Νέα Ζηλανδία: Στην Αθήνα για 15 μέρες έμεινε ο μακελάρης (Βίντεο)

Νέα Ζηλανδία: Στην Αθήνα για 15 μέρες έμεινε ο μακελάρης (Βίντεο)

Δεν πέρασε μια φορά από την Ελλάδα, αλλά δύο φορές

Δύο φορές είχε περάσει από την Ελλάδα ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας όπως αποκαλύπτεται από τον έλεγχο των διαβατηρίων, σύμφωνα με το cnn.gr.

Ειδικότερα, τον Μάρτιο του 2016 πέρασε μια φορά τράνζιτ ενώ μια δεύτερη φορά φαίνεται ότι παρέμεινε στην Αθήνα τουλάχιστον 15 μέρες.

Διαβάστε επίσης: Νέα Ζηλανδία: Η στιγμή που οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τον μακελάρη (Βίντεο)

Οι Αρχές τώρα προσπαθούν να διαπιστώσουν τις επαφές του αλλά και πού διέμενε εκείνο το χρονικό διάστημα.

Αυτός είναι ο ήρωας που απέτρεψε μεγαλύτερη σφαγή

Ο Abdul Aziz, πατέρας τεσσάρων παιδιών, κυνήγησε τον μακελάρη πριν πάρει άλλο όπλο και συνεχίσει το λουτρό αίματος στο δεύτερο τέμενος Λίνγουντ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Ο Aziz ανέφερε πως έτρεξε έξω από το τέμενος σε μία προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή του 28χρονου Μπρέντον Τάραντ. Μάλιστα, άκουγε τους δύο μικρότερους γιους του να του φωνάζουν να γυρίσει πίσω.

Είπε, ότι ο 28χρονος έτρεξε πίσω στο αυτοκίνητό του, προκειμένου να πάρει άλλο ένα όπλο γεμάτο, ωστόσο του πέταξε πάνω στο αυτοκίνητο ένα από τα όπλα που είχε αφήσει στο τέμενος. Τότε ο Τάραντ πανικοβλήθηκε, μπήκε στο αυτοκίνητο και απομακρύνθηκε από το σημείο.

«Μπήκε στο αυτοκίνητο και πήρα το όπλο του και το πέταξα στο παράθυρο του αυτοκινήτου του σαν βέλος και το έσπασα. Το τζάμι έσπασε και γι' αυτό τρόμαξε», ανέφερε ο Aziz, επισημαίνοντας ότι άκουσε να φωνάζει ότι θα τους σκοτώσει όλους.

Ο ίδιος πάντως δεν δέχεται τον «τίτλο» του ήρωα, λέγοντας ότι οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του θα έκανε το ίδιο.

Source: New Zealand shooting suspect appears in court by ReutersNews

Το «μανιφέστο» του Τάραντ στάλθηκε στο γραφείο της πρωθυπουργού πριν από την επίθεση

Το γραφείο της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ότι ήταν μεταξύ των δεκάδων υπηρεσιών που έλαβαν ένα αντίγραφο του «μανιφέστου» του μακελάρη του Κράιστσερτς, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει την επίθεσή του που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 49 άνθρωποι.

Ένας εκπρόσωπος της πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι το κείμενο αυτό στάλθηκε σε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η οποία δεν ελέγχεται από την ίδια την Άρντερν. Το μανιφέστο στάλθηκε επίσης μαζικά σε ορισμένους υψηλόβαθμους πολιτικούς αξιωματούχους της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και σε τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το μανιφέστο στάλθηκε λιγότερα από 10 λεπτά πριν εκδηλωθεί η επίθεση και δεν εξηγούσε τι επρόκειτο να συμβεί. «Δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να το σταματήσουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Οι Αρχές έστειλαν αμέσως το κείμενο στην αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ, ο δράστης της επίθεσης, είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο το κείμενο των 74 σελίδων με σκοπό να προκαλέσει τον φόβο.

Μέσα σε 36 λεπτά την Παρασκευή (15/03), 49 μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν εν ψυχρώ, ένας απολογισμός μεγαλύτερος από το σύνολο των δολοφονιών που διαπράχθηκαν στο αρχιπέλαγος το 2018.

Πηγή: newsbomb.gr