Πάφος: Δεν άφησαν ζιβανία για ζιβανία – Οι υπεύθυνοι… ρήμαξαν την αποθήκη και τα έπιναν επί τόπου

Πάφος: Δεν άφησαν ζιβανία για ζιβανία – Οι υπεύθυνοι… ρήμαξαν την αποθήκη και τα έπιναν επί τόπου

Δικαστής Χριστοδούλου: Το γεγονός ότι χρησιμοποιούσαν τα ποτά για δική τους κατανάλωση και δεν είχαν οποιοδήποτε οικονομικό όφελος, δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία και εξήγηση για τις πράξεις τους.

Γράφει: Χριστάκης Γιαννακός

Τη ζιβανία «κτυπούσαν» κάθε μέρα από την αποθήκη υπεραγοράς στην Πάφο όπου εργάζονταν οι τρεις Ρουμάνοι εργάτες, οι οποίοι  καταδικάστηκαν σε φυλάκιση εννιά μηνών με τριετή αναστολή. Στην επιμέτρηση της ποινής λήφθηκε υπόψη, μεταξύ άλλων, ότι έχασαν και την εργασία τους.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης στις 20 Δεκεμβρίου 2016 καταγγέλθηκε στην Αστυνομία από τον διευθυντή της υπεραγοράς ότι κατά τα έτη 2014 και 2016 μετά από καταμέτρηση του εμπορεύματος τους, διαπιστώθηκε ότι έλειπαν από την αποθήκη της υπεραγοράς μεγάλος αριθμός μπουκαλιών ζιβανίας των 200ml.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι για το έτος 2014 έλειπαν 2551 μπουκάλια και άλλη ποσότητα για το κάθε έτος πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Διαβάστε επίσης: ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ: Η γέφυρα του Μαρίνου, οι σούβλες του Κώστα & ο καβγάς ενδιάμεσων στο Παραλίμνι

Κατόπιν τούτου, αρχές Νοεμβρίου του 2016 τοποθετήθηκε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στην αποθήκη και μετά από έλεγχο που έκαναν διαπιστώθηκε ότι ο 1ος κατηγορούμενος η ώρα 16:05 φαίνεται να εισέρχεται στην αποθήκη, να πλησιάζει το ράφι που βρίσκονταν τα κιβώτια με τις ζιβανίες και φάνηκε να κλέβει αριθμό μπουκαλιών, να τις βάζει μέσα στο παντελόνι του και να φεύγει.

Στις 30.11.2016 και η ώρα 16:36 φαίνεται στο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης ο 2ος κατηγορούμενος να πλησιάζει το ράφι και να κλέβει αριθμό μπουκαλιών και να φεύγει.

Στις 30.11.2016 και ώρα 19:02 φαίνεται στο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης ο 3ος κατηγορούμενος να πλησιάζει το πιο πάνω ράφι και να κλέβει αριθμό μπουκαλιών ζιβανίας, να τις βάζει στο παντελόνι του και να φεύγει. 

Οι τρεις κατηγορούμενοι συνελήφθηκαν και παραδέχθηκαν πως για ένα μήνα περίπου όταν δούλευαν συνεννοούνταν και έπαιρναν από την αποθήκη ένα-δύο μπουκάλια ζιβανία 200ml τα οποία κατανάλωναν ενώ εργάζονταν. Όσον αφορά τις μεγάλες ποσότητες ζιβανίας που… εξαφανίστηκαν, αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη.

Διαβάστε επίσης: ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι θα σημαίνει η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο;

Ο συνήγορος των κατηγορουμένων Ν. Δημοσθένους, για σκοπούς μετριασμού της ποινής, εξέφρασε την απολογία και μεταμέλεια των κατηγορουμένων. Ανάφερε ότι τους έχει εξηγήσει τη σοβαρότητα των αδικημάτων που διέπραξαν και την έχουν κατανοήσει.

Τόνισε το λευκό τους ποινικό μητρώο και είπε ότι δεν έχουν απασχολήσει τη δικαιοσύνη τόσο πριν όσο και μετά τη διάπραξη των αδικημάτων αυτών. Ζήτησε επίσης να ληφθεί υπόψη η ομολογία τους και συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές από την πρώτη στιγμή και ότι παραδέχθηκαν ότι έκλεψαν τις συγκεκριμένες ποσότητες ζιβανιών που αναφέρονται στις κατηγορίες.

Αναφορικά με τις περιστάσεις διάπραξης των εν λόγω αδικημάτων, είπε ότι οι κατηγορούμενοι κατά τον ουσιώδη χρόνο εργάζονταν στην υπεραγορά στην αποθήκη προϊόντων.

Όντως έπαιρναν τα εν λόγω μπουκάλια όχι όμως για να τα βγάλουν έξω από την υπεραγορά και να έχουν οικονομικό όφελος. Ο σκοπός που τα έπαιρναν ήταν για να τα καταναλώνουν στο χώρο εργασίας τους και ουδέποτε τα έβγαλαν έξω από αυτό με σκοπό να αποκομίσουν κέρδος ή άλλο οικονομικό όφελος.

Ενέργησαν επιπόλαια και απερίσκεπτα και η όλη συμπεριφορά τους αποτελούσε ένα μεμονωμένο περιστατικό στη ζωή τους. Ο κ. Δημοσθένους υπογράμμισε επίσης ότι οι πελάτες του έχουν αποζημιώσει πλήρως την υπεραγορά.

Διαβάστε επίσης: ΠΑΦΟΣ: Έξαλλοι οι κάτοικοι με τα drones - «Αλωνίζουν στον ουρανό κατασκοπεύοντας τη ζωή μας»

Στην καταδικαστική απόφαση του ο Επαρχιακός  Δικαστής Πάφου Χρίστος Χριστοδούλου επεσήμανε ότι η ιδιαίτερη σοβαρότητα του αδικήματος αυτού έγκειται στο γεγονός ότι ο παραβάτης εκμεταλλεύεται τη σχέση εμπιστοσύνης, η οποία υπάρχει μεταξύ του και του εργοδότη του και είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα εκεί όπου ο εργοδότης βασίζεται στην αφοσίωση και ειλικρίνεια του εργοδοτουμένου του (βλ. Sentencing in Cyprus, 2nd Edition, p. 141 - 142).

Παράλληλα ο Δικαστής Χριστοδούλου υπέδειξε τα εξής:

«Η σοβαρότητα των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι είναι δεδομένη και αντικατοπτρίζεται από τα πιο πάνω που αναφέρθηκαν. Περαιτέρω, στην παρούσα περίπτωση λαμβάνω υπόψη μου ότι οι κατηγορούμενοι για μια περίοδο περίπου 2  μηνών, ενώ εργοδοτούνταν από τους παραπονούμενους ως υπεύθυνοι αποθήκης στην υπεραγορά τους, έκλεψαν συνολικά 40 μπουκάλια ζιβανία των 200 ml έκαστος, περιουσία των εργοδοτών τους. Προκύπτει δηλαδή, ότι ενώ οι εργοδότες τους εμπιστεύτηκαν την πιο πάνω θέση στην επιχείρηση τους και τους παρείχαν εργασία, την οποία όπως προκύπτει την είχαν ανάγκη αφού ήρθαν στην Κύπρο γι αυτό το σκοπό και για ένα καλύτερο μέλλον, αντί να το σεβαστούν, έκλεβαν και οικειοποιούνταν διάφορα μπουκάλια ζιβανία από την αποθήκη στην οποία είχαν πρόσβαση στα πλαίσια της εργασίας τους.

Η ενέργεια τους αυτή είναι άκρως απαράδεκτη, καταρρίπτει την βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η σχέση εργοδότη - εργοδοτούμενου και την εμπιστοσύνη που πρέπει να διακατέχει μια τέτοια σχέση.

Δεν παραγνωρίζω τους λόγους που τους ώθησαν να διαπράξουν τα εν λόγω αδικήματα και να συμπεριφερθούν με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν κα συγκεκριμένα ότι χρησιμοποιούσαν τα εν λόγω ποτά για δική τους κατανάλωση και δεν είχαν οποιοδήποτε οικονομικό όφελος αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί επαρκή δικαιολογία και εξήγηση για τις πράξεις του αυτές. Ουδείς έχει δικαίωμα να οικειοποιείται περιουσία η οποία δεν του ανήκει για οποιονδήποτε λόγο και αν γίνεται αυτό, πόσο μάλλον όταν η περιουσία αυτή ανήκει στον εργοδότη του ο οποίος για την άσκηση της επιχείρησης του επέδειξε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του δίνοντας του το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στην αποθήκη που διατηρούσε τα προϊόντα του. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι άκρως σοβαρή και καταδικαστέα και το Δικαστήριο έχει καθήκον σε τέτοιες περιπτώσεις να επιβάλλει αυστηρές και αποτρεπτικές ποινές.

Διαβάστε επίσης: Συνεργατισμός: Περίπου 1000 υπάλληλοι επιλέγουν να αποχωρήσουν

Στην παρούσα περίπτωση, το αδίκημα που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι είναι ιδιαίτερα σοβαρό, το ίδιο και οι περιστάσεις διάπραξης του, αφού αυτοί συστηματικά και για περίοδο 2 σχεδόν μηνών έκλεβαν από την αποθήκη των παραπονουμένων - εργοδοτών τους μπουκάλια ζιβανία. Θα λάβω υπόψη μου για σκοπούς του σταδίου αυτού ότι το κίνητρο τους στην διάπραξη του εν λόγω αδικήματος δεν ήταν η αποκόμιση κέρδους ή χρηματικού οφέλους με την έννοια ότι έκλεβαν τα εν λόγω μπουκάλια και τα πωλούσαν σε άλλα άτομα. Δεν έχουν τεθεί ενώπιον μου τέτοια γεγονότα και η θέση της υπεράσπισης ότι ο λόγος που έκλεβαν τα εν λόγω μπουκάλια ζιβανία ήταν για να τα καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, δεν έτυχε αμφισβήτησης. 

Επίσης, λαμβάνω υπόψη μου το λευκό τους ποινικό μητρώο, κάτι το οποίο τους δίνει το δικαίωμα να έχουν καλύτερη απαίτηση για αναστολή της ποινής φυλάκισης. Περαιτέρω, λαμβάνω υπόψη μου το γεγονός ότι οι παραπονούμενοι αποζημιώθηκαν την αξία των εν λόγω μπουκαλιών πλήρως.

 Περαιτέρω, θα λάβω υπόψη μου το είδος, την ποσότητα και την αξία της κλαπείσας  περιουσίας η οποία είναι πολύ μικρή.

Επιπρόσθετα, λαμβάνω υπόψη μου την έμπρακτη μεταμέλεια των κατηγορουμένων, η οποία καταδεικνύεται από τη συνεργασία τους με τις αστυνομικές αρχές μετά από τη σύλληψη τους, την ομολογία τους για τη διάπραξη των αδικημάτων στην έκταση την οποία κατηγορούνται, την παραδοχή τους ενώπιον του Δικαστηρίου και την απολογία τους καθώς επίσης και την αποζημίωση των παραπονουμένων. Επίσης, λαμβάνω υπόψη μου και τη συνειδητοποίηση της σοβαρότητας του αδικήματος που διέπραξαν».

Διαβάστε περισσότερα για το Έγκλημα ΕΔΩ!