Λευκωσία: Πέθανε ο πατέρας του, έπνιξε στο ποτό τη λύπη του και βγήκε στον αυτοκινητόδρομο…

Λευκωσία: Πέθανε ο πατέρας του, έπνιξε στο ποτό τη λύπη του και βγήκε στον αυτοκινητόδρομο…

Προκάλεσε ατύχημα με απότομο ελιγμό, έφυγε και τον εντόπισε αργότερα η Αστυνομία όταν πήγαινε ζικ-ζακ, με σβηστά φώτα και με ένα ελαστικό λιγότερο.

Γράφει: Χριστάκης Γιαννακός

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να καταναλώνει αλκοόλ όταν βρίσκεται σε στιγμές  χαράς ή σε στιγμές λύπης. Δεν έχει όμως το δικαίωμα να καταναλώνει τέτοια ποσότητα αλκοόλης που να καθιστά την ικανότητα του για ασφαλή οδήγηση ελαττωμένη και ακολούθως να οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα.

Τα παραπάνω  επεσήμανε ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Χρίστος Ρασπόπουλος καταδικάζοντας 52χρονο εργοδηγό σε φυλάκιση ενός μηνός, και σε στέρηση της άδειας οδήγησης για 4 μήνες. Επίσης τον δέσμευσε με εγγύηση €500 για δύο χρόνια.

Ο 52χρονος είχε παραδεχθεί ότι στις 2.6.2017 και περί ώρα 19:45 οδηγούσε  αυτοκίνητό  στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Κοκκινοτριμιθιάς με πορεία προς το χωριό Κοκκινοτριμιθιά. Σε κάποιο σημείο του δρόμου και ενώ βρισκόταν στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας, έκανε απότομο ελιγμό και εισήλθε στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να χτυπήσει με το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου του στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου που οδηγούσε γυναίκα. Ακολούθως, το αυτοκίνητο του κατηγορουμένου κινήθηκε δεξιά και χτύπησε σε τσιμεντένιο διαχωριστικό. Το αυτοκίνητο της γυναίκας έκανε περιστροφή γύρω από τον άξονά του και ακινητοποιήθηκε στην αριστερή λωρίδα ασφαλείας. Ο κατηγορούμενος συνέχισε την πορεία του εγκαταλείποντας τη σκηνή του δυστυχήματος χωρίς να σταματήσει. Η γυναίκα μεταφέρθηκε από συγγενικό της πρόσωπο στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη θλάση μυών αυχένα και απολύθηκε.

Αμέσως μετά τη σύγκρουση των δύο αυτοκινήτων, αστυνομικός έλαβε οδηγίες να ανακόψει το αυτοκίνητο του κατηγορούμενου, το οποίο εντόπισε στις 20:25 στον δρόμο προς Αστρομερίτη να κινείται ζικ-ζακ και  με σβηστά τα φώτα. Του έλειπε δε ένα ελαστικό. Όταν ο κατηγορούμενος σταμάτησε ο αστυνομικός αντιλήφθηκε ότι αυτός μύριζε έντονα αλκοόλ και τον υπέβαλε σε εξέταση αλκοόλης με ένδειξη 75 εκατομμυριοστά αντί 22 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου αλκοόλης σε κάθε 100 χιλιοστά του λίτρου εκπνοής.

Επιστήθηκε η προσοχή του  στον Νόμο και αυτός απάντησε «Θα πληρώσω για ό,τι έκανα». Επίσης σε γραπτή του κατάθεση, ο Κατηγορούμενος παραδέχτηκε  και απολογήθηκε. Δεν βαρύνεται με προηγούμενες καταδίκες και δεν έχει βαθμούς ποινής. Ανακρινόμενος ανέφερε ότι τη μέρα διάπραξης των αδικημάτων ήταν σε άθλια κατάσταση λόγω του θανάτου του πατέρα του. Λόγω της αλκοόλης που κατανάλωσε, δεν έλεγξε τον εαυτό του. Την επόμενη μέρα δήλωσε αμέσως την παραδοχή του και επικοινώνησε με την παραπονούμενη και διευθέτησε την αποζημίωση της.

Στην καταδικαστική απόφαση του ο Δικαστής Ρασπόπουλος τόνισε ανάμεσα στα άλλα και τα ακόλουθα:

  • Οι συνέπειες που προκλήθηκαν ή θα μπορούσαν να προκληθούν από την συμπεριφορά του Κατηγορούμενου, δεν μπορούν να παραγνωριστούν από το Δικαστήριο. Το Δικαστήριο έχει την υποχρέωση να στείλει το μήνυμα, σε όλους τους οδηγούς που χρησιμοποιούν τους δρόμους, ότι οδική συμπεριφορά, όμοια με αυτή του Κατηγορουμένου, είναι απαράδεκτη. Μπορεί δε, να χαρακτηριστεί ως εγωιστική συμπεριφορά που δείχνει αδιαφορία για την ασφάλεια όλων όσων χρησιμοποιούν τον δρόμο.

  • Την προκειμένη περίπτωση η δράση του Κατηγορουμένου χαρακτηρίζεται ως έντονα αντικοινωνική. Δεν χωρεί καμία δικαιολογία για αυτή του την πράξη. Το γεγονός ότι ο Κατηγορούμενος βρισκόταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση ένεκα της απώλειας του πατέρα του, δεν μπορεί να αιτιολογήσει τις πράξεις του ή να ελαφρύνει την θέση του. Οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να καταναλώνει αλκοόλ όταν βρίσκεται σε στιγμές  χαράς ή σε στιγμές λύπης. Δεν έχει όμως κανείς το δικαίωμα να καταναλώνει τέτοια ποσότητα αλκοόλης που να καθιστά την ικανότητα του για ασφαλή οδήγηση ελαττωμένη και ακολούθως να οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα.

  • Τόσο η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, όσο και η αμελής και/ή επικίνδυνη οδήγηση αποτελούν αδικήματα που εμφανίζονται με ανησυχητική συχνότητα ενώπιον του Δικαστηρίου κάτι που επιβάλλει την αντιμετώπιση τους με την επιβολή αποτρεπτικών ποινών.

  • Δεν παραγνωρίζεται επίσης ότι ο κατηγορούμενος εγκατέλειψε την σκηνή ενώ βρισκόταν σε κατάσταση μέθης κάτι το οποίο σε κάποιο βαθμό διαφοροποιεί την παρούσα από περιπτώσεις που  κάποιος με πλήρη διαύγεια εγκαταλείπει την σκηνή δυστυχήματος. Από την άλλη, από το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος, εξέφρασε αμέσως την πρόθεση να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκάλεσε όταν ανακόπηκε, δείχνει ότι είχε αντιληφθεί ότι ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα σε κάποια στιγμή προηγουμένως. Εντούτοις, συνέχισε την εγωιστική του δράση οδηγώντας κατά την διάρκεια της νύκτας χωρίς μπροστινά φώτα, χωρίς ελαστικό στον ένα τροχό και με ελαττωμένη ικανότητα για οδήγηση. Ενώ είχε ήδη προκαλέσει αναστάτωση στον δρόμο με την πρόκληση δυστυχήματος, απερίσκεπτα και εγωιστικά συνέχισε να κινείται  στον δρόμο καθιστώντας τον εαυτό του και  το όχημα του ένα κινούμενο, εν δυνάμει, φονικό όπλο.

Όλα τα πιο πάνω δεν αφήνουν περιθώρια για επιεικέστερη μεταχείριση του Κατηγορουμένου καθ' όσον αφορά το είδος της ποινής. Οι μετριαστικοί παράγοντες που έχουν αναφερθεί πιο πάνω, θα επηρεάσουν το εύρος της ποινής αλλά δεν μπορούν να επηρεάσουν το είδος της ποινής που, υπό τα δεδομένα της παρούσας περίπτωσης, δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στέρηση της ελευθερίας. 

Όσον αφορά την ποινή της στέρησης της άδειας οδηγού, η εξουσία του Δικαστηρίου εμπίπτει στα πλαίσια της διακριτικής του ευχέρειας, αποτελεί μέρος της συνολικής ποινής και πρέπει να δικαιολογείται με βάση τις αρχές που διέπουν την επιμέτρηση της ποινής. Τόσο τα γεγονότα που προσδιορίζουν τη σοβαρότητα του αδικήματος, όσο και οι προσωπικές συνθήκες του παραβάτη πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για να διαπιστωθεί αν δικαιολογείται η αποστέρηση της άδειας του παραβάτη και η χρονική διάρκεια της αποστέρησης.

Ο κατηγορούμενος διαπράττοντας τα αδικήματα γνώριζε για την φύση της εργασίας του και για την αναγκαιότητα της άδειας του. Εντούτοις, ανέλαβε τις συνέπειες των πράξεων του. Ο κάθε οδηγός πρέπει να αντιληφθεί ότι η άδεια οδήγησης, έστω κι αν συναρτάται με την εργασία κάποιου ανθρώπου, δεν αποτελεί σύμφυτο δικαίωμα, αλλά επίκτητο. Παραχωρείται υπό μια βασική διαλυτική αίρεση∙ ότι θα τυγχάνει σεβασμού με την απόλυτη συμμόρφωση προς τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα για το Έγκλημα ΕΔΩ!