Ανάλυση: Τι «τρέχει» ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία - Οι κίνδυνοι για Κύπρο – Ελλάδα

Ανάλυση: Τι «τρέχει» ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία - Οι κίνδυνοι για Κύπρο – Ελλάδα

Ποιο το διακύβευμα της κρίσης στην Κριμαία - Ποια συμφέροντα υπάρχουν - Τι μας ανέφερε ο διεθνολόγος Κων/νος Φίλης

Του Αντρέα Πολυκάρπου

Η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας βρίσκεται στο απροχώρητο με τις δύο χώρες να μην κάνουν βήμα πίσω. Από τη μια η Ουκρανία η οποία κήρυξε στρατιωτικό νόμο και από την άλλη η Ρωσία η οποία κάνει πράξη τη θεωρία περί της ισχυρής δύναμης που μπορεί να επιβάλλεται…

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και σίγουρα κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι μέλλει γενέσθαι…

Ποιο είναι, όμως, το διακύβευμα της όλης υπόθεσης; Τι ζητά ο Πούτιν και τι θέλει να πετύχει η ουκρανική κυβέρνηση; Γιατί η συγκεκριμένη περιοχή εγείρει την κόντρα;

Διαβάστε επίσης: Ρωσία VS Ουκρανία: Ισορροπία δυνάμεων ή ξεκάθαρη ισχύς της «Κόκκινης Αρκούδας» (Βίντεο)

ρωσια 4

Επίσης σε όλα αυτά τα δρώμενα ποια θα πρέπει να είναι η στάση της Κύπρου και της Ελλάδας διπλωματικά αλλά και γιατί ο Ερντογάν κάνει το μειονέκτημα πλεονέκτημα;

Διαβάστε επίσης: Ρωσία VS Ουκρανία: Ισορροπία δυνάμεων ή ξεκάθαρη ισχύς της «Κόκκινης Αρκούδας» (Βίντεο)

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Διεθνολόγο κο. Κωνσταντίνο Φίλη μας ανέφερε ότι η κατάσταση από τη μια  δεν φαίνεται να άλλαξε από το 2014 μετά και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία καθώς και το γεγονός ότι οι ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας ελέγχονται από ρωσόφιλους αυτονομιστές οι οποίοι έχουν ως σημείο αναφοράς τη Μόσχα. Από την άλλη το κλίμα δυναμιτίζεται και από το γεγονός ότι υπάρχει δυσπιστία και καχυποψία ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις (ρωσική- ουκρανική).

Παράλληλα, η Ρωσία δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί την ένταξη της Ουκρανίας σε δυτικούς θεσμούς ενώ το επεισόδιο της Κυριακής έρχεται λίγο μετά την αναφορά στην ουκρανική βουλή για το δυτικό προσανατολισμό της χώρας. Κάτι που ενόχλησε και ενοχλεί.

Επίσης, οι επικείμενες εκλογές στην Ουκρανία όπου ο νυν ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο φαίνεται να έχει πολύ μικρές πιθανότητες να επανεκλεγεί, οξύνουν την κατάσταση αφού από τη μια η Ρωσία θέλει να τον πιέσει περαιτέρω δείχνοντας ότι δεν είναι ικανός να προστατεύσει τη χώρα του ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε άλλες υποψηφιότητες και από την άλλη ο  Ποροσένκο θέλει  να δείξει ένα δυναμισμό αφού θεωρεί ότι θα ενισχυθεί πολιτικά γι’ αυτό και δεν δείχνει ότι θέλει να αποκατασταθεί η τάξη προκειμένου να συσπειρώσει τον κόσμο γύρω από αυτόν ενώ  ίσως να επιθυμεί – λόγω της έκρυθμης κατάστασης- να μεταφερθούν και οι επερχόμενες εκλογές.

Ένας ακόμα σοβαρός λόγος είναι το γεγονός ότι μπορεί καμία από τις δύο  χώρες να μην τήρησε τις συμφωνίες αλλά οι αμερικανοί άρχισαν να αποδέχονται αυτήν την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά το 2014 την ώρα που οι ευρωπαίοι ενώ σκέφτονταν μάλιστα να μειώσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Με τις νέες εξελίξεις ο Τραμπ κόντεψε να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Πούτιν ενώ οι ευρωπαίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μειώσουν τις κυρώσεις.

Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι το έρεισμα για τη συγκεκριμένη περιοχή η οποία είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες και τίθεται το ζήτημα για το ποιος θα κάνει τις έρευνες και θα αξιοποιήσει τα κοιτάσματα. Η Ρωσία, λοιπόν, θέλει να στείλει ένα μήνυμα ότι θα έχει τον πρώτο λόγο στην εν λόγω περιοχή.

ρωσια 5

Ταυτόχρονα, στέλνει ένα μήνυμα ότι μπορεί να ελέγξει τα στενά του Κέρτς από τα οποία περνούν πλοία εμπορικά και πολεμικά της Ουκρανίας. Οπότε θέλει να ελέγχει τη διέλευση των πλοίων μέσα από τον έλεγχο των στενών αν και συμφωνήθηκε ο από κοινού έλεγχος τους με την Ουκρανία και να αποδείξει ότι αν θέλει αυτό το status μπορεί αν αλλάξει σε περίπτωση που η Ουκρανία στραφεί στο ΝΑΤΟ.

Παραδείγματος χάρη, μπορεί να αποκλείσει ένα μεγάλο κομμάτι της Ουκρανίας στην Αζοφική θάλασσα. Στο Κέρτς, εξάλλου, η Ρωσία  κατασκεύασε μια γέφυρα που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία και από τότε όποτε θέλει μπορεί να έχει ισχυρή ναυτική παρουσία.

ρωσια 6

Τι μπορούν να πράξουν Ελλάδα και Κύπρος

Σε ερώτημα μας για το τι μπορούν να πράξουν Ελλάδα και Κύπρος ο κος Φίλης μας ανέφερε ότι και οι δύο χώρες πρέπει να έχουν μιαν ανησυχία αφού δεν μπορούν να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

 Υπάρχει αναλόγια,  σε ότι κάνει η Τουρκία με αυτά που κάνει η Ρωσία. Δεν τηρούν το διεθνές δίκαιο και επιβάλλουν τη θέληση τους σε ασθενέστερους γείτονες. Η Κριμαία έχει κάποιες σχετικές αναλογίες με την κατεχόμενη Κύπρο. Ελλάδα και Κύπρος , λοιπόν, δεν μπορούν να λάβουν ξεκάθαρη θέση. Ούτε να στηρίξουν κάποια από τις δύο χώρες αφού από τη μια η Ρωσία κράτησε συνεπή στάση στο κυπριακό και είναι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και από την άλλη, η Ρωσία πράττει στην Ουκρανία αυτά που κάνει και η Τουρκία  στην Κύπρο.

Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε ο κος Φίλης, η Τουρκία για να μην τοποθετηθεί σε αυτό το δίπολο Ουκρανίας – Ρωσίας αφού βρίσκεται στη μέση δυτικών και ρωσικών συμφερόντων, ο Ερντογάν θέλει να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή και να προσπαθήσει το μειονέκτημα του να πάρει θέση να το μετατρέψει σε πλεονέκτημα.