Πάφος: Βρήκε το μπελά του γιατί πίστεψε υπάλληλο του και προσέλαβε παράνομα Γεωργιανή

Πάφος: Βρήκε το μπελά του γιατί πίστεψε υπάλληλο του και προσέλαβε παράνομα Γεωργιανή

Η Αστυνομία πλάκωσε με το «καλημέρα» που έπιασε δουλειά  - Σε αυτού του είδους τα αδικήματα, η ποινή της φυλάκισης είναι η μόνη ενδεδειγμένη.

Γράφει: Χριστάκης Γιαννακός

Καταστηματάρχης έδωσε βάση στον λόγο μιας υπαλλήλου του και εργοδότησε Γεωργιανή, η οποία όχι μόνο δεν είχε άδεια απασχόλησης, αλλά ήταν και παράνομη μετανάστης ενώ καταζητείτο από την Αστυνομία. Η υπάλληλος διαβεβαίωσε τον εργοδότη της ότι τα «χαρτιά» της φίλης της ήταν εντάξει, και απέσπασε με αυτό τον τρόπο τη σύμφωνη γνώμη του, για να εργοδοτηθεί η Γεωργιανή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 56χρονος καταστηματάρχης απουσίαζε από το κατάστημα του και έδωσε τη συγκατάθεση του για να εργαστεί η γυναίκα τηλεφωνικά. Μόλις όμως έπιασε εργασία η αλλοδαπή και άρχισε να σφουγγαρίζει το κατάστημα, πλάκωσε η Αστυνομία που ζήτησε τα «χαρτιά» της… νεοπροσληφθείσας. Αυτή δεν είχε ούτε άδεια εισόδου στη Δημοκρατία, αφού εισήλθε μέσω των κατεχομένων, ούτε και άδεια εργασίας.

Συνελήφθη και διαφάνηκε πως είχε αιτηθεί πολιτικό άσυλο από το 2007 αλλά το αίτημα της απορρίφθηκε, στη συνέχεια υπέβαλε έφεση στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων και η έφεση της απορρίφθηκε και το όνομα της αναρτήθηκε στον κατάλογο των προσώπων που δεν επιτρέπεται η είσοδος και παραμονή τους στην Κύπρο, αλλά δεν είχε εντοπιστεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 όταν άρχισε να εργάζεται στο συγκεκριμένο κατάστημα.

Όταν η Αστυνομία επικοινώνησε με τον καταστηματάρχη και τον ενημέρωσε σχετικά, αυτός ανάφερε: «εγώ δεν ήμουν εκεί…τι να σου πω». Αργότερα κατηγορήθηκε για παράνομη εργοδότηση της αλλοδαπής.

Ο Επαρχιακός Δικαστής Πάφου Χρίστος Χριστοδούλου αφού επεσήμανε τη σοβαρότητα του αδικήματος καταδίκασε τον 56χρονο σε φυλάκιση 40 ημερών με τριετή αναστολή, ενώ τον διέταξε παράλληλα να πληρώσει τα έξοδα δίκης ύψους €105.

Αγορεύοντας για μετριασμό της ποινής ο συνήγορος του κατηγορούμενου Σ. Σοφοκλέους υποστήριξε ότι ο πελάτης του έχει παραδεχθεί αμέσως, έχει λευκό ποινικό μητρώο, εργοδοτεί 20 πρόσωπα νόμιμα και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και ότι έχουν περάσει από την τέλεση του αδικήματος μέχρι σήμερα 3½ χρόνια. Επίσης ο κ. Σοφοκλέους ανέφερε πως ο κατηγορούμενος έδωσε πίστη στα όσα του είπε η υπάλληλος του και φίλη της Γεωργιανής, ότι η τελευταία έχει  άδεια εργασίας.

Στην απόφαση του ο Δικαστής Χριστοδούλου τόνισε τα εξής:

  • Η νομολογία έχει καταδείξει μια σταθερή τάση αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζονται και να τιμωρούνται τέτοιου είδους αδικήματα. Στην υπόθεση Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ν. Άριστου Ευαγόρου (αρ. 2) (2001) 2 Α.Α.Δ. 285, παραμερίστηκε από το Εφετείο χρηματική ποινή που το πρωτόδικο Δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο για το αδίκημα της παράνομης εργοδότησης αλλοδαπού, αντικαθιστώντας την με ποινή άμεσης φυλάκισης 2 μηνών. Αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων τα πιο κάτω στην σελίδα 297:

 «Η ανησυχητική έξαρση στη διάπραξη του αδικήματος με όλες τις σοβαρές συνέπειες τις οποίες συνεπάγεται στην αγορά εργασίας και στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου υπαγορεύει την αυστηρή αντιμετώπιση του.  Προβάλλει λοιπόν επιτακτική η ανάγκη επιβολής αποτρεπτικών ποινών. Η μαζική παράνομη κάθοδος αλλοδαπών στην Κύπρο πρέπει να οφείλεται και στην προσδοκία εργοδότησης τους.  Αυτή η προσδοκία βέβαια καλλιεργείται από εργοδότες όπως τον εφεσίβλητο. Η απροθυμία των Κυπρίων εργοδοτών να εργοδοτήσουν παράνομα αλλοδαπούς θα αποτελούσε παράγοντα ανασταλτικό της παράνομης καθόδου τους στην Κύπρο. Θα προσθέταμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι προφανής ο οικονομικός στόχος και πρέπει όλοι να έχουν υπόψη ότι δεν είναι ανεκτός ο προσπορισμός οικονομικού οφέλους δια της παρανομίας. Χρηματική ποινή όχι μόνο δεν ενεργεί ως αποτρεπτική, όχι μόνο δεν αποτελεί επαρκή τιμωρία, αλλά και στέλλει και λανθασμένα μηνύματα στους επίδοξους παραβάτες.»

Επίσης, παραπέμπω στην υπόθεση Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ν. Γιώργου Γραμματικού (2001) 2 Α.Α.Δ. 467, όπου γίνεται εκτενής αναφορά στην νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε σχέση με το αδίκημα της παράνομης εργοδότησης αλλοδαπών. Τονίζεται επίσης, ότι η επιβολή ποινής φυλάκισης για τον εργοδοτούμενο θα πρέπει να συνοδεύεται κατά κανόνα με ανάλογη ποινή για τον εργοδότη, έχοντας υπόψη ότι η προβλεπόμενη ποινή για τον εργοδότη είναι πιο αυστηρή από εκείνη που προβλέπεται για τον εργοδοτούμενο.

  • Πέραν των πιο πάνω, σειρά αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου καταδεικνύει με απόλυτη σαφήνεια, την θέση της νομολογίας ότι σε αυτού του είδους τα αδικήματα, η ποινή της φυλάκισης είναι η μόνη ενδεδειγμένη.
  • Δεν παραγνωρίζω ότι η συγκεκριμένη αλλοδαπή είχε εργοδοτηθεί τη συγκεκριμένη μέρα και ότι αυτό έγινε μέσω της φίλης της και υπαλλήλου του κατηγορουμένου αφού προηγουμένως είχε πάρει τη δική του έγκριση αναφέροντας του ότι είχε όλα τα απαραίτητα έγγραφα διαμονής και εργασίας, αλλά αυτό δεν αναιρεί τη διάπραξη του αδικήματος ούτε μειώνει τη σοβαρότητα του. Ο ίδιος έπρεπε και είχε υποχρέωση να βεβαιωθεί μέσω των αρμοδίων αρχών τόσο για το καθεστώς παραμονής της αλλοδαπής όσο και για το κατά πόσο μπορούσε να την εργοδοτήσει, προτού προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος απουσίαζε από το κατάστημα του και όχι να δώσει την έγκριση του να αρχίσει εργασία η αλλοδαπή χωρίς καν να την δει και να βεβαιωθεί για τη νομιμότητα της εργοδότησης της.
  • Η ενέργεια αυτή του κατηγορουμένου ενθάρρυνε και συντηρούσε την παράνομη παραμονή της εν λόγω αλλοδαπής στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημείωση: Η Γεωργιανή έχει κατηγορηθεί και αυτή για παράνομη εργασία και για παράνομη παραμονή στην Δημοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα για το Έγκλημα ΕΔΩ!