Πάφος: Είχε, λέει, πρόβλημα επιβίωσης αλλά έδινε €10.000 εγγύηση – Κάηκε μόνος του στο Δικαστήριο

Πάφος: Είχε, λέει, πρόβλημα επιβίωσης αλλά έδινε €10.000 εγγύηση – Κάηκε μόνος του στο Δικαστήριο

Επικαλέστηκε σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω απόλυσης από την εργασία σου, προκειμένου να πείσει το Δικαστήριο να αλλάξει τους όρους με τους οποίους αφέθηκε ελεύθερος και να επιστρέψει στη χώρα του. Πλην όμως προς επίρρωση της πειθούς του ανακοίνωσε πως μπορεί να δώσει ακόμα €10.000 ως εγγύηση.

Γράφει: Χριστάκης Γιαννακός

Η αντίθεση αυτή υπήρξε μοιραία για την αίτηση του που απορρίφθηκε από τον Δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου Γεώργιο Βλάμη. Ο αλλοδαπός αντιμετώπιζε κατηγορία παράνομης κατοχής ποσού ύψους €103.000 για το οποίο υπήρχαν εύλογες υπόνοιες ότι ήταν κλοπιμαίο.

Η υπόθεση καταχωρήθηκε στις 28.11.16 και αυθημερόν τέθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου. Στην κατηγορία που του απαγγέλθηκε ο κατηγορούμενος απάντησε μη παραδοχή, ως είναι δικαίωμα του. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 14.06.18. Για εξασφάλιση της παρουσίας του κατηγορουμένου την ημέρα της δίκης του τέθηκαν όροι, οι οποίοι ήταν να παραδώσει στην Αστυνομία τα ταξιδιωτικά έγγραφα του, να υπογράψει προσωπική εγγύηση ύψους €20.000 και να καταθέσει το ποσό των €2.000 σε μετρητά.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2018 ο κατηγορούμενος καταχώρησε αίτηση ζητώντας ακύρωση του όρου που τέθηκε προς εξασφάλιση της παρουσίας του στο Δικαστήριο κατά την ακρόαση της υπόθεσης και αφορά την κατακράτηση του διαβατηρίου του από την Αστυνομία, προκειμένου ο αιτητής-κατηγορούμενος να επιστρέψει στη χώρα του για να εργαστεί.

Στην ένορκη του δήλωση που συνοδεύει την αίτηση ο αιτητής ανάφερε πως έχει απολυθεί από την εργασία του, ενώ δεν βρίσκει αλλού εργασία και είναι άνεργος με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η Κατηγορούσα Αρχή αντέδρασε στην αίτηση του κατηγορούμενου υποστηρίζοντας ότι οι ισχυρισμοί του είναι γενικοί και αόριστοι, ανυπόστατοι και αβάσιμοι. Στην ένταση σημειώνεται πως τα επικαλούμενα οικονομικά προβλήματα δεν γίνονται δεκτά, και σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτηση του θα επιτραπεί στην αιτητή-κατηγορούμενο να ταξιδέψει και να διαφύγει από την Κύπρο χωρίς να εκδικαστεί η υπόθεση που αντιμετωπίζει.

Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος επανήλθε αναφέροντας πως δόθηκαν εξηγήσεις στην Αστυνομία ως προς το πώς βρέθηκαν τα χρήματα στην κατοχή του, και προς διασκέδαση των προβληματισμών της Κατηγορούσας Αρχής για το ότι θα φυγοδικήσει, ο κατηγορούμενος τόνισε την προθυμία του να καταβάλει επιπρόσθετα το ποσό των €10.000 σε μετρητά ως περαιτέρω εγγύηση.

Απαντώντας στη θέση αυτή του κατηγορούμενου η Κατηγορούσα Αρχή παρατήρησε πως ο αιτητής δεν παρουσίασε οποιαδήποτε στοιχεία που να εξηγούν πως συντηρείται τους τελευταίους εφτά μήνες που είναι άνεργος, ενώ δεν είναι δυνατό να λέει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης την ίδια στιγμή που παρουσιάζεται έτοιμος να καταθέσει ποσό €10.000 σε μετρητά. Είναι η θέση της Κατηγορούσας Αρχής  ότι ο μοναδικός λόγος που ο αιτητής προχώρησε με την καταχώρηση της παρούσας αίτησης είναι για να διαφύγει στο εξωτερικό και να αποφύγει την εκδίκαση της υπόθεσης του.

Απορρίπτοντας την αίτηση ο Δικαστής  Βλάμης επεσήμανε τα εξής:

«Με γνώμονα ότι οι προβαλλόμενοι ισχυρισμοί του αιτητή αμφισβητούνται από την Κατηγορούσα Αρχή, κανένα στοιχείο έχει προσκομιστεί που να τους επαληθεύει με αποτέλεσμα να μην καθίστανται πειστικοί απέναντι στο Δικαστήριο. Συγκεκριμένα ο αιτητής παρέλειψε να προσκομίσει στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι όντως απολύθηκε από την εργασία του. Επίσης  απέτυχε να παρουσιάσει στοιχεία που να φανερώνουν τι προσπάθειες κατέβαλε για να εξεύρει εργασία από τον Αύγουστο 2017 που επικαλέστηκε ότι κατέστη άνεργος μέχρι σήμερα. Ειδικότερα πού απευθύνθηκε για εργασία, πότε αποτάθηκε, τι είδους θέση εργασίας ήταν αυτή που διεκδίκησε και για ποιο λόγο δεν καρποφόρησαν οι όποιες τυχόν προσπάθειες του. Περαιτέρω  παρέλειψε να προσκομίσει στοιχεία που να δείχνει εγγραφή του στο Γραφείο Εργασίας υπό το καθεστώς του ανέργου και κατά πόσο του προσφέρθηκαν ευκαιρίες εργοδότησης. Παράλληλα η αναφορά της συνηγόρου του Αιτητή ότι ο πελάτης της αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης ένεκα σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που επικαλείται δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τη δήλωση του αιτητή ότι στο στάδιο αυτό βρίσκεται στην οικονομική δυνατότητα να προσφέρει το επιπλέον ποσό των €10.000 σε μετρητά, γεγονός που αναδύει αντίφαση ανάμεσα στις τοποθετήσεις του.

Την ίδια στιγμή από μια πρόχειρη ματιά του κατηγορητηρίου παρατηρώ από τις λεπτομέρειες αυτού, στην όψη τους και μόνο, ότι ο αιτητής αντιμετωπίζει σοβαρή κατηγορία και συγκεκριμένα της παράνομης κατοχής ποσού ύψους €102.900 για το οποίο πιστεύεται ότι υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι ήταν κλοπιμαίο. Η σοβαρότητα της κατηγορίας που ο αιτητής αντιμετωπίζει καταδεικνύεται από τις λεπτομέρειες που εκτίθενται σε συνδυασμό με το ύψος της ποινής που προβλέπεται».

Για την Κατηγορούσα Αρχή εμφανίστηκε η Δημόσιος Κατήγορος Ε. Σάββα.

Διαβάστε περισσότερα για το Έγκλημα εδώ!