Εντυπωσιακά πλάνα από την πολυεθνική άσκηση «NEMEΣΙΣ 2020» (vid)

Εντυπωσιακά πλάνα από την πολυεθνική άσκηση «NEMEΣΙΣ 2020» (vid)

Η πολυεθνική άσκηση «NEMEΣΙΣ 2020» πραγματοποιήθηκε σήμερα, εντός των θαλασσοτεμαχίων 1 και 2 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ).

Στην άσκηση συμμετείχαν συνολικά 22 πλωτά και 10 πτητικά μέσα από την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, και την Ιταλία, καθώς και 6 πλοία ιδιωτικών εταιρειών.

Η πολυεθνική άσκηση πραγματοποιήθηκε φέτος για 7η συνεχόμενη χρονιά και εντάσσεται στο πλαίσιο της κατάλληλης προετοιμασίας όλων των κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες εμπλέκονται στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Δημοκρατίας, με σκοπό την ετοιμότητα τους για αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού έκτακτης ανάγκης σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Τον γενικό συντονισμό της άσκησης είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, την Εθνική Φρουρά, την Αστυνομία Κύπρου και το Τμήμα Αλιείας.

Την άσκηση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων από τις εγκαταστάσεις του ΚΣΕΔ στη Λάρνακα οι πρέσβεις των χωρών που λαμβάνουν μέρος σ` αυτήν δηλαδή Ελλάδας, Γαλλίας, Ισραήλ, ΗΠΑ, Βρετανίας, Αιγύπτου και Ιταλίας, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, στρατιωτικοί ακόλουθοι των χωρών που συμμετέχουν μεταξύ των οποίων και ο Λίβανος, αξιωματούχοι της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, της ΜΜΑΔ, της ΕΜΑΚ, η Εταιρεία Υδρογονανθράκων και οι εταιρείες ENI, EXXON MOBIL και NOBLE.