Κόλλησες κορωνοϊό; Πόσες μέρες διαρκεί η ασθένεια;

Κόλλησες κορωνοϊό; Πόσες μέρες διαρκεί η ασθένεια;

Ανακάλυψε τα συμπτώματα COVID-19 που πρέπει αναμένεις μέρα με τη μέρα, εάν προσβληθείς από τον ιό, σύμφωνα με ειδικούς.

Καθώς η επιδημία του κορονοϊού συνεχίζετα, ίσως αναρωτιέσαι πόσο καιρό θα αρρωστήσεις εάν κολλήσεις covid-19. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αλλά μετά από μήνες επιστημονικής μελέτης και συλλογής δεδομένων, οι ειδικοί έχουν μια αρκετά καλή ιδέα. Εδώ είναι τα συμπτώματα που θα αντιμετωπίσεις, πότε πιθανότατα θα χτυπήσουν και πόσο καιρό θα χρειαστεί μέχρι να ανακάμψεις πλήρως και να βγεις με ασφάλεια από την απομόνωση.

Πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα Covid-19;

Δεν έχουν όλοι όσοι πάσχουν από COVID-19 συμπτώματα - στην πραγματικότητα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι το 80% των λοιμώξεων είναι ήπιες ή ασυμπτωματικές. Ωστόσο, όσοι μπορεί να αναπτύξουν έχουν πυρετό και ρίγη, βήχα, μυϊκούς ή σωματικούς πόνους, κόπωση, δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή ή απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Άλλα άτομα με COVID-19 έχουν αναφέρει πονοκέφαλο, πονόλαιμο, συμφόρηση ή ρινική καταρροή, ναυτία ή έμετο και διάρροια.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 2 έως14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Ναι, αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο παράθυρο. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από τους Αμερικανούς ανοσολόγους, που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, τη μείωσε. Ανέλυσαν περισσότερες από 180 περιπτώσεις COVID-19 και διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, χρειάζονται λίγο περισσότερο από πέντε ημέρες για την εμφάνιση συμπτωμάτων COVID-19.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι το 97% των ατόμων που πάσχουν από τον ιό θα εμφανίσουν συμπτώματα εντός 11 ημερών από την πρώτη μόλυνση. Οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ασθένειας, από την πρώτη μέρα έως τις τελευταίες.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την ανάκαμψη;

Η περίοδος ανάρρωσης covid-19 εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ασθένειας. Εάν έχεις μια ήπια περίπτωση, μπορείς να αναμένεις να αναρρώσεις εντός περίπου δύο εβδομάδων. Αλλά για πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν έξι εβδομάδες ή περισσότερο για να αισθανθείς καλύτερα και ίσως χρειαστεί νοσηλεία.

Σύμφωνα με το CDC, οι ηλικιωμένοι ενήλικες και τα άτομα που έχουν σοβαρές υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις, όπως καρδιακή ή πνευμονική νόσο ή διαβήτη, ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης πιο σοβαρών επιπλοκών από τον COVID-19.

Διαβάστε περισσότερα στο Queen.gr