Έκανε χρήση κοκαΐνης ο Τζιωνής πριν τη σύλληψή του για το διπλό φονικό

Έκανε χρήση κοκαΐνης ο Τζιωνής πριν τη σύλληψή του για το διπλό φονικό

Στη χρήση κοκαΐνης αποδίδει η υπεράσπιση τις εναλλαγές στη διάθεση του υπόπτου

Τη θέση ότι ο Λοίζος Τζιωνής, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση του διπλού φονικού στο Στρόβολο, είχε κάνει χρήση κοκαΐνης πριν από τη σύλληψη του γι΄αυτό και παρουσίαζε εναλλαγές στη διάθεση του, υποστήριξε σήμερα ο δικηγόρος του κατηγορούμενου ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Η πιο πάνω αναφορά του δικηγόρου του κατηγορουμένου έγινε κατά την αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας, Λοχία Σάββα Σιαμούτη, στη δίκη εντός δίκης, που διέταξε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στο πλαίσιο της κύριας δίκης για την υπόθεση της στυγερής δολοφονίας που διαπράχθηκε τον περασμένο Απρίλιο στον Στρόβολο, με θύματα τον Γιώργο Χατζηγεωργίου και τη σύζυγο του Ντίνα Σεργίου.

Το Κακουργιοδικείο αποφάσισε τη διεξαγωγή δίκης εντός δίκης για εξέταση των επίδικων ζητημάτων επί των οποίων ήγειρε ένσταση η υπεράσπιση του συγκεκριμένου κατηγορούμενου κατά τη διάρκεια εκδίκασης της κύριας δίκης. Η υπεράσπιση του Τζιωνή υποστηρίζει ότι οι καταθέσεις που έδωσε ο πελάτης του στους ανακριτές ως επίσης και οι υποδείξεις σκηνών και η παραλαβή τεκμηρίων από την οικία στην οδό Σκιάθου 3 στην Αγλαντζιά στις 27/4/2018 δεν έγιναν με τη θέληση του πελάτη του αλλά μετά από καταπίεση του και υπό το καθεστώς του στερητικού συνδρόμου από τη διακοπή της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Από την πλευρά της, η Κατηγορούσα Αρχή και o μάρτυρας της ο κ. Σιαμούτης εκφράζουν τη θέση ότι κατά τη σύλληψη και κράτηση του Τζιωνή του επιστήθηκε η προσοχή του στο νόμο και ενημερώθηκε για τα δικαιώματα του.

Δεν ήθελε να κατέβει από το αυτοκίνητο στο σπίτι του φόνου

Κατά τη σημερινή αντεξέταση του, ο μάρτυρας είπε ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της έρευνας και της υπόδειξης των σκηνών στην οικία στην οδό Σκιάθου 3 στην Αγλαντζιά στις 27/4/2018 που κράτησε τέσσερις περίπου ώρες, ο Τζιωνής δεν ήθελε να κατεβεί και παρέμεινε μέσα στο αστυνομικό αυτοκίνητο μαζί με τον Λοχία Νίκο Τόμα. Είπε επίσης ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο το χέρι του Τζιωνή ήταν «δεμένο» κατά την έκφραση του με το χέρι του εν λόγω Λοχία.

Ερωτηθείς για τα όσα ανέφερε κατά τν χθεσινή δικάσιμο σε σχέση με το μαχαίρι που ανευρέθηκε σε φοινικιά στην οικία στην οδό Σκιάθου 3 στην Αγλαντζιά, ο κ. Σιαμούτης είπε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο δίκοπο μαχαίρι με λεπίδα γύρω στα 19 εκατοστά το οποίο εύκολα φτάνει στα ζωτικά σημεία του σώματος.

Είπε επίσης ότι η λεπίδα του μαχαιριού έφερε μια τρύπα που σκοπό έχει να πλήξει ζωτικά όργανα και να επιφέρει τοn σοβαρό τραυματισμό του θύματος, λέγοντας ότι αυτό το γνώριζε από την εκπαίδευση και την υπηρεσία του στην ΜΜΑΔ χωρίς ο ίδιος, όπως είπε, να είναι εμπειρογνώμονας.

Ερωτηθείς σχετικά με τη σχέση που είχε αναπτύξει με τον ύποπτο και το περιστατικό κατά το οποίο είχε τραβήξει βίντεο τον Τζιωνή με το κινητό του κάνοντας ακροβατικά, ο Σιαμούτης επανέλαβε ότι είχε αναπτύξει μια ανθρώπινη σχέση με τον Τζιωνή και πως είχε ζητήσει τη συγκατάθεση του υπόπτου πριν τον τραβήξει το συγκεκριμένο βίντεο στις 4/5.

Ο μάρτυρας είπε ότι ο Τζιωνής για να τον πείσει ότι μπορούσε να εισέλθει στην οικία των θυμάτων από το παράθυρο του είχε πει ότι ήταν ευλύγιστος και μπορούσε να κάνει σπαγκάτο και κατακόρυφο. Είπε επίσης ότι τον ρώτησε αν μπορούσε να τον βιντεογραφήσει και ο ύποπτος δέχθηκε.

Κατά την τελευταία δικάσιμο, ο μάρτυρας είχε επίσης αναφέρει κατά την ανάκριση και προκειμένου να πείσει τους ανακριτές ότι μπορούσε να μπει στο σπίτι από το παράθυρο, έσπρωξε την καρέκλα που καθόταν και με επιτόπιο άλμα ανέβηκε στο γραφείο. Ο κ. Σιαμούτης είπε ότι το βίντεο αυτό δεν αποτελεί τεκμήριο στην υπόθεση και πως τραβήχτηκε όταν είχε ήδη δώσει κατάθεση που παραδέχθηκε ότι αυτός φόνευσε τα θύματα.

Ο δικηγόρος υπέβαλε στον μάρτυρα ότι ο πελάτης του ουδέποτε του έδωσε τη συγκατάθεση του και πως ο λόγος που μίλησε για το βίντεο ήταν για να δημιουργήσει εντυπώσεις άσχετες με τα επίδικα γεγονότα της 27/4.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο μάρτυρας είπε επίσης ότι κατά την ανάκριση του ο κατηγορούμενος ήταν σε καλή διάθεση και δεν ήταν χλωμός και πως σε κάποιες ερωτήσεις που του υποβάλλονταν έδειχνε να χάνει τη ψυχραιμία του και να τρέμει.

Ο δικηγόρος υπέβαλε στον μάρτυρα ότι πολλά από τα όσα είπε στο δικαστήριο δεν τα κατέγραψε στο ημερολόγιο ενεργείας με σκοπό, όπως υποστήριξε, να αποκρυβεί η πραγματική εικόνα και οι συνθήκες υπό τις οποίες ο πελάτης του έδωσε κατάθεση στις 27/4 και υπέγραψε κάποια έγγραφα και έντυπα.

Υπεράσπιση: Καταπιέστηκε για να δώσει κατάθεση...

Επανέλαβε τη θέση ότι ο πελάτης του καταπιέστηκε για να δώσει κατάθεση και να υπογράψει τα επίδικα έγγραφα ενώ ισχυρίστηκε για πρώτη φορά σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου ότι ο Τζιωνής πριν από τη σύλληψη του είχε κάνει χρήση κοκαΐνης γι΄αυτό και παρουσίαζε όλες αυτές τις εναλλαγές στη διάθεση του και αυτή την ενεργητικότητα για την οποία έγινε λόγος στην προηγούμενη δικάσιμο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, είχαν πέσει απότομα τα επίπεδα ναρκωτικών ουσιών στο αίμα του και ισχυρίστηκε ότι δεν ζήτησαν ποτέ από τον Τζιωνή να υποβληθεί σε αιματολογικές εξετάσεις για να μην αποκαλυφθεί αυτό το γεγονός.

Ο κ. Σιαμούτης επανέλαβε τη θέση ότι ο Τζιωνής δεν είχε συμπτώματα στέρησης ενός εξαρτημένο από τις ουσίες προσώπου και πως δεν είχε στερητικό σύνδρομο, λέγοντας ακόμη ότι ο προηγούμενος δικηγόρος του κατηγορουμένου δεν ανέφερε ποτέ ότι ο κατηγορούμενος είχε στερητικό σύνδρομο από τη διακοπή χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά του ότι η συμπεριφορά του προς τον Τζιωνή έτυχε σχολιασμού από συναδέλφους του, ο μάρτυρας είπε ότι έχει την ίδια συμπεριφορά προς όλους τους υπόπτους, αρνήθηκε ωστόσο να τους κατονομάσει. «Δεν θέλω να πω συγκεκριμένα ονόματα», είπε.

Σχετικά με τα όσα ανέφερε ο Τζιωνής ότι κουρεύτηκε για να μοιάζει με τον ετεροθαλή αδελφό του και συγκατηγορούμενο του Λευτέρη Σολωμού, ο μάρτυρας είπε ότι ο κατηγορούμενος και τότε ύποπτος τούς είχε πει ότι έκοψε τα μαλλιά του ενώ τελούσε υπό κράτηση με ένα πλαστικό μαχαίρι και πως την τέχνη αυτή του την είχε μάθει ο παππούς του. Ο μάρτυρας είπε, τέλος, ότι ο Τζιωνής ήταν ύποπτος για φόνο εκ προμελέτης γι΄αυτό και ελάμβαναν όλα τα αναγκαία μέτρα.

Μετά από μια σύντομη επανεξέταση του μάρτυρα από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής ολοκληρώθηκε η μαρτυρία του κ. Σιαμούτη και η δίκη εντός δίκης θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη στις 9 το πρωί.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ενημέρωσε το δικαστήριο ότι οι επόμενοι μάρτυρες κατηγορίας θα είναι ένας φωτογράφος, ο κ. Σάββα της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών (ΥΠΕΓΕ) και ο άλλος ανακριτής της υπόθεσης κ. Θεμιστοκλέους.

Πριν από τη λήξη της διαδικασίας ο δικηγόρος του Τζιωνή ζήτησε από την Κατηγορούσα Αρχή να του προσκομίσει συγκεκριμένο μαρτυρικό υλικό το οποίο δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα.

Εκτός από τον Τζιωνή, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο ετεροθαλής αδελφός του Λευτέρης Σολωμού, η Σάρα Σιάμς και ο Μάριος Χατζηξενοφώντος.

Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν δηλώσει μη παραδοχή και στις επτά συνολικά κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και που αφορούν στα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο Τζιωνής είχε παραδεχθεί όλες τις κατηγορίες εκτός από την κατηγορία της διάρρηξης της κατοικίας του άτυχου ζεύγους, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρξε διάρρηξη διότι «ήταν ανοικτά». Στη συνέχεια όμως ζήτησε και άλλαξε την απάντηση του, δηλώντας μη παραδοχή σε όλες τις κατηγορίες.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν αρχικά οκτώ συνολικά κατηγορίες, ωστόσο η Κατηγορούσα Αρχή ανέστειλε στην πορεία την 3η κατηγορία που αφορά στη συνωμοσία για φόνο με το δικαστήριο να απαλλάσσει τους κατηγορούμενους από τη συγκεκριμένη κατηγορία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ