Συνεχίστηκε στο Δικαστήριο Λευκωσίας η εκδίκαση της υπόθεσης Μπράουτερ

Συνεχίστηκε στο Δικαστήριο Λευκωσίας η εκδίκαση της υπόθεσης Μπράουτερ

 Συνεχίστηκε σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης του εκζητούμενου από τη Ρωσία Μπίλ Μπράουτερ.

Ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος καταχώρησε αίτηση, στο πλαίσιο αγωγής που καταχώρησε στα κυπριακά δικαστήρια, με την οποία ζητά την έκδοση απαγορευτικού διατάγματος με το οποίο να απαγορεύεται στην Κυπριακή Δημοκρατία να συνεργάζεται με τις ρωσικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές αρχές είχαν υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής προς την Κύπρο, με το οποίο ζητούσαν από τις κυπριακές αρχές να τους δοθούν στοιχεία και πληροφορίες σε σχέση με λογαριασμούς δεκάδων offshore εταιρειών του Μπράουντερ, με έδρα την Κύπρο.

Η Νομική Υπηρεσία υπέβαλε ένσταση στην αίτηση για έκδοση ενός τέτοιου προσωρινού διατάγματος, προβάλλοντας τη νομική θέση ότι η Κύπρος δεν δικαιούται, με βάση τη σχετική νομοθεσία, να αρνηθεί τη συνεργασία με τη Ρωσία.

Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας είναι ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η μόνη περίπτωση η Κύπρος να αρνηθεί τη συνεργασία με τις ρωσικές αρχές στο πλαίσιο αιτήματος δικαστικής συνδρομής είναι όταν ο εκζητούμενος έχει διαπράξει πολιτικό αδίκημα, κάτι που δεν ισχύει, όπως θεωρεί, στην περίπτωση του Μπράουντερ, ο οποίος διώκεται από τις ρωσικές αρχές για κατ’ ισχυρισμό φοροδιαφυγή.

Ο κ. Μπράουντερ, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι διαδικασίες της Ρωσίας εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενες, κάτι που για τη Νομική Υπηρεσία δεν αποτελεί λόγο για άρνηση συνεργασίας με τις ρωσικές αρχές.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο έδωσε χρόνο στην εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας Θεανώ Μαυρομουστάκη προκειμένου να μελετήσει και να υποβάλει ένσταση ως προς την αίτηση του δικηγόρου του κ. Μπράουντερ στην Κύπρο, Χρίστου Πουργουρίδη για καταχώρηση συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης που ανήκει σε ξένο δικηγόρο του κ. Μπράουντερ.

Η κ. Μαυρομουστάκη ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση σήμερα να τοποθετηθεί επί της αίτησης αυτής και ζήτησε χρόνο για να τη μελετήσει και να υποβάλει ένσταση.

Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία, η Μαυρομουστάκη έφερε ένσταση στην αίτηση, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν μπορεί εισάγεται επιπρόσθετη μαρτυρία σε μια διαδικασία για έκδοση ενός προσωρινού απαγορευτικού διατάγματος και ζήτησε όπως προχωρήσει άμεσα η εξέταση της αίτησης του διατάγματος. Το δικαστήριο απέρριψε ωστόσο την ένσταση της Νομικής Υπηρεσίας, ικανοποιώντας το αίτημα Πουργουρίδη το οποίο αποτελεί δικονομικό του δικαίωμα.

Το δικαστήριο όρισε τελικά την ακρόαση της αίτησης για καταχώρηση της συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης για τις 22 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί, ενώ σε είκοσι μέρες από σήμερα η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας θα πρέπει να υποβάλει τους λόγους ένστασης της.

Την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 22/1, θα εξεταστεί και η αίτηση του κ. Μπράουντερ για έκδοση απαγορευτικού διατάγματος με το οποίο να απαγορεύεται στην Κυπριακή Δημοκρατία να συνεργάζεται με τις ρωσικές αρχές.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μπράουντερ μέσω του δικηγόρου του είχε καταχωρήσει αρχικά αγωγή διεκδικώντας γενικές αποζημιώσεις, η οποία ωστόσο θα εκδικαστεί αφού πρώτα εξεταστεί το αίτημα του για το προσωρινό διάταγμα.

Η υπόθεση κ. Μπράουντερ είχε συζητηθεί και κατά την συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου στη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι η Λευκωσία είχε αρχικά δεχθεί να ικανοποιήσει το αίτημα των Ρώσων για δικαστική συνδρομή, δίνοντας μάλιστα και άδεια, όπως είχε μεταδοθεί από διάφορα ΜΜΕ, για την έλευση στην Κύπρο Ρώσων ανακριτών για να συλλέξουν στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν εταιρείες συμφερόντων του κ. Μπράουντερ σε σχέση και την αγορά μετοχών της ρωσικής εταιρείας Gazprom.

Ωστόσο, μετά την καταχώρηση της δικαστικής αγωγής του κ. Μπράουντερ στα κυπριακά δικαστήρια, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου διεμήνυσε προς τη Ρωσία πως θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες, κάτι που ενόχλησε τη Ρωσία. Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια του προς τη Λευκωσία για την εξέλιξη αυτή.

Ο κ. Μπράουντερ υποστηρίζει ότι η Ρωσία τον διώκει πολιτικά λόγω του ότι είχε αποκαλύψει μια απάτη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην οποία εμπλέκονταν Ρώσοι αξιωματούχοι, ισχυρισμό τον οποίον υιοθέτησαν και πολλές άλλες χώρες, ανάμεσα τους και οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, ως επίσης και η Interpol η οποία αρνείται να συνεργασία με τη Ρωσία στο θέμα αυτό.

Η ιστοσελίδα κοινοτικής ενημέρωσης EUObserver έγραψε τον περασμένο μήνα στην ιστοσελίδα της ότι 17 ευρωβουλευτές με επιστολή τους προς τη Λευκωσία την κάλεσαν να «διορθώσει» τη κακή διαχείριση μιας υπόθεσης διαφθοράς που αφορά τη Ρωσία, κατηγορώντας την Κύπρο ότι «βοήθησε ενεργά τη Ρωσία εναντίον του Μπίλ Μπράουντερ, Βρετανού υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο όταν ο Ρώσος δικηγόρος του Μπράουντερ, Σεργκέι Μαγκνίτσκι απεβίωσε ξαφνικά το 2009 ενώ κρατείτο στις ρωσικές φυλακές, εν μέσω καταγγελιών ότι ο θάνατος του προήλθε λόγω βασανισμού του. Από τότε ο Μπράουντερ ξεκίνησε μια διεθνή εκστρατεία για ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με την παραβίαση, όπως υποστηρίζει, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Ο κ. Μπράουντερ σε βιβλίο που έγραψε αυτοαποκαλείται ως ο μεγαλύτερος εχθρός του Ρώσου Προέδρου.