ΛΕΜΕΣΟΣ: Οδηγούσε μεθυσμένη και χωρίς άδεια – Στο Δικαστήριο αποκαλύφθηκε η τραγική της ιστορία

ΛΕΜΕΣΟΣ: Οδηγούσε μεθυσμένη και χωρίς άδεια – Στο Δικαστήριο αποκαλύφθηκε η τραγική της ιστορία

Όλα τα κακά τα έχει μαζεμένα στην πλάτης της και επιπρόσθετα η αδιαφορία και η εγωιστική της συμπεριφορά, δημιούργησαν και άλλες άσχημες συνθήκες που παρ’ ολίγο να την στείλουν στη φυλακή.

Γράφει: Χριστάκης Γιαννακός

Η 59χρονη κατηγορούμενη όχι μόνο οδηγούσε χωρίς ασφάλεια και με στερημένη την άδεια οδήγησης, αλλά ήταν και μεθυσμένη με 44 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου αλκοόλης σε 100 χιλιοστά του λίτρου εκπνοή αντί 22 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου αλκοόλης σε 100 χιλιοστά του λίτρου εκπνοής. Επίσης το αυτοκίνητο που οδηγούσε δεν είχε πιστοποιητικό καταλληλότητας ούτε και είχε άδεια κυκλοφορίας.

Η άδεια οδήγησης της κατηγορούμενης της είχε στερηθεί ενάμισι μήνα προηγουμένως για έξι μήνες, λόγω του ότι δεν διέθετε άδεια οδήγησης ούτε κατείχε πιστοποιητικό ασφάλισης, ενώ το αυτοκίνητο δεν είχε πιστοποιητικό καταλληλότητας.

Η 59χρονη παραδέχθηκε όλα τα νέα τροχαία αδικήματα που διαπράχθηκαν στις 22 Μαρτίου 2015. Αστυνομικός την κάλεσε να σταματήσει για έλεγχο, οπότε αντιλήφθηκε ότι αυτή μύριζε οινόπνευμα και την κάλεσε για αλκοτέστ, οπότε και αποκαλύφθηκαν και τα άλλα αδικήματα.

Αγορεύοντας για μετριασμό της ποινής η συνήγορος της, Σ. Αδάμου, ανέφερε ότι η 59 απολογείται, και δηλώνει πως δεν θα ξαναοδηγήσει έστω και με τις νόμιμες συνθήκες, ενώ επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Μεγάλωσε σε πολυμελή οικογένεια. Η μητέρα της σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το 1973 όταν η ίδια ήταν 15 χρονών ενώ ο πατέρας της απεβίωσε σε εργατικό δυστύχημα το 1980. Πέθανε μια από τις αδελφές της σε ηλικίας 35 χρονών, έχασε τον ένα αδελφό της από ηλεκτροπληξία σε ηλικία 31 χρόνων ενώ ακόμα ένας αδελφός της χάθηκε από ανακοπή καρδίας σε ηλικία 45 χρόνων. Η κατηγορούμενη από νηπιακή ηλικία τέθηκε υπό την φροντίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και μεγάλωσε στην παιδική στέγη και σε ανάδοχες οικογένειες ενόψει της διαπίστωσης της αδυναμίας των γονιών της να φροντίσουν τόσο την ίδια όσο και τα αδέλφια της. Φοίτησε σε σχολείο μέχρι την τρίτη τάξη του Δημοτικού σχολείου. Μετά την ενηλικίωση της εργάστηκε σε διάφορες εργασίες. 

Η κατηγορούμενη απέκτησε το πρώτο της παιδί εκτός γάμου ενώ με τον πατέρα του παιδιού δεν διατηρεί επαφή ούτε και έλαβε οποτεδήποτε οικονομική στήριξη. Απέκτησε η κατηγορούμενη ακόμη δυο παιδιά, (όλα ενήλικα σήμερα) με τον νυν σύζυγο της τον οποίο παντρεύτηκε.

Η οικογένεια της κατηγορούμενης επιβλέπεται από την υπηρεσία κοινωνικής ευημερίας, από τον κλάδο δημόσιου βοηθήματος. Παλαιότερα επιβλεπόταν από τον κλάδο της οικογενειακής βίας στην οικογένεια. Στο παρόν στάδιο η ίδια είναι λήπτρια ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ενός το δεύτερο παιδί της είναι επίσης λήπτης δημοσίου βοηθήματος. Ο σύζυγος της σταμάτησε να εργάζεται για λόγους υγείας. Στο παρόν στάδιο τόσο η κατηγορούμενη αλλά και ο σύζυγος της είναι ανίκανοι για εργασία λόγω προβλημάτων ψυχικής υγείας ενώ το μοναδικό εισόδημα της οικογένειας είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που λαμβάνει η κατηγορούμενη. Τα τρία παιδιά της κατηγορούμενης πάσχουν από προβλήματα ψυχικής υγείας και επιβλέπονται από ψυχίατρο».

Η συνήγορος της κατηγορούμενης περαιτέρω αναφέρθηκε με παραπομπή στην νομολογία στην εξουδετέρωση της ανάγκης για επιβολή αποτρεπτικής ποινής ενόψει του ότι καλείται πλέον το Δικαστήριο μετά από τρία χρόνια από την διάπραξη των αδικημάτων να επιβάλει ποινή. Παρά την προηγούμενη καταδίκη, που αφορά η 2ηκατηγορία, ουδέν άλλο αδίκημα διέπραξε και τόνισε την ηλικία της, ήτοι 59 ετών. Η οδήγηση τον χρόνο που αναφέρεται στο κατηγορητήριο στην 2η κατηγορία ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό κάποιους μήνες μετά την επιβολή της ποινής και πριν αυτή λήξει. Η συμπεριφορά της μετά την διάπραξη των αδικημάτων και μέχρι σήμερα της δίδει το δικαίωμα να ζητά την επιείκεια του Δικαστηρίου. Η συνήγορος εισηγήθηκε ακόμα ότι σε περίπτωση επιβολής ποινής στερητικής της ελευθερίας η εκτέλεση αυτής ενόψει των προσωπικών της συνθηκών δύναται να ανασταλεί.

Καταδικάζοντας την κατηγορούμενη σε ποινή φυλάκισης 15 ημερών με τριετή αναστολή η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, υπέδειξε ότι η κατηγορούμενη με την όλη συμπεριφορά της επέδειξε πλήρη αδιαφορία για την ύπαρξη δικαστικού διατάγματος. Στις 22/03/2015 όταν αποφάσισε να οδηγήσει κατά τη διάρκεια της ισχύος της ανικανότητας που της είχε επιβληθεί και μάλιστα σε σύντομο διάστημα από την ισχύ του διατάγματος μόλις 1½ περίπου μήνα από την ισχύ του επιβληθέντος διατάγματος και μάλιστα χωρίς το όχημα να είναι εγγεγραμμένο, χωρίς ασφάλεια και με υπέρβαση του ορίου αλκοόλης ημερομηνία επέδειξε αδιαφορία για την ύπαρξη δικαστικού διατάγματος και την μη ύπαρξης ασφαλιστικής κάλυψης προς όφελος τρίτου. Αυτή η οδική συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και αντικοινωνική. Ανυπακοή σε τέτοιο διάταγμα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα.

Όσο για την παρέλευση 3½ χρόνων από τη διάπραξη των αδικημάτων η Δικαστής παρατήρησε πως η πάροδος αυτή δεν δύναται να έχει τη σημασία και βαρύτητα που η συνήγορος της κατηγορούμενης εισηγήθηκε. Από το περιεχόμενο του φακέλου προκύπτει ότι η καθυστέρηση οφείλεται και σε δική της συμπεριφορά. Παρόλα αυτά η πάροδος του χρόνου αυτού σε συνάρτηση με την συμπεριφορά της κατά τον χρόνο αυτό, χωρίς αναφορά διάπραξης άλλων αδικημάτων προσμετρείται προς όφελος της. Παράλληλα στην απόφαση τονίζονται τα ακόλουθα:

«Λαμβάνω επίσης υπόψη μου τις προσωπικές, οικογενειακές και οικονομικές περιστάσεις της κατηγορούμενης όπως αυτές διαφαίνονται από την έκθεση του γραφείου ευημερίας αλλά και τα προβλήματα ψυχικής υγείας τα οποία φαίνεται σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου ευημερίας. Μέσα από το περιεχόμενο της έκθεσης, ως ανωτέρω αναφέρθηκε, προκύπτει ότι η ζωή της κατηγορούμενης σίγουρα δεν ήταν η δέουσα και κατάλληλη, ούτε μπορεί να χαρακτηριστεί ως εύκολη. Από πολύ μικρή ηλικία βρέθηκε να μεγαλώνει σε ανάδοχες οικογένειες υπό την φροντίδα των αρχών Κοινωνικής Ευημερίας ενώ η απώλεια τόσο των 2 γονέων της σε μικρή ηλικία όσο και η απώλεια τριών από τα αδέλφια της στέρησε από αυτήν την δυνατότητα να μεγαλώσει στην θαλπωρή μιας οικογένειας. Βεβαίως και η ζωή της μετά την ενηλικίωση της όντας μητέρα τριών παιδιών τα οποία αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά και οι οικονομικές της συνθήκες σε συνδυασμό με τα δικά της προβλήματα ψυχικής υγείας κάθε άλλο παρά εύκολη μπορεί να χαρακτηριστεί.

Περαιτέρω, λαμβάνω υπόψη μου τη φύση του διατάγματος και τις συνέπειες από την παραβίαση του. Η ίδια η κατηγορούμενη δεν έχει προσποριστεί οποιοδήποτε όφελος από τη παραβίαση του διατάγματος αυτού ούτε έχει ζημιώσει οποιοσδήποτε άλλος πολίτης. Παραβίαση όμως, διατάγματος του Δικαστηρίου με το οποίο η Κατηγορούμενη στερείται του δικαιώματος να κατέχει ή να αποκτά άδεια οδήγησης, δεν σχετίζεται με την αποκόμιση οφέλους από τον παραβάτη σε βάρος των δικαιωμάτων άλλων πολιτών. Έχει να κάνει γενικότερα με την κοινωνία, το σεβασμό των διαταγμάτων των Δικαστηρίων και τη διατήρηση της έννομης τάξης και της αξιοπιστίας του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, την οποία τα Δικαστήρια έχουν υποχρέωση να διατηρήσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό». 

Τέλος το Δικαστήριο στέρησε και πάλι το δικαίωμα οδήγησης της κατηγορούμενης για έξι μήνες.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Ένοχοι τέσσερις κατηγορούμενοι για ξυλοδαρμό Αιγύπτιου δισεκατομμυριούχου και συνεργάτη του

Και δεύτερη σύλληψη για την πώληση σπιτιού στη Λεμεσό

Διαβάστε περισσότερα για το Έγκλημα πατώντας εδώ!