«Η 25η Μαρτίου ανακηρύχθηκε εθνική ημέρα εορτασμού της ελληνικής και αμερικανικής δημοκρατίας»

«Η 25η Μαρτίου ανακηρύχθηκε εθνική ημέρα εορτασμού της ελληνικής και αμερικανικής δημοκρατίας»

Εγκώμια για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στο δράμα χιλιάδων προσφύγων που καταφεύγουν στην Ελλάδα, περιέχει η διακήρυξη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με την ευκαιρία της σημερινής ελληνικής εθνικής εορτής, ανακηρύττοντας την 25η Μαρτίου, επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, ως «εθνική ημέρα εορτασμού της ελληνικής και αμερικανικής δημοκρατίας».

Η επίσημη υπογραφή της διακήρυξης θα γίνει στις 4 Απριλίου, κατά τον καθιερωμένο εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο Λευκό Οίκο.

«Εμπνευσμένοι από το παράδειγμα της Αρχαίας Ελλάδας, οι ιδρυτές της Αμερικής χάραξαν πάνω στις ελληνικές αρχές για να καθοδηγούν τη δημοκρατία μας στη γέννησή της. Σχεδόν μισό αιώνα μετά που η αστερόεσσα κυμάτισε πάνω από τη χώρα μας, μια σημαία υψώθηκε σε μια βουνοκορφή στην Ελλάδα, και μια επανάσταση γεννήθηκε για να φέρει τη δημοκρατία πίσω στη γενέτειρά της και να θέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της στενής σχέσης που απολαμβάνουν τα δύο έθνη μας», γράφει ο πρόεδρος Ομπάμα.

Τονίζει ότι στην 195η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας, γιορτάζεται η φιλία μεταξύ των δύο χωρών και τιμούνται οι συνεισφορές που Ελλοαμερικανών στον εθνικό χαρακτήρα των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα πλέκει το εγκώμιο της Ομογένειας με πολύ θερμά λόγια.

«Οι κοινές ιστορίες μας αντανακλούν στις κοινές αξίες μας. Καθ 'όλο το χιλιοτραγουδισμένο παρελθόν μας, οι λαοί μας έχουν επικυρώσει τα θεμελιώδη ιδανικά που πρεσβεύουμε, εργαζόμενοι από κοινού για να διασφαλίσουμε τα θεμέλια της δημοκρατίας, πάνω στα οποία έχουν οικοδομηθεί τα δύο έθνη μας. Οι Έλληνες και οι Αμερικανοί έχουν για πολύ καιρό σταθεί πλάι – πλάι για την υπεράσπιση της ελευθερίας και σήμερα, η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα μεταφέρει την κληρονομιά των παλαιών Ελλήνων που φώτισαν τον κόσμο μας, συνεχίζοντας να εμπλουτίζει την κοινωνία μας με μοναδικούς τρόπους.

Παρακινώντας γενιές, η ελπίδα που υποκίνησε και τις δύο επαναστάσεις μας, εξακολουθεί να καίει στις καρδιές των Ελληνοαμερικανών και σε όλους εκείνους οι οποίοι σε όλη τη χώρα μας αναζητούν ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία για τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρεται στις εξαιρετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες κατά τα τελευταία χρόνια, αλλά παρόλα αυτά παραμένουν σταθεροί στην αντοχή και την επιμονή τους.

«Ανταποκρινόμενη σε μια συνεχή προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η Ελλάδα παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε αμέτρητους άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αναζητούν την ελευθερία από τις διώξεις και τη βία. Ως Αμερικανοί στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας ως εταίροι, φίλοι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα χρησιμεύει ως μια σημαντική γέφυρα η οποία βοηθά να ερχόμαστε σε επαφή. Στον πυρήνα μας, μοιραζόμαστε τους βαθείς δεσμούς του πολιτισμού και της οικογένειας και το σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα των δημοκρατικών κρατών. Σε καλές και κακές περιόδους, μοιραζόμαστε μια κοινή δέσμευση για την ασφάλεια και την ελευθερία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Την ημέρα αυτή, ας προβληματιστούμε σχετικά με τους σχεδόν δύο αιώνες ισχυρών δεσμών μεταξύ των εθνών μας και ας επαναδεσμευτούμε να εργαστούμε από κοινού για να ενισχύσουμε τις αντίστοιχες δημοκρατίες μας».