ΚΥΠΡΟΣ: Μητέρα, μόνη και καταφρονημένη φωνάζει «βοήθεια» μέσω μικροαδικημάτων

ΚΥΠΡΟΣ: Μητέρα, μόνη και καταφρονημένη φωνάζει «βοήθεια» μέσω μικροαδικημάτων

Τις πρόνοιες του άρθρου 3(1) του Νόμου 33(Ι)/2005 για τις κατηγορούμενες μητέρες βρεφών, εφάρμοσε ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου Χρίστος Χριστοδούλου, στην υπόθεση 27χρονης μητέρας δύο παιδιών ηλικίας 2 και 3 χρονών αντίστοιχα, η οποία έκλεψε μικροπράγματα συνολικής αξίας €170 από ένα εστιατόριο.

Γράφει: Χριστάκης Γιαννακός

Τα κλαπέντα που ήταν εντελώς άχρηστα για οποιαδήποτε χρήση από την κατηγορούμενη ήταν ένα ομοίωμα ελέφαντα αξίας €50, ένα ομοίωμα γυναίκας που προσεύχεται αξίας επίσης €50 και μια κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης αξίας €70. Τα τρία αντικείμενα βρίσκονταν στην βεράντα του εστιατορίου, και οι υποψίες για την κατηγορούμενη δημιουργήθηκαν όταν εξετάστηκε η βιντεοταινία του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης.

Η ίδια αμέσως παραδέχθηκε και παρέδωσε τα κλαπέντα. Δεν προσπάθησε να κρύψει το πρόσωπο της ή να πάρει οποιεσδήποτε προφυλάξεις, και η άποψη αυτή αν δεθεί με την τραγική οικονομική της κατάσταση, αποδεικνύει πως η 27χρονη ζητούσε με την παράνομη συμπεριφορά της βοήθεια από την κοινωνία. Βοήθεια από το κράτος. Βοήθεια από οποιονδήποτε συνάνθρωπό της.

Δείτε επίσης: Αυτά είναι τα ονόματα των εκπαιδευτικών που διορίστηκαν στη Δημοτική Εκπαίδευση

Αξίζει να αναφερθεί πως και σε άλλες δύο περιπτώσεις η νεαρή μητέρα προσπάθησε να ζητήσει βοήθεια με διάρρηξη και κλοπή από κτίριο, αλλά η Πολιτεία την έστειλε στο Δικαστήριο όπου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή. Σε μια άλλη υπόθεση για κατοχή ναρκωτικών δεσμεύτηκε με εγγύηση €3.000 για τρία χρόνια.

Η συγκεκριμένη κοπέλα είναι άνεργη και άγαμη, τα δε δύο παιδιά της τα απόκτησε από σχέση  που είχε και διαλύθηκε, ενώ ο πατέρας των παιδιών δεν ενδιαφέρεται για αυτά ούτε και τα έχει αναγνωρίσει. Τα εισοδήματα της προέρχονται από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, από επίδομα μονογονιού και τέκνου και συμποσούνται σε €712 το μήνα, από τα οποία πληρώνει ενοίκιο ύψους €250. Πληρώνει επίσης €160 το μήνα γι τον παιδοκομικό σταθμό όπου φοιτά το μεγάλο της παιδί. Της απομένουν ελάχιστα για φαγητό, ρούχα και συντήρηση οικίας. Ακόμα έχει χρέος ύψους €4.000 σε εντάλματα στην Αστυνομία για τροχαίες παραβάσεις και καταβάλλει δόση ύψους €30 το μήνα με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα.

Παράλληλα ο πατέρας της δεν την αναγνώρισε ούτε και την είδε καμιά φορά, ενώ μεγάλωσε με πολλά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Η μητέρα της δεν μπορεί να εργαστεί λόγω σοβαρών παθήσεων.

Τέλος για τον Συνεργατισμό - Από αύριο όλοι οι πελάτες θα είναι πελάτες της Ελληνικής

Αναφέρεται επίσης ότι η κατηγορούμενη εμπλέκεται συχνά σε παράνομες πράξεις και ναρκωτικά με αποτέλεσμα οδηγείται στο Δικαστήριο. Δεν έχει ούτε και είχε καμιά φορά καθοδήγηση, βοήθεια ή αγάπη από κανένα, και οι παρανομίες της στοχεύουν ουσιαστικά στην αναζήτηση μιας… αγκαλιάς!

Προσπάθησε να εξεύρει εργασία αλλά δυστυχώς το παρελθόν της και οι προηγούμενες καταδίκες της την εμποδίζουν.

Για την κατηγορία της κλοπής των πιο πάνω μικροαντικειμένων, η συνήγορος της Μ. Παπαδημήτρη ανάφερε στις προηγούμενες καταδίκες της 27χρονης  για να πει ότι την περίοδο εκείνη που διέπραξε τα εν λόγω αδικήματα περνούσε πάρα πολύ δύσκολα και σήμερα δεν έχει ανάλογη συμπεριφορά. Μετά τη διάπραξη των αδικημάτων της παρούσας δεν έχει διαπράξει οποιαδήποτε άλλα αδικήματα και δεν θα ήταν ορθό να ενεργοποιηθούν οι άλλες ποινές που της επιβλήθηκαν.

Επιπρόσθετα, η συνήγορος  έκανε αναφορά στο Νόμο 33(Ι)/2005 ο οποίος καλύπτει την περίπτωση της κατηγορουμένης. Είναι μητέρα παιδιού κάτω των τριών ετών και τα αδικήματα που αντιμετωπίζει δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του Νόμου. Δεν πρόκειται για επικίνδυνο άτομο που να απαιτείται η άμεση φυλάκιση του. Τυχόν επιβολής τέτοιας ποινής, θα είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν δύο ανήλικα τέκνα εντελώς εκτεθειμένα. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόσωπο για να αναλάβει τη φροντίδα τους και θα πρέπει να τα αναλάβει το κράτος. Σε τέτοια περίπτωση οι επιπτώσεις σε αυτά θα είναι τεράστιες.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Προχωρεί η μεγάλη επένδυση κόστους €40εκ. στο Πέρα Πεδί

Επιβάλλοντας στην κατηγορούμενη πρόστιμο χιλίων ευρώ, ο Δικαστής Χριστοδούλου επικαλέστηκε το άρθρο 3(1) του Ν. 33(1)/2005, τονίζοντας τα ακόλουθα:

«Στην παρούσα περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί και μια άλλη παράμετρος η οποία είναι καθοριστική για το είδος της ποινής που θα επιβληθεί. Όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω η κατηγορούμενη είναι μητέρα δύο ανήλικων τέκνων, ηλικίας 2 και 3 ετών αντίστοιχα. Το άρθρο 3(1) του Περί της Προστασίας Ανήλικων Τέκνων Καταδικασθεισών ή Ύποπτων Μητέρων Νόμος του 2005 (Ν. 33(1)/2005) προνοεί τα ακόλουθα:

«3.—(1) Παρά τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόµου, όπου σε νόµο προβλέπεται ποινή στερητική της ελευθερίας για οποιοδήποτε αδίκηµα, η εν λόγω ποινή δεν επιβάλλεται σε µητέρα, αν δε συντρέχουν στη δεδοµένη περίπτωση όλες οι πιο κάτω προϋποθέσεις: 

 (α) Το αδίκηµα είναι κακούργηµα ή είναι πληµµέληµα το οποίο κρίνεται από το δικαστήριο ως σοβαρό λαµβανοµένης υπόψη της φύσης του αδικήµατος σε συνδυασµό µε τις περιστάσεις της υπόθεσης, 

 (β) το αδίκηµα διαπράχθηκε µε τη χρήση βίας κατά του ατόµου και λαµβανοµένων υπόψη των περιστάσεων της υπόθεσης το δικαστήριο κρίνει ότι η µητέρα αποτελεί άµεσο ή και συνεχιζόµενο κίνδυνο για την κοινωνία, και 

(γ) το δικαστήριο κρίνει, λαµβανοµένων υπόψη των περιστάσεων της υπόθεσης, ότι δεδοµένου του άµεσου ή και συνεχιζόµενου κινδύνου που η µητέρα αποτελεί για την κοινωνία, είναι ανεπαρκής για την προστασία της κοινωνίας, κάθε άλλη ποινή, κύρωση, ή µέτρο που το δικαστήριο δύναται να επιβάλει για το αδίκηµα δυνάµει οποιουδήποτε εκάστοτε σε ισχύ νόµου, περιλαµβανοµένης της προσφοράς κοινοτικής εργασίας, και δε δικαιολογείται επίσης η έκδοση διατάγµατος αναστολής ποινής φυλάκισης κατά τα διαλαµβανόµενα σε οποιοδήποτε εκάστοτε σε ισχύ νόµο.»

Έχοντας υπόψη μου όλα τα πιο πάνω, κρίνω ότι στην παρούσα περίπτωση τυγχάνουν εφαρμογής οι πρόνοιες του άρθρου 3(1) του πιο πάνω Νόμου. Συγκεκριμένα, η κατηγορούμενη είναι μητέρα τουλάχιστον ενός παιδιού ηλικίας κάτω των 3 ετών και τα αδικήματα τα οποία υπέπεσε δεν διαπράχθηκαν με τη χρήση βίας κατά του ατόμου ούτε προκύπτει η κατηγορούμενη να αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία. Δεδομένου τούτου και παρά τις επισημάνσεις του Δικαστηρίου ανωτέρω για την ενδεδειγμένη ποινή που θα έπρεπε να επιβληθεί στην παρούσα, υπό τις περιστάσεις, εντούτοις το Δικαστήριο δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιβάλει ποινή προστίμου». 

Διαβάστε περισσότερα για το Έγκλημα ΕΔΩ!