Λευκωσία: Καταστράφηκαν τα τεκμήρια, απαλλάγηκαν οι κατηγορούμενοι για εμπόριο κοκαΐνης

Λευκωσία: Καταστράφηκαν τα τεκμήρια, απαλλάγηκαν οι κατηγορούμενοι για εμπόριο κοκαΐνης

Απαλλάγηκαν των κατηγοριών για κατοχή με σκοπό την προμήθεια μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών, γιατί σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, δεν έτυχαν δίκαιης δίκης, λόγω της καταστροφής των τεκμηρίων από τη φωτιά που ξέσπασε στις 26 Φεβρουαρίου 2018 στο χώρο φύλαξης τεκμηρίων των Δικαστηρίων Λευκωσίας.

Γράφει: Χριστάκης Γιαννακός

Οι κατηγορούμενοι ηλικίας 47 και 64 χρονών αντίστοιχα κατηγορούνταν για συνωμοσία και για παράνομη κατοχή με σκοπό την προμήθεια  7 κιλών και 84.66 γρ. κοκαΐνης, καθώς και 5 κιλά και 194.74 γρ. κάνναβης. Επίσης αντιμετώπιζαν κατηγορίες για συνωμοσία προς νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και για κατοχή εκρηκτικών υλών δηλαδή 11 σφαιρών, ενός βραδύκαυστου ακαριαίου σχοινιού μήκους 225 μμ. Δύο πυροκροτητών και ενάμισι  λίβρας ΤΝΤ. Περαιτέρω ο πρώτος αντιμετωπίζει κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων ύψους €7.315 από παράνομες πράξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατηγορούμενος ήταν και τρίτο πρόσωπο το οποίο όμως αποβίωσε στη μέση της δίκης, η οποία και περατώθηκε, αφού οι δύο εναπομείναντες κατηγορούμενοι κλήθηκε σε υπεράσπιση.

Διαβάστε επίσης: Νομική Υπηρεσία: Θα εφεσιβάλει αθωωτική απόφαση για ναρκωτικά λόγω καταστροφής τεκμηρίων

Στην τελική του εισήγηση ο συνήγορος των κατηγορουμένων Ευάγγελος Πουργουρίδης δήλωσε πως οι πελάτες του δεν έτυχαν δίκαιης δίκης, αφού δεν μπορούσαν να εξετάσουν οι ίδιοι και οι μάρτυρες τους τα διάφορα τεκμήρια, τα οποία δεν παρουσιάστηκαν στο Δικαστήριο. Ο κ. Πουργουρίδης  ανέφερε πως με την καταστροφή των τεκμηρίων, δεν ήταν δυνατό πλεόν η εξέταση τους από εμπειρογνώμονες της υπεράσπισης, και εξαφανιζόταν ένα ουσιαστικό στοιχείο της δικής αυτό της αντιπαράθεσης.

Απαλλάσσοντας ομόφωνα τους κατηγορούμενους οι Δικαστές του Κακουργιοδικείου Έλενα Εφραίμ, Νίκος Γερολέμου και Στέλλα Μέσσιου επικαλέστηκαν το σύγγραμμα των Ηλιάδη και Σάντη «Το Δίκαιο της Απόδειξης, Δικονομικές και Ουσιαστικές Πτυχές» σελ. 336 του κεφαλαίου με τίτλο: «Πραγματική Μαρτυρία» στην παράγραφο (β) με τίτλο «Υποχρέωση Ασφαλούς Φύλαξης Αντικειμένων» όπου αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Από τη στιγμή που ένα αντικείμενο έχει κατατεθεί ως τεκμήριο στη διαδικασία, το Δικαστήριο φέρει ευθύνη να το διαφυλάξει μέχρι τη συμπλήρωση της δίκης. Τα τεκμήρια αυτά τελούν υπό τον έλεγχο του Δικαστηρίου το οποίο έχει διακριτική ευχέρεια παράδοσης τους στους διάδικους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ... Παρομοίως, η Αστυνομία έχει ευθύνη να διατηρεί όλα τα τεκμήρια που έχει στην κατοχή της με τρόπο ασφαλή για να αποφύγει ενδεχόμενη ζημιά τους ... και να συνεργάζεται με την Υπεράσπιση έτσι ώστε να της παρέχει εύλογη - πλην όμως συνετώς ελεγχόμενη συνήθως - πρόσβαση σε αυτά, για σκοπούς επιθεώρησης και εξέτασης, αλλά και να τα παρουσιάζει ενώπιον του Δικαστηρίου εκεί όπου κρίνεται αναγκαίο... Η Κατηγορούσα Αρχή έχει το βάρος απόδειξης του αδιάσπαστου της μαρτυρίας που αφορά στη φύλαξη των τεκμηρίων που κατέχει... Η απώλεια ή καταστροφή μαρτυρίας από την Κατηγορούσα Αρχή, ακόμη και εάν είναι καλόπιστη, μπορεί (αναλόγως της περίπτωσης), να αποτελέσει βάση για υποβολή αιτήματος αναστολής της δικαστικής διαδικασίας . και να καταστήσει τη δίκη μη δίκαιη βάσει των προνοιών του Άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων...»

Επίσης οι τρεις Δικαστές αναφέρθηκαν στην υπόθεση Α.Α. ν. Δημοκρατίας (2009) 2 Α.Α.Δ. 140 όπου υπογραμμίζονται τα εξής:

«Η αρχή της δίκαιης δίκης, κλάδος της οποίας είναι και το αξίωμα της ισότητας των όπλων, περιέχει το δικαίωμα κάθε διάδικου να γνωρίζει όλη τη μαρτυρία που θα προσκομιστεί και το δικαίωμα να την σχολιάσει... Η ισότητα των όπλων επιβάλλει ότι κάθε διάδικος πρέπει να έχει εύλογη ευκαιρία να παρουσιάσει την υπόθεση του, περιλαμβανομένης και μαρτυρίας κάτω από συνθήκες, οι οποίες δεν τον θέτουν υπό ουσιαστικό μειονέκτημα έναντι του αντιδίκου του.»

Διαβάστε περισσότερα για το Έγκλημα εδώ!