ΚΥΠΡΟΣ: Δούλευε νοσηλεύτρια χωρίς πτυχίο – Καταδικάστηκε για εξαπάτηση αλλά την κράτησε ο εργοδότης

ΚΥΠΡΟΣ: Δούλευε νοσηλεύτρια χωρίς πτυχίο – Καταδικάστηκε για εξαπάτηση αλλά την κράτησε ο εργοδότης

Νοσηλεύτρια που στα χαρτιά δεν ήταν νοσηλεύτρια κατηγορήθηκε και παραδέχθηκε ότι μεταξύ 2014 και 16 Δεκεμβρίου 2016:

Γράφει: Χριστάκης Γιαννακός

α) Εσκεμμένα και ψευδώς παρουσιαζόταν ως πρόσωπο εγγεγραμμένο στο Μητρώο Νοσηλευτών, και
β) Σε ιδιωτικό Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας ασκούσε αναφερόμενη στο Μητρώο κατηγορία νοσηλευτικής χωρίς να είναι εγγεγραμμένη.

Σύμφωνα με τα γεγονότα το Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου παρέλαβε από τους επιθεωρητές ελέγχου ιδιωτικών νοσηλευτηρίων δύο έγγραφα, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και πιστοποιητικό εγγραφής για την άσκηση του επαγγέλματος της νοσηλεύτριας και μαίας στο όνομα της κατηγορουμένης. Διαπιστώθηκε ότι ήταν πλαστά και το Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου ουδέποτε είχε προβεί στην έκδοση αυτών των εγγράφων. Έγινε σχετική καταγγελία στην Αστυνομία. Η κατηγορούμενη ανακρινόμενη παραδέχθηκε τη διάπραξη. Όταν κατηγορήθηκε γραπτώς απάντησε: «Παραδέχομαι και απολογούμαι».

ΤΩΡΑ: Μεγάλη κακοκαιρία στην ορεινή Λεμεσό και Λευκωσία - Κατολισθήσεις πετρών στους δρόμους (Vid)

Ο συνήγορος της Π. Πιερίδης ανέφερε πως ο λόγος που η 27χρονη διέπραξε τα αδικήματα ήταν η ανάγκη της να εργαστεί, προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια. Παρά τη διάπραξη των αδικημάτων ο εργοδότης της δεν την απέλυσε, αλλά λόγω των προσόντων την διατηρεί φροντίστρια - βοηθό.

Ο κ. Πιερίδης παρουσίασε για σκοπούς μετριασμού ως μάρτυρα, αρμόδιο υπάλληλο για την έκδοση πτυχίων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η μαρτυρία του δεν αμφισβητήθηκε από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, η οποία απλά του υπέβαλε διευκρινιστικές ερωτήσεις. Από τη μαρτυρία του, η οποία έγινε αποδεκτή από το Δικαστήριο, προκύπτει ότι η κατηγορούμενη φοίτησε στο εν λόγω Πανεπιστήμιο στον κλάδο Νοσηλευτικής. Έχει παρακολουθήσει όλα τα μαθήματα με επιτυχία, πλην ενός, αυτό της «χειρουργικής», το οποίο κατά τη διάρκεια της φοίτησης της, σταμάτησε να προσφέρεται. Παρακολούθησε άλλο μάθημα και ως εκ τούτου, για να της δοθεί το πτυχίο της πρέπει να υπάρξει έγκριση της Σχολής.

Η κατηγορούμενη οφείλει δίδακτρα και δεν ενημερώθηκε ποτέ ότι έπρεπε να προβεί σε αίτηση ώστε να της δοθεί πτυχίο νοσηλευτικής, ούτε απευθύνθηκε μέχρι σήμερα για την απόκτηση του πτυχίου της. Καταδικάζοντας την κατηγορούμενη σε φυλάκιση 45 ημερών με τριετή αναστολή ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Νικόλας Γεωργιάδης τόνισε τα εξής:

Κύπρος: Καθήλωσαν δυο αεροπλάνα αεροπορικής εταιρείας - Πρόβλημα με τα συστήματα τροχών προσγείωσης

«Υπό τις περιστάσεις κρίνω ως επιβαρυντικούς παράγοντες και για τα δύο αδικήματα, ότι η ψευδής παράσταση δεν περιορίστηκε σε φραστική παράσταση αλλά και στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων· ότι επιχειρήθηκε η εξαπάτηση της αρμόδιας εποπτικής αρχής· και ότι απασχολείτο ως νοσηλεύτρια για περίοδο περίπου δύο ετών.
Έλαβα υπόψη μου προς όφελος της κατηγορουμένης ως μετριαστικούς παράγοντες:

(1) Όσον αφορά τις περιστάσεις διάπραξης: Ότι βασικό κίνητρο της ήταν η απασχόληση και όχι η απόσπαση χρημάτων· ότι είχε ολοκληρώσει τον κύκλο μαθημάτων νοσηλευτικής με επιτυχία και θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκτήσει το πτυχίο της αν λάμβανε τα απαραίτητα διαβήματα και καταβολή των οφειλόμενων διδάκτρων. Διαφαίνεται, λυπούμαι να παρατηρήσω, και κάποια ευθύνη από πλευράς του Πανεπιστημίου γι' αυτό το ζήτημα. Το σημείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αφού το ενδεχόμενο πρόκλησης βλάβης στο κοινό ήταν μειωμένη. Διαφοροποιείται η περίπτωση της από πρόσωπο που δεν έχει καθόλου προσόντα. Από τα ενώπιον μου γεγονότα δεν φαίνεται να επηρεάστηκε ή να προκλήθηκε βλάβη σε οποιοδήποτε ασθενή συνεπεία της παράβασης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο εργοδότης της δεν την απέλυσε.

(2) Όσον αφορά τις προσωπικές της συνθήκες, την ηλικία της, είναι 27 ετών, αρραβωνιασμένη, το μόνο πρόσωπο που εργάζεται, και την κακή της οικονομική της κατάσταση, ευρύτερα και όχι ως αιτία διάπραξης των αδικημάτων (βλ.Σταύρου «Φάντης» ν. Δημοκρατίας (2002) 2 ΑΑΔ 61).

Τέλος, έλαβα υπόψη μου το λευκό της ποινικό μητρώο, την άμεση παραδοχή της και τη συνεργασία που έδειξε κατά τη σύλληψη της. Ενώπιον μου παραδέχθηκε όλες και άμεσα τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε και εξέφρασε δια του δικηγόρου της την μεταμέλεια της. Έχει εξοικονομηθεί πολύτιμος δικαστικός χρόνος».

Διαβάστε περισσότερα για το Έγκλημα ΕΔΩ!