως και για την συμφωνία των Πρεσπών που χαρακτήρισαν ιστορικό επίτευγμα που κάνει περήφανες όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του ΕΣΚ Σεργκέι Στάνισεφ δεν παρέλειψε να επισημάνει την έντονη διαφωνία του ΕΣΚ για τη στάση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, που δεν ήταν καν παρούσα στη συνεδρίαση.

Διαβάστε περισσότερα για την Ελλάδα πατώντας εδώ!