Λεμεσός: Έκλεψε την εταιρεία του, αλλά του έδωσε δεύτερη ευκαιρία ο Δικαστής

Λεμεσός: Έκλεψε την εταιρεία του, αλλά του έδωσε δεύτερη ευκαιρία ο Δικαστής

Μια ευκαιρία έδωσε ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού Μιχάλης Παπαθανασίου σε 58χρονο (σήμερα) ο οποίος κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία κλοπής υπό υπηρέτη. Δηλαδή έκλεψε από την εταιρεία που τον εργοδοτούσε στο λογιστήριο της ποσό €2.546.

Γράφει: Χριστάκης Γιαννακός

Το αδίκημα έγινε γνωστό όταν ο αρχιλογιστής της εταιρείας τον Ιούλιο του 2015 διαπίστωσε κάποιες περίεργες εγγραφές που ήταν καταχωρημένες από τον κατηγορούμενο. Συγκεκριμένα ήταν η ακύρωση  επιταγών και μεταφορά τους σε προηγούμενο μήνα. Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι πήρε χρήματα από την εταιρεία από εισπράξεις διαφόρων πελατών τα οποία δεν τα παρέδωσε για κατάθεση στο λογαριασμό της εταιρείας.

Ο κατηγορούμενος έδωσε όλα τα σχετικά στοιχεία στον αρχιλογιστή, λέγοντα ότι πήρε τα χρήματα γιατί τα είχε ανάγκη. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν την πρώτη εξαμηνία του 2015. Αυτό που ουσιαστικά έκανε ο κατηγορούμενος ήταν να μεταφέρει δύο επιταγές των πελατών της εταιρείας από τον Ιούλιο στον Ιούνιο, με δεδομένο ότι ο έλεγχος ήταν για την πρώτη εξαμηνία του 2015 ήτοι μέχρι 30 Ιουνίου, διαγράφοντας τες από τον Ιούλιο, για να φαίνεται ότι δικαιολογούνταν τα ποσά που εκκρεμούσαν στον ενδιάμεσο λογαριασμό και να μην φανεί ότι λείπει το ως άνω ποσό, ενώ ακολούθως τις επανέφερε. 

Αργότερα ο κατηγορούμενος επέστρεψε ποσό €2.500 λέγοντας ότι ήταν το ποσό που πήρε. Ταυτόχρονα του δόθηκε η επιστολή απόλυσης.

Αγορεύοντας για μετριασμό της ποινής η συνήγορος του Ν. Ηροδότου ανέφερε ότι ο πελάτης της επέστρεψε τα χρήματα και ότι η παραπονούμενη εταιρεία δεν έχει οποιοδήποτε παράπονο, ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο και ότι πάσχει από κατάθλιψη.

Καταδικάζοντας τον κατηγορούμενο σε φυλάκιση εννιά μηνών με τριετή αναστολή ο Δικαστής Παπαθανασίου τόνισε τα ακόλουθα:

- Δεν διαφεύγει της προσοχής του Δικαστηρίου το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος οικειοποιήθηκε το συνολικό ποσό των €2546 μέσα σε μια περίοδο 5 μηνών περίπου και όχι σε μια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά και η προσπάθεια του μετέπειτα να αποκρύψει την παρακράτηση των χρημάτων με τις εγγραφές που έκανε στο σύστημα της εταιρείας προς το σκοπό παραπλάνησης του εργοδότη του.  Αυτά βέβαια είναι στοιχεία επιβαρυντικά για το κατηγορούμενο.

Δεν μεταμελήθηκε

- Νιώθω όμως την ανάγκη εδώ να παρεμβάλω ότι η αποζημίωση στην προκειμένη περίπτωση θα ληφθεί υπόψη ως ένα γεγονός και από τη σκοπιά του ότι οι παραπονούμενοι τελικά δεν υπέστησαν ζημιά.  Η επιστροφή του ποσού αρχικά από τον κατηγορούμενο, εφόσον συνοδευόταν από ανάλογη μετέπειτα συμπεριφορά, θα λαμβανόταν υπόψη βέβαια ως ένα στοιχείο μετάνοιας, αναγνώρισης του λάθους του και έμπρακτης μεταμέλειας.  Όμως εδώ ο κατηγορούμενος αν και επέστρεψε το ποσό δηλώνοντας ότι είναι αυτό που πήρε, εντούτοις ακολούθως δημιούργησε μια ψεύτικη ιστορία για να δικαιολογήσει την κατοχή του ποσού, αρνήθηκε την κλοπή στην Αστυνομία, αρνήθηκε ενοχή στο Δικαστήριο, ενώ περαιτέρω προκύπτει μέσα από δήλωση του στην έκθεση του γραφείου ευημερίας, η οποία ετοιμάστηκε μετά την έκδοση της τελικής απόφασης του Δικαστηρίου για σκοπούς επιβολής ποινής, ότι συνεχίζει την ίδια άρνηση. Επίσης στην αγόρευση της συνηγόρου του ακριβώς η επιστροφή του ποσού παρουσιάζεται ως ένα δεδομένο και δεν εντοπίζεται καμία αναφορά σε μεταμέλεια. Άρα, παρά την επιστροφή του ποσού, το στοιχείο της μετάνοιας έχει εξανεμιστεί μέσα από τη συμπεριφορά του.    

- Η οικογένεια έχει χρέη και συγκεκριμένα στεγαστικό δάνειο ύψους €200.000 περίπου σήμερα και τρία σπουδαστικά δάνεια συνολικού ύψους €85.000 περίπου, για τα οποία έχουν γίνει ενέργειες για αναδιάρθρωση τους και αναμένεται να αποφασιστεί η μηνιαία δόση που θα καταβάλλει.

- Παρέμεινε άνεργος για δύο χρόνια μετά την τέλεση του αδικήματος και η οικογένεια του αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες. Μετά τα δύο χρόνια βρήκε εργασία αλλά το εισόδημα του μειώθηκε κατά €1.000 και έχει χάσει και όλα τα ωφελήματα που θα απολάμβανε αν δεν διέπραττε το αδίκημα και έμενε στην εργοδοσία της παραπονούμενης εταιρείας.

Ο γάμος του γιου

- Έχοντας υπόψη όσα ανέφερε η συνήγορος του και ειδικότερα για το ότι ο μεγαλύτερος γιος του θ' αναγκαστεί να ακυρώσει το γάμο του σε περίπτωση εγκλεισμού του κατηγορούμενου αλλά και γενικότερες συνέπειες στην οικογένεια του, ότι το Δικαστήριο επισημαίνει πως δεν μπορεί να προσδώσει στον παράγοντα αυτό μεγάλη βαρύτητα. Αφενός γιατί με βάση τη Νομολογία, οι επιπτώσεις της φυλάκισης στην οικογένεια ενός κατηγορούμενου συγκαταλέγονται μεν μεταξύ των ελαφρυντικών περιστάσεων αλλά δεν είναι αποφασιστικής σημασίας στον καθορισμό της ποινής.

- Πρέπει να σημειωθεί ότι η περίπτωση του κατηγορούμενου στην παρούσα με έχει προβληματίσει ιδιαίτερα ως προς το θέμα της αναστολής. Χωρίς δε να μου διαφεύγει η σοβαρότητα του αδικήματος, αφού έλαβα υπόψη μου ότι ο κατηγορούμενος ήταν κατά τους επίδικους χρόνους ηλικίας 55 ετών και σήμερα είναι 58 ετών και λευκού ποινικού μητρώου, το ύψος του ποσού που κλάπηκε και την επιστροφή του στους παραπονούμενους οι οποίοι δεν έχουν οποιοδήποτε παράπονο εναντίον του, το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από τη διάπραξη του αδικήματος και το ότι έκτοτε δεν έχει διαπράξει οποιοδήποτε άλλο αδίκημα, το γεγονός ότι φυλάκιση του θα σημαίνει την απόλυση του από τη σημερινή εργασία του, την οποία εργασία βρήκε μετά από 2 χρόνια που ήταν στην ανεργία και τέλος τις προσωπικές του περιστάσεις και τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει, έχω αποφασίσει να του δώσω μια ευκαιρία.

Τέλος το Δικαστήριο διέταξε τον κατηγορούμενο να πληρώσει τα έξοδα δίκης που ανέρχονταν στα €240.

Διαβάστε περισσότερα για το Έγκλημα εδώ!