Ο φοβισμένος Ερντογάν τελικά συνάντησε τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς

Ο φοβισμένος Ερντογάν τελικά συνάντησε τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασε στην Άγκυρα το πρωί της Τετάρτη (17/10)

Στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχθηκε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Η συνάντηση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Anadolu», ξεκίνησε στις 15:40 (τοπική ώρα) και οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για την επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» που διεξάγει η Τουρκία στη βόρεια Συρία.
 
 
Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασε στην Άγκυρα το πρωί της Τετάρτη (17/10) συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
 
Η τουρκική επιχείρηση που συνεχίζεται για 9η ημέρα έχει προκαλέσει τουλάχιστον 72 νεκρούς μεταξύ των αμάχων και 203 μεταξύ των μαχητών των SDF, σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό του Παρατηρητηρίου, ενώ οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν τους 300.000 ανθρώπους.
 
 
 
Η επιστολή Τραμπ
 
Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Δευτέρας (16/10) η παρουσιάστρια του Fox Τρις Ρίγκαν δημοσιοποίησε την επιστολή που απέστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ταγίπ Εντογάν στις 9 Οκτωβρίου, την ημέρα της έναρξης της τουρκικής εισβολής στη Συρία, στην περιοχή της Ροτζάβα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνεται στον Τούρκο ομόλογό του με εκφράσεις που δεν συνάδουν με το διπλωματικό πρωτόκολλο. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Μην παριστάνεις τον σκληρό!, μη γίνεσαι ανόητος! Ας δουλέψουμε για μια καλή συμφωνία».
 
Ο κ. Τραμπ γράφει επίσης: «Δεν θες να ευθύνεσαι για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων, και δεν θέλω να ευθύνομαι για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας—στην οποία θα προχωρήσω. Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να λύσω ορισμένα από τα προβλήματά σου. Η ιστορία θα σε κρίνει ευνοϊκά εάν ενεργήσεις με τρόπο δίκαιο και ανθρώπινο. Θα σε αντιμετωπίζει για πάντα σαν τον διάβολο αν τα πράγματα πάνε άσχημα».
 
Και καταλήγει: «Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα».
 
Να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ στην επιστολή του ενημερώνει επίσης τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ο στρατηγός Μαζλούμ Άμπντι, ο επικεφαλής των SDF (Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων) είναι να κάνει παραχωρήσεις που η κουρδική πλευρά δεν είχε κάνει μέχρι τώρα. Επισυνάπτει μάλιστα αντίγραφο επιστολή του κ. Άμπτνι.
 
Η απάντηση Ερντογάν
 
Εξίσου ασυνήθιστη ήταν όμως και η απάντηση του Ερντογάν. Κύκλοι της τουρκικής προεδρίας διέρρευσαν στα τουρκικά media ότι: «Η επιστολή που γράφτηκε στις 9 Οκτωβρίου διαβάστηκε από τον Ερντογάν και πετάχτηκε στα σκουπίδια. Η καλύτερη απάντηση μας είναι η επιχείρηση που ξεκίνησε».
 
 
Αποτελεί πάγια θέση της Άγκυρας ότι δεν συνομιλεί με τις SDF, της οποίας η βασική συνιστώσα είναι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού). Η Τουρκία χαρακτηρίζει τις YPG τρομοκρατική οργάνωση.