Συλλαλητήρια και πορείες της Πρωτομαγιάς - Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας (Φωτος)

Συλλαλητήρια και πορείες της Πρωτομαγιάς - Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας (Φωτος)

Πλήθος κόσμου στις κινητοποιήσεις στην Αθήνα για την εργατική Πρωτομαγιά

Με μαζικές πορείες και συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας συμμετέχουν στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς ομοσπονδίες, συνδικάτα, πρωτοβάθμια σωματεία, φορείς, συλλογικότητες και κόμματα της αριστεράς.

Ειδικότερα, το ΠΑΜΕ πραγματοποιησε συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος και με κεντρικό σύνθημα «1η Μάη 2019 ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους με συνδικάτα των εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών» ζητά, μεταξύ άλλων, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, θέσπιση βασικού μισθού 751 ευρώ και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Από νωρίς συγκεντρώθηκαν τα μέλη του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ που βρέθηκε στο Σύνταγμα τόνισε: «Η Πρωτομαγιά του 2019, με παρακαταθήκη την 20χρονη σπουδαία πορεία του ΠΑΜΕ, ας αποτελέσει αφετηρία για συνολική ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενάντια στον κυβερνητικό εργοδοτικό κρατικό συνδικαλισμό, για νέες κατακτήσεις της εργατικής τάξης της πατρίδας μας. Και βεβαίως για την κατάκτηση του ηγετικού ρόλου της εργατικής τάξης, μέσα από την κοινωνική συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους νέους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών στην πάλη τους ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για το σοσιαλισμό».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα απηύθυνε ο πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπάσι.

Με το μαζικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα να έχει ολοκληρωθεί, συνεχίζονται οι πορείες κομμάτων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ενώ ακολουθούν πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Με κεντρικό σύνθημα (με σαφείς υπαινιγμούς κατά του του ΠΑΜΕ) «Με τα Συνδικάτα για δημοκρατία και κοινωνική προκοπή- Έξω η βία από τα Συνδικάτα- Έξω τα κόμματα και οι κομματικοί στρατοί από το Συνδικαλιστικό κίνημα», η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραυματισμός 8χρονης στη Βοιωτία - Συγκλονίζει η μητέρα της Αλεξίας: «Περιμένουμε ένα θαύμα»

«Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στην κατακρήμνιση δημοκρατικών, εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Τιμώντας τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος όλες και όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τη δημοκρατία, δίχως να ρισκάρουν τις ζωές άλλων, τη δικαιοσύνη δίχως να την υπονομεύουν με τις ενέργειές τους και τις πράξεις τους για την ισότητα την οποία και εννοούσαν, οφείλουμε να δώσουμε αγωνιστικό-απεργιακό παρόν στο κάλεσμα την Τετάρτη 1η Μάη 2019», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ.

Το πανό της φετινή κινητοποίησης για την Πρωτομαγιά

«Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης που, με τη διαχρονική της πάλη, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού κ.ά», σημειώνει στο κάλεσμα της η ΑΔΕΔΥ.

Στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος δίνει το παρών και το Τζέισον Αντιγόνη.

Πηγή: iefimerida.gr