Τσίπρας: Η Ελλάδα τα κατάφερε – Στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας

Τσίπρας: Η Ελλάδα τα κατάφερε – Στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας

Για μια διαφορετική χώρα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός – Αιχμές για τη στάση και τις πολιτικές των δανειστών

Την αισιοδοξία του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος των μνημονίων εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την έξοδο από τα μνημόνια επιτυχία του ελληνικού λαού, αλλά και συνολικά της Ευρώπης, που απέδειξε ότι με πνεύμα αλληλεγγύης μπορεί να ξεπερνά τις κρίσεις.

 

«Η Ελλάδα τα κατάφερε», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι την προηγούμενη φορά που είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «οι μισοί με επευφημούσαν, οι άλλοι μισοί με αποδοκίμαζαν, αλλά ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα είχα την ελπίδα να τα καταφέρω».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην περιπέτεια της χώρας μας τα 8 χρόνια της οικονομικής κρίσης, υποστηρίζοντας πως «η πολιτική των ελλειμμάτων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της διευρυμένης διαφθοράς προηγούμενων κυβερνήσεων, είχαν ρίξει τη χώρα μου στα βράχια της χρεοκοπίας».

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αφήσει και αιχμές κατά των θεσμών, επισημαίνοντας την αδυναμία τους να προτεραιοποιήσουν τις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα, σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων εξ αυτών σε μια συνταγή ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής. «Είχαν οδηγήσει τη χώρα στα όρια της κοινωνικής έκρηξης αλλά και της οικονομικής ασφυξίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Καμπανάκι» Γκουτέρες για την κλιματική αλλαγή: Έχουμε δύο χρόνια για να δράσουμε

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι «από το 2010 έως το 2014 η Ελλάδα έχασε το 1/4 του εθνικού της πλούτου» και ότι «η οικονομική κρίση της Ελλάδας και η αποτυχία της διαχείρισής της μετατράπηκε και σε πολιτική κρίση της Ευρώπης». 
Ωστόσο όπως είπε, η Ελλάδα είναι σήμερα μια διαφορετική χώρα. «Από μέρος του προβλήματος, από πηγή της κρίσης, έγινε μέρος της λύσης για την Ευρώπη... Σήμερα στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «αποδείξαμε ότι υπάρχει ο δρόμος να βγαίνεις από τη κρίση χωρίς να διαλύεις το κοινωνικό ιστό».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια δεν σημαίνει ότι η χώρα επανέρχεται στο παρελθόν της. «Είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση».

Πηγή: NEWSBOMB.GR

Διαβάστε περισσότερα για την Ελλάδα ΕΔΩ!