Κτύπησε την πρώην γιατί την… αγαπούσε - 5 χρόνια μετά τον συγχώρεσε και δεν κατέθεσε εναντίον του

Κτύπησε την πρώην γιατί την… αγαπούσε - 5 χρόνια μετά τον συγχώρεσε και δεν κατέθεσε εναντίον του

Η συνήγορος είπε ακόμα ότι ο πελάτης της χτύπησε την παραπονούμενη πάνω στα νεύρα του και διότι την αγαπούσε και δεν ήθελε να καταστραφεί, έχοντας υπόψη το νέο δεσμό της.

Γράφει: Χριστάκης Γιαννακός

Επίσης η κ. Σαββίδου υποστήριξε πως το Δικαστήριο καλείται να επιβάλει ποινή στον κατηγορούμενο μετά από πέντε χρόνια, ενώ κατάθεσε δήλωση της παραπονούμενης με την οποία η τελευταία  αναφέρει ότι έχει συμφιλιωθεί με τον κατηγορούμενο και δεν επιθυμεί την περαιτέρω ποινική του δίωξη, ούτε επιθυμεί να μαρτυρήσει εναντίον του στο Δικαστήριο.

Ρήξη τυμπάνου αριστερού αυτιού, προκάλεσε στην πρώην του η οποία του συνέστησε να μην την ξαναενοχλήσει και να μην ξαναενοχλήσει τους φίλους της. Ο 19χρονος τότε κατηγορούμενος συνέχιζε να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με την παραπονούμενη και ο νέος δεσμός της τον κάλεσε να συναντηθούν για να ξεκαθαρίσουν –μπροστά της– το τι συνέβαινε μεταξύ τους.

Το αδίκημα της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης στην παραπονούμενη, διαπράχθηκε τον Απρίλη του 2013 νωρίς το βράδυ όταν η τελευταία βρισκόταν σε πάρκο στην Πάφο μαζί με φίλους της. Εκεί την πλησίασε ο κατηγορούμενος και του είπε πως ο δεσμός τους έχει τελειώσει και δεν θέλει την ξαναενοχλήσει. Τότε ο 19χρονος την κτύπησε με το χέρι στο μάγουλο με αποτέλεσμα να προκληθεί ρήξη στο αυτί της.

Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε την πράξη του τόσο στην Αστυνομία όσο και στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, όπου του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή.

Αγορεύοντας για μετριασμό της ποινής η συνήγορος του κατηγορούμενου Άρτεμις Σαββίδου ανάφερε ότι ο κατηγορούμενος και η παραπονούμενη διατηρούσαν δεσμό για 1 ½ περίπου χρόνο και πριν από περίπου 5 - 6 μήνες από το επίδικο συμβάν είχαν χωρίσει και η παραπονούμενη σύναψε σχέση με άλλο πρόσωπο. Εν τω μεταξύ ο κατηγορούμενος με την παραπονούμενη ήταν σε επαφή και μιλούσαν μεταξύ τους.

Επειδή το τρίτο πρόσωπο με το οποίο η παραπονουμένη είχε συνάψει σχέση είχε αντιληφθεί το γεγονός αυτό, κάλεσε τον κατηγορούμενο να συναντηθούν σε συγκεκριμένο μέρος έτσι ώστε να ήταν παρούσα και η παραπονούμενη για να ξεκαθαρίσει το τι συνέβαινε μεταξύ τους. Και τούτο διότι ήταν ο ισχυρισμός της παραπονούμενης ότι ήταν ο κατηγορούμενος που της τηλεφωνούσε ενώ ο κατηγορούμενος έλεγε ότι αυτό γινόταν διότι ήθελε και η παραπονούμενη.

Αφού μετέβηκε στο συγκεκριμένο χώρο, στη διαδικασία επίλυσης της παρεξήγησης αυτής και όταν ο κατηγορούμενος αντιλήφθηκε ότι η παραπονούμενη τον έμπαιζε, την κτύπησε με το αριστερό του χέρι στο μάγουλο.

Πιο κάτω η συνήγορος ανάφερε ότι ο λόγος που η παραπονούμενη είχε διακόψει το δεσμό με τον κατηγορούμενο ήταν διότι την πίεζε ο πατέρας της και δεν ήταν δική της επιθυμία. Την ώρα που ο κατηγορούμενος την κτύπησε, είπε, είχε πρόσθεση να της επιτεθεί αλλά όχι να της προκαλέσει τα τραύματα που της προκάλεσε, ούτε φαντάστηκε ότι θα υπήρχαν αυτές οι συνέπειες. Μετά από αυτό έφυγαν όλοι από τη σκηνή και την επομένη μέρα ο πατέρας της παραπονούμενης τηλεφώνησε του κατηγορούμενου και τον απείλησε και του ζήτησε να συναντηθούν αλλά ο κατηγορούμενος του είπε ότι δεν θέλει να δώσει συνέχεια.

Η συνήγορος είπε ακόμα ότι ο πελάτης της χτύπησε την παραπονούμενη πάνω στα νεύρα του και διότι την αγαπούσε και δεν ήθελε να καταστραφεί, έχοντας υπόψη το νέο δεσμό της. Επίσης η κ. Σαββίδου υποστήριξε πως το Δικαστήριο καλείται να επιβάλει ποινή στον κατηγορούμενο μετά από πέντε χρόνια, ενώ κατάθεσε δήλωση της παραπονούμενης με την οποία η τελευταία  αναφέρει ότι έχει συμφιλιωθεί με τον κατηγορούμενο και δεν επιθυμεί την περαιτέρω ποινική του δίωξη, ούτε επιθυμεί να μαρτυρήσει εναντίον του στο Δικαστήριο.

Στην καταδικαστική απόφαση του ο Δικαστής Χρίστος Χριστοδούλου επεσήμανε τα εξής:

1) «Ο κατηγορούμενος στην παρούσα περίπτωση, κτύπησε την παραπονούμενη στο μάγουλο και στο αυτί με αποτέλεσμα να της προκαλέσει ρήξη τυμπάνου. Ο λόγος που προβλήθηκε για την πράξη του αυτή, είναι το γεγονός ότι η παραπονούμενη, με την οποία διατηρούσε δεσμό στο παρελθόν, τον ενέπαιζε και μιλούσε μαζί του ενώ ταυτόχρονα είχε συνάψει άλλο δεσμό. Τα πιο πάνω όμως, δεν μπορεί να αποτελούν επαρκή δικαιολογία για την πράξη του κατηγορούμενου. Η άσκηση βίας κατά του συνανθρώπου και όταν μάλιστα αυτή λαμβάνει χώρα σε δημόσιο χώρο, όπως στην παρούσα περίπτωση και στην παρουσία άλλων προσώπων, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Ο κατηγορούμενος με κανένα τρόπο νομιμοποιείτο να κτυπήσει την παραπονούμενη προκαλώντας της το τραύμα το οποίο προέκυψε.

2) Το Δικαστήριο έχει καθήκον να πατάξει τέτοιου είδους συμπεριφορές και ενέργειες και θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι πράξεις που αποσκοπούν στον εκφοβισμό ή την εκδίκηση του θύματος μέσω ωμής χρήσης βίας και που έχουν ως αποτέλεσμα και την υπόθαλψη του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη δεν μπορεί πλέον να γίνουν ανεκτές από την κοινωνία. Οι οποιεσδήποτε διαφορές των πολιτών επιλύονται δια της νομίμου οδού και ουδείς έχει δικαίωμα σε μια ευνομούμενη πολιτεία να παραγνωρίζει το γεγονός αυτό.  

3) Δεν υπήρχε οποιοσδήποτε προσχεδιασμός από τον κατηγορούμενο στη διάπραξη του αδικήματος και ότι αυτό έλαβε χώρα σε μια στιγμή απώλειας της ψυχραιμίας του για τους λόγους που παράθεσε και αναφέρθηκαν ανωτέρω. Θα λάβω επίσης υπόψη μου τον τρόπο που επέφερε το τραύμα στην παραπονούμενη, τη φύση του και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οποιαδήποτε κατάλοιπα.

4) Πέραν των πιο πάνω, λαμβάνω υπόψη μου το λευκό του ποινικό μητρώο, κάτι το οποίο του δίνει το δικαίωμα να έχει καλύτερη απαίτηση για αναστολή της ποινής φυλάκισης. Επίσης, λαμβάνω υπόψη μου ότι επρόκειτο για ένα μεμονωμένο περιστατικό στη ζωή του για το οποίο έχει εμπράκτως μεταμελήσει. Ομολόγησε αμέσως τη διάπραξη του αδικήματος, προέβηκε σε παραδοχή ενώπιον του Δικαστηρίου και έχει συμφιλιωθεί με την παραπονούμενη η οποία δεν έχει πλέον οποιοδήποτε παράπονο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσω στις προσωπικές και οικογενειακές του συνθήκες και ειδικότερα στο νεαρό της ηλικίας του. Κατά το χρόνο διάπραξης του αδικήματος ήταν ηλικίας 19 ετών ενώ σήμερα είναι ηλικίας 24 ετών. Είναι άνεργος και αναζητεί εργασία μέσω του αρμόδιου τμήματος.

Επίσης, υπόψη μου θα λάβω το χρόνο που διέρρευσε από τη διάπραξη του αδικήματος μέχρι σήμερα που ανέρχεται στα 5 σχεδόν χρόνια χωρίς ο κατηγορούμενος να έχει απασχολήσει εκ νέου τη δικαιοσύνη.

Διαβάστε περισσότερα για το Έγκλημα ΕΔΩ!