ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ: Από τον Πολύδωρα στον Τσίπρα, η «ασύμμετρη απειλή» 11 χρόνια κατακαίει την Ελλάδα

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ:  Από τον Πολύδωρα στον Τσίπρα, η «ασύμμετρη απειλή» 11 χρόνια κατακαίει την Ελλάδα

Μετά από μια τέτοια εθνική τραγωδία δεν έχει νόημα να μιλούμε σήμερα για τα κομματικά παρασκήνια, τους θεατρινισμούς και τις πιρουέτες των πολιτικών μας.

Διαβάστε: ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Εθνική Τραγωδία στην Ελλάδα - Φόβοι για εκατόμβη νεκρών - Δεκάδες οι αγνοούμενοι!
Διαβάστε: Πύρινη τραγωδία στην Αθήνα - Αποκλειστικό βίντεο σοκ στο Newsbomb Κύπρου (video)
Διαβάστε: Η Κύπρος δίπλα στην Ελλάδα - 60 κύπριοι πυροσβέστες στη «μάχη» με τις φλόγες της Αττικής (pic)

Ακόμα και για την επίσκεψη Λουτ –η οποία εγκαινίασε το νέο (και ενδεχομένως τελευταίο, όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα) γύρο στο κυπριακό– θα έχουμε χρόνο να την κουβεντιάσουμε από αύριο. Αυτές τις ώρες οι σκέψεις μας, η ψυχή μας, οι προσευχές μας είναι με την Ελλάδα.

Οι μνήμες επιστρέφουν στο «ολοκαύτωμα» της 24ης Αυγούστου 2007 και τις φονικές πυρκαγιές. Ήταν τότε που περισσότερες από 170 εστίες φωτιάς σε ένα 24ώρο προκάλεσαν εικόνες βιβλικής καταστροφής, 44 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και τεράστιες οικονομικές ζημιές.

Τότε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «ασύμμετρη απειλή» για να αποδώσει την πύρινη τραγωδία σε οργανωμένο σχέδιο. «Η διασπορά των συμβάντων, δηλαδή των πυρκαγιών ο χρόνος ακόμη και οι νυχτερινές επιθέσεις, με αναφλέξεις στις τρεις και στις τέσσερις τη νύχτα και σε απίθανα μέρη, όπου η προσπέλαση σε αυτά δεν είναι ούτε από κάποιο τυχαίο διαβάτη, ή αυτοκινητιστή, μας οδηγούν στο συμπέρασμα όχι να διατυπώνουμε ερωτήματα, αλλά να κοιτάξουμε πώς να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την ασύμμετρη απειλή», ήταν η δήλωση-Πολύδωρα.

Δυστυχώς, η αναφορά του έτυχε μικροπολιτικής εκμετάλλευσης, χλευάστηκε και απαξιώθηκε. Με τα χρόνια, ξεχάστηκε. Για σκοπούς προβληματισμού και μόνο, αξίζει να αναφέρουμε το σχόλιο σχετικής ανακοίνωσης του τότε (αντιπολιτευόμενου) ΣΥΡΙΖΑ: «Η μόνη προφανής ασυμμετρία αυτή τη στιγμή είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη από τη μια και οι εξαιρετικές της επιδόσεις σε επικοινωνιακά ευρήματα από την άλλη».

Έντεκα χρόνια μετά, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «εικόνα ασύμμετρου φαινομένου» και δεν απέκλεισε προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας.

(Όσοι επιμένουν να διαβάζουν αυτές τις δηλώσεις με τους διαχωριστικούς όρους Δεξιά-Αριστερά, τότε είτε δεν έχουν καταλάβει τίποτα από όσα συμβαίνουν, είτε δεν τους γνοιάζει).

Ελπίζουμε ότι η ελλαδική πολιτική ηγεσία θα αφήσει σήμερα έξω τα μικροπολιτικά παίγνια και θα λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα την προστατεύουν απέναντι σε τέτοια επαναλαμβανόμενα φαινόμενα. Ο Εφιάλτης παραμένει εντός των πυλών.

Υστερόγραφο: Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είμαστε βέβαιοι ότι η Κύπρος θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της, όχι μόνο σε επίπεδο κρατικής βοήθειας αλλά και σε επίπεδο πολιτών και οργανώσεων.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ!

Ο Μικροπολιτικός
Για σχόλια, κρίσεις, επικρίσεις, παρατηρήσεις, ερωτήσεις, διευκρινίσεις και εισηγήσεις στο mikropolitikos@newsbomb.com.cy