Λεμεσός: Πανικοβλήθηκε και οδηγούσε σαν τρελή - Όταν συνελήφθη λιποθύμησε

Λεμεσός: Πανικοβλήθηκε και οδηγούσε σαν τρελή - Όταν συνελήφθη λιποθύμησε

Όχι μόνο φοβήθηκε τον αστυνομικό αλλά πανικοβλήθηκε με αποτέλεσμα να αναπτύξει ταχύτητα, να εισέρχεται σε μονόδρομο και να μην σταματήσει σε τέσσερα «αλτ», ενώ όταν τα «κατάφερε» και εγκλωβίστηκε χωρίς να υπάρχει χώρος άλλης διαφυγής, λιποθύμησε.

Γράφει: Χριστάκης Γιαννακός

Βέβαια ο αστυνομικός δεν χαρίστηκε της 22χρονης και της απάγγειλε συνολικά οκτώ κατηγορίες, ανάμεσα στις οποίες της επικίνδυνης οδήγησης. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν σε ελάχιστα λεπτά στις 7 Μαρτίου 2017 στη Λεμεσό, όταν η 22χρονη στην οδό Γρίβα Διγενή έκανε επαναστροφή σε σημείο όπου υπήρχε διαχωριστική νησίδα.

Αστυνομικός που έκανε έλεγχο τροχαίας στον συγκεκριμένο δρόμο, είδε την κατηγορούμενη και της έκανε σήμα να σταματήσει, αλλά αυτή ανάπτυξε ταχύτητα, ενώ ο αστυνομικός άρχισε την καταδίωξη κάνοντας ταυτόχρονα σήμα με σειρήνα και μικροφωνική, ενώ έθεσε σε λειτουργία και τους φάρους του περιπολικού.

Η νεαρή απτόητη προσπαθούσε να διαφύγει παραλείποντας να σταματήσει σε «αλτ» στην οδό Κωνσταντίνου Παπαρηγοπούλου, εισήλθε σε μονόδρομο στη λεωφόρο Αμαθούντος, και απέφυγε να σταματήσει σε άλλα τρία «αλτ» στη λεωφόρο Αμαθούντος,  και στις οδούς Βύρωνος και Υπατίας.

Τελικά η 22χρονη εισήλθε στο χώρο στάθμευσης Εναερίου όπου εγκλωβίστηκε και σταμάτησε την ξέφρενη της πορεία. Όταν την πλησίασε ο αστυνομικός που την καταδίωκε η οδηγός λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, όπου της χορηγήθηκε ενδοφλέβιος ορός για το άγχος. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τον συνήγορο της, δεν έχει καθαρή εικόνα για το τι ακριβώς συνέβη. Το ποινικό της μητρώο ήταν καθαρό και δεν είχε βαθμούς ποινής. Απολογήθηκε και είπε πως φοβήθηκε όταν έκανε επαναστροφή και είδε μπροστά της τον αστυνομικό.

Επιβάλλοντας στην κατηγορούμενη συνολικό πρόστιμο €900 και στέρηση της άδειας οδήγησης για 45 μέρες, η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού Ειρήνη Παναγή, επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Το σύνολο των αδικημάτων που αντιμετωπίζει η κατηγορούμενη με συνολική αναφορά στα γεγονότα που τα περικλείουν είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Η κατηγορούμενη επέδειξε μια άκρως επικίνδυνη, αντικοινωνική και εγωιστική συμπεριφορά παραβιάζοντας σωρεία νόμων και κανονισμών με αναφορά τόσο στην οδηγητική της συμπεριφορά κατά την οδήγηση να παραβιάσει σωρεία σημάτων τροχαίας, αναπτύσσοντας ταχύτητα και ουσιαστικά καταβάλλοντας προσπάθεια να διαφύγει του τροχαίου ελέγχου.

Ο τρόπος οδήγησης της κατηγορούμενης αναφέρω ότι αυτός ήταν απαράδεκτος, επικίνδυνος και εγωιστικός. Η οδηγητική της συμπεριφορά έθεσε σε κίνδυνο όχι μόνο την ίδια αλλά και πλήθος άλλων οδηγών που κατά τον ουσιώδη χρόνο χρησιμοποιούσαν τον δρόμο. Ο τρόπος οδήγησης της κατηγορούμενης στο σύνολο του δεικνύει  παντελή έλλειψη σεβασμού προς τους νόμους αλλά και αδιαφορία και ετσιθελισμό. Ο επικίνδυνος τρόπος οδήγησης του εκδηλώθηκε μετά που του έγινε σήμα από αστυνομικό να σταματήσει. Αντί να σταματήσει και να συνεργαστεί με τις αρχές επέλεξε να διαφύγει σε μια πορεία επικίνδυνη χωρίς να υπάρχει οτιδήποτε που να δικαιολογεί τον φόβο ο οποίος την κατέβαλε. Λαμβάνω βέβαια υπόψη μου το νεαρό της ηλικίας της κατηγορούμενης τόσο σήμερα όσο και κατά τον ουσιώδη χρόνο όπως επίσης και τα όσα επακολούθησαν της σύλληψης της με το λιποθυμικό επεισόδιο και την μεταφορά της στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Αναμφίβολα η σύλληψη από την αστυνομία η μεταφορά σε αστυνομικό σταθμό και η ψυχολογική φόρτιση που οδήγησαν την ίδια στο να απολέσει τις αισθήσεις της αποτελεί ήδη για την κατηγορούμενη μια μορφή τιμωρίας.

Στην προκειμένη περίπτωση η κατηγορούμενη είναι νεαρής ηλικίας μόλις 22 ετών. Το νεαρό της ηλικίας ενός παραβάτη αποτελεί, σύμφωνα με την νομολογία, παράμετρο, που το Δικαστήριο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του στην επιμέτρηση της ποινής. Σε άτομα νεαρής ηλικίας πρέπει να δίδεται έμφαση στην αναμόρφωση παρά στην τιμωρία (βλ. Sentencing in Cyprus, σελ. 88). Όπως αναφέρθηκε στην υπόθεση Andrew John Yeates κ. α. ν Αστυνομίας (2000) 2 ΑΑΔ 320, είναι γενική αρχή δικαίου, ότι, η ποινή φυλάκισης, αποτελεί ύστατο μέτρο τιμωρίας. Αρχή που, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αποκτά, ακόμη μεγαλύτερη σημασία, στις περιπτώσεις νεαρών παραβατών, όπου, γενικά, ενδείκνυται, απροθυμία φυλάκισης τους, εφόσον, εναλλακτικοί τρόποι τιμωρίας, κρίνονται επαρκείς. Από την άλλη, το Δικαστήριο, δεν θα αποφύγει την επιβολή ποινής φυλάκισης σε ένα νεαρό παραβάτη, εάν αυτό παρουσιάζεται ως η μόνη, υπό τις περιστάσεις, λύση. Παράγοντες, καθοριστικοί αυτής της επιλογής, είναι, ως υποστηρίζεται και από την νομολογία μεταξύ άλλων, αν ο κατηγορούμενος, βαρύνεται με προηγούμενες καταδίκες, αν παρέλειψε να ανταποκριθεί σε άλλες μεθόδους ή προσπάθειες αναμόρφωσης του και τυχόν, βάσει των περιστατικών της υπόθεσης, επαίσχυντη συμπεριφορά του έναντι άλλου ή άλλων προσώπων που θυματοποιήθηκαν από την συμπεριφορά».

Διαβάστε περισσότερα για το Έγκλημα ΕΔΩ!