Επίσκεψη Ερντογάν: Τι θα συζητήσει με Παυλόπουλο και Τσίπρα - Όλα τα θέματα στο τραπέζι

Επίσκεψη Ερντογάν: Τι θα συζητήσει με Παυλόπουλο και Τσίπρα - Όλα τα θέματα στο τραπέζι

Σημείο καμπής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ψηλά στην ατζέντα όλα τα σημαντικά κεφάλαια των διμερών σχέσεων - Σε τι προσβλέπουν Αθήνα και Άγκυρα, τι θα επιδιώξει ο Τούρκος πρόεδρος με δεδομένη την κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ - «Φρούριο» η πρωτεύουσα, απαγόρευση των συγκεντρώσεων, πώς κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επιμέλεια κειμένου: Βασίλης Σκουλαράκος - Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Προάγγελος ραγδαίων εξελίξεων σε πολιτικό, οικονομικό αλλά και διπλωματικό επίπεδο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ιστορική διήμερη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα την Πέμπτη (07/12/2017). Και αναφέρεται ως τέτοια, επειδή είναι η πρώτη φορά έπειτα από 65 χρόνια που ανώτατος πολιτειακός άρχοντας της γείτονος επισκέπτεται τη χώρα μας και η δεύτερη για τον ίδιο τον Ερντογάν, ύστερα από το 2004, όταν ο ίδιος είχε αφιχθεί υπό την ιδιότητα του πρωθυπουργού.

Πολύ ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν τον κ. Ερντογάν κατά τις συναντήσεις του τόσο με τον Έλληνα ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είναι το Αιγαίο και ειδικότερα το ζήτημα των παραβιάσεων, το προσφυγικό – μεταναστευτικό, οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, οι μεταφορές και η ενέργεια.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως μέσα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα – η πρώτη Προέδρου της γείτονος εδώ και δεκαετίες- καθίσταται εξαιρετικά σημαντική. Ειδικότερα, δεδομένης της κατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναβαθμιστεί ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση κρισεων, τη μείωση της έντασης και τη διαχείριση περιφερειακών προκλησεων.

Για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε στερεά θεμέλια απαραίτητος είναι ο σεβασμός από την Τουρκία στο διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Λωζάνης. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα τεθεί από την ελληνική πλευρά το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και η ανάγκη αναζωογόνησης τους διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί ένα θετικό μήνυμα για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με εγκαιρη προετοιμασία μεταξύ όλων των πλευρών.

Κατά τις ίδιες πηγές, πάντα, η ατζέντα περιλαμβάνει τη συνεργασία των δύο χωρών για τη αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής, αλλά και την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων (ενέργεια, τουρισμός, επενδύσεις, εμπόριο) και των μεταφορών (ακτοπλοϊκή και σιδηροδρομική διασύνδεση).

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θα εκφράσει και τη στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τονίζοντας την αξία που έχει για την περιοχή αλλα και τη δημοκρατία στη γείτονα.

Επιπλέον, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εκατέρωθεν τοποθετήσεις για το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, την έκδοση των οποίων ζητεί με επιμονή η Άγκυρα, γεγονός που προκαλεί σημαντική τριβή στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Τι επιδιώκει η Αθήνα

Από την πλευρά της, η Αθήνα προσδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου και ειδικότερα προσδοκά από αυτή την επίσκεψη μια ουσιαστική αναβάθμιση ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.

Στην οπτική αυτή αναφέρθηκε, εξάλλου, και ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του την Τετάρτη (05/12/2017) στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu». Ο πρωθυπουργός υπερτόνισε, μάλιστα, την πάγια θέση της Ελλάδας, ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να διαπνέονται από τον αμοιβαίο σεβασμό τόσο προς το Διεθνές Δίκαιο όσο και απέναντι στη Συνθήκη της Λωζάννης».

Σε αυτή τη γραμμή αναμένεται να κινηθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όπως, άλλωστε, σας είχε ενημερώσει, με αποκλειστικές πληροφορίες του, το Newsbomb.gr. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται, άλλωστε, και η πρόσφατη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύσει και να δεσμεύει όλους όσοι την υπέγραψαν».

Ωστόσο, ο κ. Ερντογάν, είχε φροντίσει, λίγες ώρες, προτού αναχωρήσει για την Αθήνα, να δείξει τις προθέσεις του ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, την αναθεώρηση της Συνθήκης, ενώ, παράλληλα, αναφερόμενος στο θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, είπε: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών λίγο μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2015, μου είχε πει ότι σε 15 με 20 ημέρες θα είχαν εκδοθεί στην Τουρκία από την Ελλάδα».

Σε τι προσβλέπει η Άγκυρα

Την ίδια στιγμή, πάντως, και τουρκική πλευρά επιχειρεί να καρπωθεί για δικό της όφελος το ταξίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρείται τυχαία η χρονική συγκυρία, κατά την οποία επελέγη αυτό να πραγματοποιηθεί.

Μιλώντας την Τετάρτη (06/12/2017) στον ραδιοσταθμό «Real FM» και το Νίκο Χατζηνικολάου, ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννη Μάζης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι κ. Ερντογάν «επέλεξε να αυτοπροσκληθεί στην Ελλάδα για να δείξει ότι είναι αναγνωρισμένος από τον έτερο σύμμαχό του στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και ότι δεν έχει απομονωθεί πλήρως».

Είναι, άλλωστε, γνωστό, πως τον τελευταίο ενάμιση περίπου χρόνο και δη μετά την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκίας στις 15 Ιουλίου 2016, αλλά και την επανεκλογή του Ερντογάν στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας του και μάλιστα με υπερεξουσίες, οι σχέσεις της Άγκυρας τόσο με την Ουάσινγκτον όσο και με την κεντρική διοίκηση του ΝΑΤΟ δεν βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο.

«Αυτή είναι η κίνηση», επισήμανε επίσης ο κ Μάζης και συμπλήρωσε: «Εμείς τι αναμένουμε; Λειτουργούμε σε δύο επίπεδα κατά την εκτίμηση μου. Το πρώτο είναι διερευνητικά για λογαριασμό των ΗΠΑ για να δούμε τις προθέσεις του Ερντογάν στα διάφορα μέτωπα που έχει ανοίξει. Το δεύτερο είναι ότι ο Ερντογάν και η ελληνική πλευρά θα συζητήσουν για το μεταναστευτικό. Το μεταναστευτικό αφορά τους Ευρωπαίους άμεσα».

Διαβάστε επίσης: 

Διαβάστε επίσης: 

Το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχουν συμφωνήσει από κοινού Αθήνα και Άγκυρα, στις 10:30 το πρωί το προεδρικό αεροσκάφος, που μεταφέρει τον κ. Ερντογάν στη χώρα μας, αναμένεται να αφιχθεί στον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.

Στη συνέχεια, η προεδρική αυτοκινητοπομπή θα κατευθυνθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας και συγκεκριμένα στην πλατεία Συντάγματος, όπου ο Τούρκος πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Πρώτη συνάντηση θα είναι αυτή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εν συνεχεία, στις 13:00, είναι προγραμματισμένο το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το απόγευμα της Πέμπτης και συγκεκριμένα στις 19:30 ο κ. Παυλόπουλος, θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Τούρκο ομόλογό του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Παρασκευή (08/12/2017), ο κ. Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσει για προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κομοτηνή, όπου αναμένεται να συμμετάσχει σε προσκύνημα και αμέσως μετά σε ένα ιδιωτικό γεύμα.

«Αστακός» η Αθήνα – Ο μικρός στρατός του Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, αυστηρά θα είναι τα μέτρα ασφαλείας που τίθενται σε εφαρμογή στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ήδη από την Τετάρτη (06/12/2017) η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση, βάσει της οποίας απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, «για λόγους δημόσιας ασφάλειας».

Ειδικότερα, οι απαγορεύσεις ισχύουν από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης (07/12/2017) έως τις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής (08/12/2017), οπότε και ο Τούρκος πρόεδρος θα αναχωρήσει από την Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλεί και η πολυπληθής «φρουρά» του Τούρκου προέδρου. Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν θα συνοδεύεται από 250 άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας και «επίλεκτους» της εμπιστοσύνης του, που θα δημιουργήσουν ένα τείχος ασφαλείας γύρω του.

Παράλληλα, η Άγκυρα είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει «σχέδια πτήσεων» που θα μπερδέψουν ενδεχομένως εχθρούς του Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι θα έχουν ως στόχο το αεροπλάνο του.

Ανάλογα σενάρια «μιλούν» για πτήσεις «ιδίων αεροσκαφών» πάνω από το Αιγαίο, ώστε να μην γνωρίζει κανείς σε ποιο αεροπλάνο θα βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος, προκειμένου να μην αναβιώσουν μνήμες του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 σε βάρος του.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Παράλληλα, κλειστός θα παραμείνει την Πέμπτη (07/12/2017) καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ο σταθμός «Σύνταγμα» του μετρό, λόγω της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο μεταξύ, λόγω της διήμερης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία ή θα υπάρξουν τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ στο κέντρο της πόλης σταδιακά και ανάλογα με τα μέτρα και τις υποδείξεις της Τροχαίας, από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης έως τη λήξη της επίσκεψης την Παρασκευή.

Ειδικότερα, για την οδό Πανεπιστημίου στην λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής (από Σίνα έως Πλ. Συντάγματος) και για την οδό Βασ. Γεωργίου Α' θα πραγματοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας των διερχόμενων ΜΜΜ καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

ΝΕWSBOMB.GR

Διαβάστε περισσότερα για την Ελλάδα πατώντας εδώ!