Ρωσία VS Ουκρανία: Ισορροπία δυνάμεων ή ξεκάθαρη ισχύς της «Κόκκινης Αρκούδας» (Βίντεο)

Ρωσία VS Ουκρανία: Ισορροπία δυνάμεων ή ξεκάθαρη ισχύς της «Κόκκινης Αρκούδας» (Βίντεο)

Μια κόντρα που κρατάει χρόνια

  • Όλο το ιστορικό από το 2014
  • - Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα ενός ενδεχόμενου πολέμου

Του Αντρέα Πολυκάρπου 

Το θερμόμετρο βρίσκεται στα ύψη στην πρώην ΕΣΣΔ με τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν από το 2014 ασταμάτητα. Ρωσικοί δορυφόροι από τη μια μαζί με τη Μόσχα και από την άλλη η Ουκρανία με τους δυτικούς συμμάχους. Καμία από τις δύο χώρες δεν φαίνεται να κάνει πίσω την ώρα που οι πληγές στην Κριμαία φαίνεται όχι μόνο να μην κλείνουν αλλά να κακοφορμίζουν…

Μερικές ημέρες μετά, το επεισόδιο της Κυριακής όπου το πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι άνοιξε πυρ εναντίον ουκρανικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, πλήττοντας ένα πλοίο και τραυματίζοντας ένα μέλος του πληρώματος, η κατάσταση δεν φαίνεται να ηρεμεί…

Διαβάστε επίσης: Ανάλυση: Τι «τρέχει» ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία - Οι κίνδυνοι για Κύπρο – Ελλάδα

Το ρωσικό λιμενικό από την πλευρά του υποστήριξε ότι τρία πολεμικά σκάφη του ουκρανικού ναυτικού πραγματοποίησαν μη εξουσιοδοτημένη πλεύση σε ρωσικά χωρικά ύδατα προχωρώντας σε δίμηνη κράτηση των τριών Ουκρανών ναυτικών.

Διαβάστε επίσης: Ανάλυση: Τι «τρέχει» ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία - Οι κίνδυνοι για Κύπρο – Ελλάδα

Από την πλευρά του ο Πέτρο Ποροσένκο δηλώνει έτοιμος να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του, υποστηρίζοντας πως έχει αποδείξει ότι η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επέβαλλε στρατιωτικό νόμο, μετά το «θερμό» επεισόδιο στο στενό του Κερτς, κατά το οποίο Ρώσοι άνοιξαν πυρ εναντίον τριών πλοίων του ουκρανικού ναυτικού, τα οποία κατέλαβαν, συλλαμβάνοντας 24 ναύτες.

«Η Κριμαία είναι μέρος της Ουκρανίας που παράνομα προσαρτήθηκε. Δεν υπάρχουν ρωσικά χωρικά ύδατα εκεί, δεν μπορούμε να παραβιάσουμε κάτι που δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το γεγονός ότι άνοιξαν πυρ εναντίον των πλοίων μας. Η Ρωσία παραβιάζει βάναυσα το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Ποροσένκο, μιλώντας στο CNN.

ρωσια 4

Ετοιμάζουν πόλεμο;

Όπως τόνισε ο Ποροσένκο: «Με βάση τις πληροφορίες μας, μεταξύ άλλων και από τις πηγές μας στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία συγκεντρώνει μεγάλο όγκο στρατευμάτων στα σύνορά μας. Έχουμε αποδείξεις για αυτό. Θα είμαστε έτοιμοι, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση ανάλογη του 2014. Η επιβολή του στρατιωτικού νόμου γίνεται ξεκάθαρα για να υπερασπιστούμε το σύνταγμά μας, να μας βοηθήσει να μετακινήσουμε στρατεύματα πιο εύκολα, να κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους μας για να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία μας. Απλά, να υπερασπιστούμε τη χώρα μας».

ρωσια 2

Μια κόντρα που κρατάει χρόνια

Έναν αιώνα από τότε που ο «θείος Joe» - όπως αποκαλούσαν οι αμερικανοί τον «ατσαλένιο» Ιωσήφ Στάλιν  το μεγάλο νικητή του Β’ Π.Π. που άλλαξε το ρου της ιστορίας μετατρέποντας την αγροτική λενινιστική ΕΣΣΔ σε μια υπερδύναμη από τις λίγες που γνώρισε η ανθρωπότητα- και ο οποίος επέβαλε το νόμο της ενότητας, της βιομηχανικής άνθισης και της σιωπής (βάζοντας όλα τα προβλήματα κάτω από το χαλί) οι δύο χώρες στη μετά- Γέλτσιν εποχή, βρίσκονται στα πρόθυρα του πολέμου…

Γύρω πολεμικές ιαχές, συλλήψεις και στρατιωτικοί νόμοι και στη μέση η Κριμαία, που στοίχε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έφερε όλην την Ευρώπη στα όρια μιας γενικής σύρραξης ενός ακήρυχτου από χρόνια πολέμου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να τα βάζει με όλη τη Δύση και τις κυρώσεις της.

Από το 2014 τα στρατεύματα του Κιέβου μάχονται εναντίον των αυτονομιστών της Ρωσίας στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, έχοντας την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη της Μόσχας η οποία προσάρτησε την Κριμαία με στρατεύματα των ειδικών δυνάμεων το 2014.

Ενώ οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοι υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έστειλε στην Κριμαία βαρύ οπλισμό η Μόσχα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία αποτελεί μια «εξέγερση» λόγω της δυσαρέσκειας για το Κίεβο.

ρωσια 3

Πόλεμος στην Ανατολική Ουκρανία

Ο Πόλεμος στο Ντονμπάς (ονομάζεται επίσης Πόλεμος στην Ανατολική Ουκρανία) δεν ήταν τίποτε άλλο από μια ξεκάθαρη ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας. Από τις αρχές Μαρτίου του 2014, διαδηλώσεις των φιλορωσικών και αντικυβερνητικών ομάδων πραγματοποιήθηκαν στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λούγκανσκ της Ουκρανίας, μετά την ουκρανική επανάσταση του 2014.

Ακολούθησε η προσάρτηση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία εξαιτίας και των  ταυτόχρονων φιλορωσικών διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη νότια και ανατολική Ουκρανία.

Η κλιμάκωση ήρθε πολύ νωρίς και οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των αποσχιστικών δυνάμεων των ανεξάρτητων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λούγκανσκ καθώς και της ουκρανικής κυβέρνησης. Οι Ρώσοι παραστρατιωτικοί, αποτελούσαν το 15% με 80% των μαχητών.

Μεταξύ 22 και 25 Αυγούστου το ρωσικό πυροβολικό, προσωπικό, και αυτό που Ρωσία ονόμασε «ανθρωπιστική νηοπομπή», φέρεται να διέσχισαν τα σύνορα της ουκρανικής επικράτειας χωρίς την άδεια της ουκρανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, ακολούθησε ο βομβαρδισμός ουκρανικών θέσεων από τη ρωσική πλευρά ενώ ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο το 2014 δήλωσε  ότι τα γεγονότα αποτελούσαν εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τότε μπήκε στο «χορό» και η Δύση δυναμιτίζοντας το κλίμα. Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν αυτά τα γεγονότα ως ρωσική «εισβολή» στην Ουκρανίας. Μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, που ονομάζεται Πρωτόκολλο του Μινσκ, υπεγράφη στις 5 Σεπτεμβρίου του 2014 αλλά οι  παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός και από τις δύο πλευρές ήταν κοινές με αποτέλεσμα η κατάπαυση του πυρός να καταρρεύσει τον Ιανουάριο του 2015, με ανανεωμένες σφοδρές μάχες σε όλη την εμπόλεμη ζώνη, συμπεριλαμβανομένων και των Διεθνών Αεροδρομίων του Ντονέτσκ και του Ντεμπαλτσέβε. Μια νέα κατάπαυση του πυρός, που ονομάζεται Μινσκ Β΄, συμφωνήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2015 αλλά εις μάτην…

Ισορροπία δυνάμεων ή ρωσική παντοκρατορία στην πρώην ΕΣΣΔ;

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες τέθηκαν σε ψηλή προειδοποίηση τη Δευτέρα, απαρτίζονταν από 250.000 περίπου προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων περίπου 204.000 στρατευμάτων, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Απέναντι τους βρίσκονταν 1,9 εκατομμύρια Ρώσοι στρατιωτικοί. Παράλληλα, οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες επίσης ξεπέρασαν το 2017 στα 66,3 δισ. Δολάρια σε σύγκριση με τα 3,6 δισ. Δολάρια της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης της Στοκχόλμης

Η Ρωσία διοικεί επίσης το μεγαλύτερο στρατό σε αυτοκινούμενα στον κόσμο, με περίπου 20.000 οχήματα ενώ η ουκρανική κυβέρνηση ανέφερε πέρσι ότι ο αριθμός των ρωσικών μηχανοκίνητων που δρουν κρυφά για τη στήριξη των επαναστατών στην Ουκρανία αριθμούσε περίπου 680, αριθμός που θα υπερέβαινε τις δυνάμεις του Ηνωμένου Βασίλειου και της Γερμανίας μαζί.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Όσο για το ουκρανικό ναυτικό, πολλά από τα πλοία του χάθηκαν όταν η Ρωσία απέκτησε τον έλεγχο της Κριμαίας και άλλα τρία κατασχέθηκαν στο περιστατικό της Κυριακής. Αν και η Ρωσία έχασε το μοναδικό αεροπλανοφόρο στα τέλη του περασμένου μήνα, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει δεκάδες πολεμικά πλοία και το ναυτικό της αναμένεται να παραλάβει 26 περισσότερα σκάφη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΑΕΟΡΠΟΡΙΑ

Μια πρόσφατη εκτίμηση αναφέρει ότι η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία έχει δεκαεπτά Su-27s και 21 MiG- 29 Fulcrums. Παράλληλα, διαθέτει δεκατρία αεροσκάφη Su-25 Frogfoot επίγειας επίθεσης, δώδεκα υπερηχητικά βομβαρδιστικά Su-24 και εκπαιδευτές αεριωθούμενων αεροσκαφών L-39 . Έχει επίσης αρκετά βαρέα αεροσκάφη μεταφοράς, αεροσκάφη αναγνωρίσεως και ελικόπτερα.

Η έκθεση στρατιωτικής εξουσίας της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας 2017 της Ρωσίας αναφέρει λεπτομερώς την αεροπορική δύναμη της χώρας, που αποτελείται από ένα τεράστιο φάσμα εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων 141 βομβαρδιστικών, 420 μαχητών, 345 αεροσκαφών εδάφους μαχητικών αεροσκαφών, 215 αεριωθούμενων αεροσκαφών, 32 αεροσκαφών ηλεκτρονικών πληροφοριών, αεροσκάφη ελέγχου, έξι αεροσκάφη ελέγχου και ελέγχου, 15 δεξαμενόπλοια, 122 βαρέα αεροσκάφη μεταφοράς και 198 εκπαιδευτές.

 Σε πρόσφατες αναλύσεις όπως αυτή του εμπειρογνώμονα Mykola Bielieskov  αναφέρονται ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της Ουκρανίας έχουν αυξηθεί, μαζί με την ανάπτυξη πυραύλων, ενώ ο στρατός είχε λάβει συνολικά 4.142 τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα το 2014, 3.227 το 2015 και 530 το 2016, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία έχει ικανοποιήσει τις ανάγκες της για τανκς και θωρακισμένα οχήματα.

Ωστόσο, χωρίς τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, η Δυτική στρατιωτική συμμαχία δεν θα είχε καμία υποχρέωση να παρέμβει υπέρ της Ουκρανίας, ενδεχομένως αφήνοντας τη να αντιμετωπίσει τη Ρωσία μόνο της. Ακόμη και αν το ΝΑΤΟ πρέπει να παρέμβει, οι ειδικοί επεσήμαναν πώς οι οργανωτικές και στρατηγικές αδυναμίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρές απώλειες για τη συμμαχία στις πρώτες γραμμές της με τη Ρωσία.