Λευκωσία: Αλκοολικός οδηγούσε χωρίς άδεια που του είχε αφαιρεθεί επειδή οδηγούσε μεθυσμένος

Λευκωσία: Αλκοολικός οδηγούσε χωρίς άδεια που του είχε αφαιρεθεί επειδή οδηγούσε μεθυσμένος

Δικαστής Ρασπόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή που τα τροχαία δυστυχήματα έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις και έχουν αποβεί πληγή για την κυπριακή κοινωνία»

Ο αλκοολισμός, αν και ήταν το σοβαρότερο του πρόβλημα, εντούτοις δεν τον απέτρεψε από του να πάρει στα χέρια του το τιμόνι, και ο Θεός μόνο γνωρίζει πως απέφυγε να σκοτώσει κάποιο συνάνθρωπο του ή να σκοτωθεί και ο ίδιος.

Γράφει: Χριστάκης Γιαννακός

Ο 49χρονος συνελήφθη στις 5 Μαρτίου 2016 στο δρόμο Γαλάτας-Καλιάνων να οδηγεί αυτοκίνητο, ενώ τελούσε υπό την επήρεια αλκοόλης κατά τρόπο ώστε η ικανότητα του για ασφαλή οδήγηση να είναι ελαττωμένη. Ενώ δε του ζητήθηκε να δώσει δείγμα εκπνοής για τελική εξέταση, αρνήθηκε. Η ένδειξη της προκαταρτικής εξέτασης αλκοόλης ήταν 122 milligrams.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστώθηκε παράλληλα ότι ο 49χρονος οδηγούσε με στερημένη την άδεια οδήγησης για δύο χρόνια. Η άδεια οδήγησης του είχε στερηθεί το 2015 όταν κρίθηκε ένοχος για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και για το ότι αρνήθηκε να δώσει ικανοποιητικό δείγμα εκπνοής. Επίσης οδηγούσε με στερημένη την άδεια, χωρίς άδεια κυκλοφορίας, χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας και χωρίς ασφάλεια. Εκτός από την στέρηση της άδειας οδήγησης, τότε του επιβλήθηκε και ποινή φυλάκισης τριών μηνών.

Τα ίδια αδικήματα επαναλήφθηκαν και στη νέα υπόθεση που έλαβε χώραν στις 5 Μαρτίου 2016.

Ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Χρίστος Ρασπόπουλος καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε τέσσερις μήνες φυλάκιση και του στέρησε την άδεια οδήγησης για δύο χρόνια. Επιπλέον τον δέσμευσε με εγγύηση ύψους €2.000 για δύο χρόνια.

Απολογούμενος στο Δικαστήριο ο κατηγορούμενος, αφού παραδέχθηκε τις κατηγορίες που τον βάρυναν είπε πως εδώ και δύο χρόνια σταμάτησε να οδηγεί και ούτε πρόκειται να οδηγήσει ξανά. Ανέφερε επίσης ότι το πρόβλημα αλκοολισμού τον κατέστησε ανίκανο για εργασία, και τώρα παρακολουθείται από ψυχίατρο και λαμβάνει φαρμακευτικής αγωγής.

Στην καταδικαστική απόφαση του ο Δικαστής Ρασπόπουλος επεσήμανε τα ακόλουθα:

* Η έκδοση διατάγματος στέρησης της άδειας οδηγήσεως αποτελεί προσπάθεια αναμόρφωσης της οδικής συμπεριφοράς Κατηγορούμενου και τα Δικαστήρια οφείλουν να δώσουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι ανυπακοή σε διατάγματα τέτοια θα αντιμετωπίζεται σοβαρά.

* Μέσα από τη συμπεριφορά του Κατηγορουμένου αναδύεται ένας έντονα αντικοινωνικός χαρακτήρας που δείχνει αδιαφορία για την ασφάλεια όλων των προσώπων που χρησιμοποιούν τον δρόμο. Ζούμε σε μια εποχή που τα τροχαία δυστυχήματα έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις και έχουν αποβεί πληγή για την κυπριακή κοινωνία. Το Δικαστήριο έχει καθήκον για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου, που έχει ως λόγο την καθήλωση μέσω της τιμωρίας, τέτοιας παράνομης συμπεριφοράς.

* Προς επιμέτρηση της ποινής που θα επιβληθεί στον Κατηγορούμενο, λαμβάνω υπόψη μου όλα όσα έχουν αναφερθεί πιο πάνω και συνυπολογίζω υπέρ του την άμεση παραδοχή του η οποία εξοικονομεί δικαστικό χρόνο και έξοδα και δείχνει περαιτέρω την μεταμέλεια του. Περαιτέρω, λαμβάνω υπόψη μου τις προσωπικές και οικονομικές περιστάσεις του Κατηγορουμένου καθώς επίσης και την κατάσταση της υγείας του όπως διαφαίνεται από την έκθεση του τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας. Περαιτέρω, η πάροδος μεγάλου χρονικού διαστήματος από τη διάπραξη του αδικήματος είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη κατά την επιμέτρηση της ποινής.

* Γνώριζε μάλιστα και τις συνέπειες της πράξης του, αφού είχε προηγουμένως καταδικαστεί για το αυτό αδίκημα και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης. Εντούτοις ανέλαβε τις συνέπειες των πράξεων του. Περαιτέρω, ο Κατηγορούμενος δεν αρκέστηκε σε μια και μόνο έκνομη συμπεριφορά. Αγνοώντας παντελώς το διάταγμα του δικαστηρίου και διαγράφοντας από την μνήμη του τους λόγους για το οποίο αυτό είχε ευθύς εξ αρχής εκδοθεί, οδήγησε έχοντας καταναλώσει τέτοια ποσότητα αλκοόλης ώστε η ικανότητα του για ασφαλή οδήγηση να είναι ελαττωμένη. Δεν χωρεί καμία δικαιολογία για τις πράξεις του Κατηγορουμένου. Η μόνη κατάλληλη ποινή για αυτόν είναι η φυλάκιση. 

Διαβάστε περισσότερα για το Έγκλημα πατώντας εδώ!