ΕΛΛΑΔΑ: Αυξημένα επίπεδα σωματιδίων στο Μάτι - Κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων;

ΕΛΛΑΔΑ: Αυξημένα επίπεδα σωματιδίων στο Μάτι - Κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων;

Αυξημένα καταγράφονται τα επίπεδα των αιωρουμένων σωματιδίων στο Μάτι σε σχέση με τα μέσα επίπεδα στο λεκανοπέδιο Αττικής, παραμένουν, ωστόσο, πολύ χαμηλότερα από τις οριακές τιμές που προβλέπονται από τη νομοθεσία, όπως δείχνουν οι επικαιροποιημένες περιβαλλοντικές μετρήσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Επίσης, οι προκαταρκτικές μετρήσεις δειγμάτων για την περιεκτικότητα των σωματιδίων σε βαρέα μέταλλα (χρώμιο, κάδμιο, νικέλιο, μόλυβδο και αρσενικό) δεν έχουν δείξει συγκεντρώσεις πέραν των αναμενόμενων. Τα επίπεδα αιθάλης στο Μάτι εμφανίζονται επίσης φυσιολογικά και συγκρίσιμα με αυτά του αστικού υποβάθρου.

Διαβάστε: ΕΛΛΑΔΑ: Γυναίκα σκοτώθηκε σε μπαλκόνι σπιτιού ενός φιλικού ζευγαριού

Όπως επισημαίνει ο «Δημόκριτος», «βασικές παράμετροι του αερολύματος στην περιοχή δεν καταδεικνύουν έκθεση του πληθυσμού σε συγκεντρώσεις πέραν των αναμενόμενων».

Σύμφωνα με τα πορίσματα του «Δημόκριτου», οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων εμφανίζουν διακύμανση και η μεγαλύτερη επιβάρυνση δημιουργείται κατά τις ώρες 8:00-17:00, όταν διεξάγονται εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες επιτείνουν την αιώρηση της σκόνης και των υπολειμμάτων της καύσης από το έδαφος ή τα υλικά. Γι` αυτόν τον λόγο, η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα συνιστά να αποφεύγεται η μαζική εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης λόγω της τοπικής επιβάρυνσης που μπορεί να προκληθεί.

Διαβάστε περισσότερα για την Ελλάδα ΕΔΩ!