Τα 5 λεπτά του τρόμου που βίωσαν κάτοικοι της ημιορεινής Λευκωσίας (pics+vid)

Τα 5 λεπτά του τρόμου που βίωσαν κάτοικοι της ημιορεινής Λευκωσίας (pics+vid)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφίες:

Στέγες κατεστραμμένες, δέντρα ξεριζωμένα, ξηλωμένες μεταλλικές κατασκευές, οχήματα αναποδογυρισμένα, θερμοσίφωνες και ντεπόζιτα νερού ριγμένα και πινακίδες σπασμένες, είναι μόνο μερικά από όσα συνθέτουν το σκηνικό σε πολλές γειτονιές των χωριών.

Ο ισχυρός άνεμος "απογείωσε" υπόστεγο από την κτηνοτροφική περιοχή του Αστρομερίτη και το προσγείωσε στο κέντρο του χωριού, ενώ στην είσοδο του Νικηταρίου σταθμευμένο φορτηγό αναποδογυρίστηκε από τα δυνατά μποφόρ.

Κάτοικοι είδαν μέσα σε μερικά λεπτά τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από την μανία της φύσης και να αναζητούν καταφύγιο σε γειτονικά ή συγγενικά σπίτια. Όπως δήλωσαν στην κάμερα του Alpha Kύπρου, το φαινόμενο διήρκησε πέντε περίπου λεπτά και ήταν αρκετά για να προκαλέσουν ζημιές και βλάβες σε δεκάδες υποστατικά που κυρύχθηκαν ήδη ακατοίκητα και επικίνδυνα.

Αρκετοί είναι αυτοί που θα περάσουν τις επόμενες ημέρες σε ξενοδοχεία που εξευρέθηκαν από την Πολιτεία ή θα φιλοξενηθούν στα σπιτια των γονιών ή των παιδιών τους, μέχρι να αποκατασταθούν οι καταστροφές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής δήλωσε ότι το Νικητάρι έχει τουλάχιστον 15 σπίτια, τα οποία θεωρούνται ακατοίκητα, διότι ο ανεμοστρόβιλος παρέσυρε οροφές και δεν έμεινε τίποτε. Υπάρχουν, συνέχισε, και άλλα σπίτια που έχουν αρκετές ζημιές, τα οποία όμως μπορούν να κατοικηθούν, δηλαδή θερμοσίφωνες, και άλλα. Σημείωσε ότι παρασύρθηκε και ένα ημιφορτηγό.

Ο ανεμοστρόβιλος απέκοψε καλώδια της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και κατέρριψε πασάλους, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νοικοκυριά να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Συνεργεία του ημικρατικού οργανισμού έπιασαν αμέσως δουλειά για αποκατάσταση των ζημιών.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου, δήλωσε ;oτι σήμερα γύρω στις 08.30 λόγω ανεμοστρόβιλου που παρουσιάστηκε στην περιοχή Αστρομερίτη προς Ποτάμι, σημειώθηκαν αρκετές ζημιές στο εναέριο δίκτυο της ΑΗΚ. «Συγκεκριμένα, έχουν αποκοπεί 14 πάσσαλοι. Αντικείμενα, όπως τσίγκοι, σακούλια, κ.λπ, έχουν βρεθεί πάνω στα εναέρια καλώδια της ΑΗΚ, με αποτέλεσμα να γίνουν αρκετές ζημιές. Τα συνεργεία της ΑΗΚ είναι επί ποδός από την πρώτη στιγμή. Βρίσκονται στο σημείο εκεί και καταβάλλονται προσπάθειες για την όσο το δυνατό πιο σύντομη αποκατάσταση των βλαβών αυτών και επαναφορά της ηλεκτροδότησης», κατέληξε.

Επί ποδός τέθηκαν υπάλληλοι Κοινοτικών Συμβουλίων, της Επαρχιακής Διοίκησης, του Τμήματος Δημοσίων Έργων, της Υπηρεσίας Θήρας και της Πολιτικής Άμυνας.