Υεμένη: Το κορίτσι-σύμβολο του λιμού πέθανε σε ηλικία 7 ετών

Υεμένη: Το κορίτσι-σύμβολο του λιμού πέθανε σε ηλικία 7 ετών

Μια ματιά στο «στοιχειωμένο» βλέμμα της Αμάλ Χουσεΐν, της 7χρονης που για καιρό παρέμενε σιωπηλή σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου στην Υεμένη, αρκούσε για να καταλάβει κανείς τις συνθήκες που επικρατούν στη σπαραζόμενη από τον πόλεμο χώρα, η οποία βυθίζεται σε μια ανθρωπιστική κρίση που μέρα με τη μέρα γίνεται και σοβαρότερη.

Η 7χρονη Αμάλ, το πρόσωπο της οποίας είχε αναχθεί σε σύμβολο του λιμού στην Υεμένη έπειτα από τη δημοσίευση της φωτογραφίας της από τους New York Times, πέθανε χθες στον καταυλισμό προσφύγων όπου ζούσε με την οικογένειά της.

«Η καρδιά μου έχει ραγίσει», δήλωσε η Μάριαμ Άλι, μητέρα του κοριτσιού και πρόσθεσε: «Η Άμαλ πάντα χαμογελούσε. Τώρα ανησυχώ και για τα άλλα μου παιδιά».

Ο Τάιλερ Χικς, ο φωτογράφος που απαθανάτισε την Αμάλ, είχε μιλήσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε ραδιοφωνική εκπομπή για τις στιγμές που πέρασε στο πλάι της στην εμπόλεμη Υεμένη, κάνοντας λόγο για μια «δύσκολη» και «σπαραξικάρδια», ταυτόχρονα όμως και «σημαντική» φωτογράφιση.

«Πραγματικά συνοψίζει το πόσο τραγικός και πόσο σοβαρός έχει γίνει ο υποσιτισμός και ο λιμός στην Υεμένη», εξήγησε ο βραβευμένος με Πούλιτζερ  φωτογράφος.

 

 

Η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, σπαράσσεται εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια από τον πόλεμο στον οποίο αντιπαρατίθενται η κυβέρνηση που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και οι σιίτες αντάρτες Χούτι, με καταστροφικά αποτελέσματα για τους αμάχους.

 

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, ο Μαρκ Λόουκοκ, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Υεμένη κινδυνεύει «από έναν άμεσο και μεγάλο λιμό», ο οποίος μπορεί να επηρεάσει 14 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας.

 

 

Ο Λόουκοκ τόνισε ότι ο επικείμενος λιμός ενδέχεται να είναι «μεγαλύτερος από οποιονδήποτε έχουν αντιμετωπίσει ποτέ» οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr