Άντης Χατζηκωστής: 8 χρόνια από τη δολοφονία του - Το έγκλημα που συγκλόνισε την Κύπρο

Άντης Χατζηκωστής: 8 χρόνια από τη δολοφονία του - Το έγκλημα που συγκλόνισε την Κύπρο

Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται από τον χαμό του Άντη Χατζηκωστή.

Τη νύχτα της 11ης  Ιανουαρίου 2010, 43χρονος Άντης Χατζηκωστής επιστρέφει στο σπίτι του, στην περιοχή της Αμερικανικής Πρεσβείας, από το Συγκρότημα ΔΙΑΣ. Σταθμεύει το αυτοκίνητο του έξω από την οικία του και με το που εξέρχεται από αυτό, δέχεται δύο πυροβολισμούς εξ επαφής. Ο Χατζηκωστής ήταν επιχειρηματίας, διευθύνων σύμβουλος του εκδοτικού ομίλου μέσων μαζικής ενημέρωσης ΔΙΑΣ και της τηλεόρασης Σίγμα στην Κύπρο. Οι δύο δράστες, που επέβαιναν μοτοσικλέτας, προσέγγισαν σε αρκετά κοντινή απόσταση το θύμα και ο ένας αφού κατέβηκε από το όχημα τον πυροβόλησε. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

Η είδηση του θανάτου του προκαλεί σοκ όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και το εξωτερικό, με τις πληροφορίες και τα σενάρια να πέφτουν βροχή. Την επόμενη μέρα, ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος διενήργησε τη νεκροτομή επί της σορού του Άντη Χατζηκωστή, αποφάνθηκε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από δύο τραύματα, ένα στη θωρακική και ένα στη ραχιαία επιφάνεια του κορμού. Ο θάνατός του είχε επέλθει από κυνηγετικό όπλο.

Πολλά σενάρια, μεγάλο ανθρωποκυνηγητό

Η αστυνομία, λίγες ώρες αργότερα εξαπολύει ένα πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό αξιοποιώντας όλες τις πληροφορίες που έφταναν στα γραφεία της, χωρίς όμως να μπορέσει να εντοπίσει από που προερχόταν το φονικό όπλο.

Από τους πρώτους υπόπτους που συνελήφθησαν ήταν και ο Φάνος Χατζηγεωργίου, ο οποίος στη συνέχεια αποτέλεσε το βασικό μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση, καταδεικνύοντας ως δολοφόνο τον Γρηγόρη Ξενοφώντος και τον εαυτό του ως τον οδηγό της μοτοσικλέτας. Παράλληλα απέδωσε στους Ανδρέα Γρηγορίου, Τάσο Κρασοπούλη και Έλενα Σκορδέλη τη συνωμοσία για διάπραξη του φόνου. Όταν η παρουσιάστρια Έλενα Σκορδέλη συνελήφθη, η κυπριακή κοινωνία παρακολουθεί άναυδη τις καταιγιστικές εξελίξεις. Με τον αδερφό της Τάσο Κρασοπούλη είχαν κλείσει το συμβόλαιο θανάτου του Χατζηκωστή. Ήθελαν τη φυσική εξόντωσή του, επειδή η Σκορδέλη εκδιώχθηκε από τον Σίγμα, παρ΄ όλο που και οι δύο είχαν δώσει τεράστιο χρηματικό πόσο και ήταν μεγαλομέτοχοι στον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό.Τόσο ο Κρασοπούλης όσο και η Σκορδέλη αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη στην υπόθεση. Τα δύο αδέλφια, με δήλωσή τους που διάβασε ο δικηγόρος τους, ανέφεραν ότι δεν φέρουν ένσταση στην κράτησή τους, λόγω της επιθυμίας τους να βοηθήσουν την Αστυνομία στο ανακριτικό της έργο «για εξιχνίαση των πραγματικά εμπλεκομένων» στην υπόθεση.

Έγκλημα και τιμωρία

Σύμφωνα με την Κατηγορούσα Αρχή, κίνητρο για τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή ήταν οι διαφορές των μετόχων του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα» Έλενας Σκορδέλη και Τάσου Κρασοπούλη με τον Άντη Χατζηκωστή, οι οποίες ενισχύθηκαν με τον ισχυρισμό του Χατζηγεωργίου ότι συμμετείχε σε ραντεβού στο σπίτι του Κρασοπούλη, στο οποίο συμφωνήθηκε το συμβόλαιο θανάτου και η εκτέλεση του εγκλήματος. Μετά από τρία χρόνια με έντεκα χιλιάδες σελίδες πρακτικών και πέραν των εννιακοσίων τεκμηρίων, η δίκη φτάνει ενώπιον της τελικής της απόφασης. Ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας παρουσιάστηκαν και κατέθεσαν περισσότεροι από 150 μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, ενώ αρκετές μαρτυρίες που συμπεριλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο έγιναν παραδεκτές. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, Έλενα Σκορδέλη, Τάσος Κρασοπούλης, Ανδρέας Γρηγορίου και Γρηγόρης Ξενοφώντος καταδικάστηκαν σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.Στην αίθουσα του δικαστηρίου επικράτησε πανδαιμόνιο και διαμετρικά ακραία συναισθήματα και αντιδράσεις, αφού οι μεν συγγενείς του δολοφονημένου Άντη Χατζηκωστή ξέσπασαν σε δάκρυα ανακούφισης και χαράς οι δε πλευρά των συγγενών των καταδικασθέντων ενεπλάκησαν με τους αντιδίκους, ενώ από τα έκτροπα δεν έλειψαν και οι λιποθυμίες αλλά και οι επιθέσεις εναντίον εκπροσώπων του Τύπου που κάλυπταν ειδησεογραφικά την διαδικασία. Ο δικαστής Νικόλαος Σάντης διαβάζοντας την αιτιολόγηση της ετυμηγορίας ανέφερε ότι «δεν παίζει ρόλο στην υπόθεση το γεγονός ότι δεν βρέθηκε το φονικό όπλο». Το δικαστήριο έκρινε επίσης αναξιόπιστους τους κατηγορούμενους. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ένα κείμενο 380 σελίδων που έβαζε τέλος σε μια υπόθεση πρωτοφανή στα χρονικά της Κύπρου. 

Στο γάμο του με την Έφη Παπαϊωάννου

Πηγή: www.thetoc.gr