Ελληνικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν για μαχητικά στο Αιγαίο

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν για μαχητικά στο Αιγαίο

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει, ακόμα, ότι η τουρκική ηγεσία οφείλει να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο

Ως απολύτως απαράδεκτες χαρακτηρίζει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με την απογείωση μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σημειώνει ότι η προσπάθεια της Τουρκίας «να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία, είναι απολύτως απαράδεκτη».

Διαβάστε επίσης: Προκλητικός Ερντογάν: Όσο οι Έλληνες σηκώνουν αεροσκάφη στο Αιγαίο, θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο

Παράλληλα, η ανακοίνωση σχολιάζει ότι οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου εκ μέρους της Τουρκίας αποτελούν σχεδόν καθημερινή πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένων πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρόκειται για μια «πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς, όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει, ακόμα, ότι η τουρκική ηγεσία οφείλει να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του, καθώς η επιλεκτική εφαρμογή του εκθέτει αποκλειστικά την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα.

 Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Ειδικότερα, ως προς το ζήτημα του Αιγαίου, η Ελλάδα επαναλαμβάνει ότι «το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του».

«Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ