Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Ο πρώτος που θα κριθεί από τους πολίτες είμαι εγώ (Βίντεο)

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Ο πρώτος που θα κριθεί από τους πολίτες είμαι εγώ (Βίντεο)

Η εισήγηση του Πρωθυπουργού

«Μας περιμένει όλους πολύ σκληρή δουλειά, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να αλλάξουμε την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, το οποίο ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 11 το πρωί της Τετάρτης.

Διαβάστε επίσης: Άρθρο των Financial Times για τις προκλήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Ζητήσαμε ισχυρή εντολή, οι πολίτες μάς της έδωσαν απλόχερα. Τώρα ήρθε η ώρα να ενώσουμε τις Ελληνίδες και Έλληνες κάτω από ένα όραμα ευημερίας και προκοπής. Η δουλειά έχει ξεκινήσει», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα τόνισε ότι μέσα σε λίγες ημέρες θα δρομολογήσει η κυβέρνηση δράσεις, «που άλλοι χρειάστηκαν μήνες και μήνες για να υλοποιήσουν. Εμπειρότεροι και νεότεροι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι. Πολιτικοί και τεχνοκράτες σε μια δημιουργική σύνθεση», πρόσθεσε.

«Δεν έκρυψα προεκλογικά τη φιλοδοξία μου η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως καλοκουρδισμένη μηχανή. Ο πρώτος ο οποίος αξιολογείται διαρκώς από τους πολίτες είμαι εγώ», τόνισε ο Πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι.

«Στις 17 ορκιζόμαστε, στις 18 η Βουλή θα ψηφίσει τον Κ. Τασούλα ως πρόεδρό της. Στις 20-22 Ιουλίου θα γίνουν προγραμματικές δηλώσεις», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης στην εισήγησή του πρόσθεσε επίσης ότι η εποχή του διχασμού, της ανούσιας πόλωσης τελείωσε στις 7 Ιουλίου και έδωσε συγχαρητήρια στους υπουργούς του για τον τρόπο που χειρίστηκαν τις τελετές παράδοσης - παραλαβής.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

«Την επόμενη ημέρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα κατατεθεί το πρώτο μας νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και μία εβδομάδα μετά, το πρώτο φορολογικό με τις πρώτες μειώσεις φόρου. Θα αποκατασταθεί το κύρος της Δικαιοσύνης», επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς του ότι θα λάβουν φάκελο με τους στόχους του κάθε υπουργείου. Συγκεκριμένα είπε, «έχουμε καθαρές προτεραιότητες και σαφές χρονοδιάγραμμα. Σήμερα θα παραλάβετε όλοι από ένα φάκελο με τους στόχους ανά υπουργείο και τις εκκρεμότητες και δεσμεύσεις που εγκαταλείπει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα είναι το πρώτο αλλά και το τελευταίο υπουργικό το οποίο θα γίνει με κάμερες, «θα συζητάμε ελεύθερα, χωρίς κάμερες και μικρόφωνα. Οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου δεν είναι ευκαιρία για επικοινωνία και εντυπώσεις».

«Η κυβέρνηση και κάθε υπουργείο αποκτούν το ετήσιο στρατηγικό τους σχέδιο. Πρώτη η ισχυρή ανάπτυξη με πολλές επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές,» υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.

«Ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε πως θα το πετύχουμε και θα το πετύχουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας τρεις επισημάνσεις προς τους υπουργούς:

  • Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια. Ο κόσμος περιμένει έργα και πράξεις. Δουλεύουμε για το εμείς και όχι για το εγώ. Μειώνουμε κατά το 1/3 τις γραμματείες και τους συνεργάτες των μελών της κυβέρνησης.
  • Δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα για χάσιμο. Αλλάζουμε το τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις πολιτικές μας. Δεν σταματάμε στην ψήφιση ενός νόμου, παρακολουθούμε την εφαρμογή του. Πρόσθετο όπλο το πληροφοριακό σύστημα «Μαζί».
  • Δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο, αλλά και με τη συμπεριφορά μας. Κρινόμαστε όχι μόνο για όσα λέμε, αλλά και για όσα εκπέμπουμε.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε επίσης ότι αύριο θα επισκεφθεί το Υπουργείο Παιδείας για να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, για το τολμηρό, όπως τόνισε, σχέδιο της κυβέρνησης για την εκπαίδευση του μέλλοντος, στο οποίο κεντρικό ρόλο έχουν οι άξιοι εκπαιδευτικοί μας.

Στην εισήγησή του αναφέρθηκε και στα εργασιακά, λέγοντας ότι ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να συναντήσει όλους τους επιθεωρητές εργασίας, «καμία απόκλιση από την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας».

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς του ότι επικοινώνησε χθες με πολλούς ομολόγους μου και με τον αντιπρόεδρο και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Πριν από λίγες ημέρες ο λαός μάς εμπιστεύτηκε με τόλμη και ωριμότητα. Με την ίδια τολμη και ωριμότητα καλούμαστε να κυβερνήσουμε. Μακάρι να συναντήσουμε την ίδια και από την αντιπολίτευση. Αντιπαλοί μας οι δυσκολίες. Να σηκώσουμε τα μανίκια ψηλά. Αγαπάμε αυτούς που μας επέλεξαν να τους υπηρετούμε. Να αποδείξουμε ότι δεν θα γίνουμε άλλη μια κυβέρνηση, αλλά μια άλλη κυβέρνηση. Καλή δουλειά και καλή επιτυχία σε όλες και όλους» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κλείνοντας την εισήγησή του.

Δείτε την εισήγηση του Πρωθυπουργού:

Μετά την αρχική εισήγηση του κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θα κάνει αντίστοιχη παρουσίαση με power point. Με το τέλος της συνεδρίασης κάθε υπουργός θα παραλάβει ένα φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του. Εκεί θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.

Οι πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, οι πρώτες νοµοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα είναι το νοµοσχέδιο για τη δοµή της κυβέρνησης, στο οποίο θα συµπεριληφθούν σηµειακού χαρακτήρα διατάξεις, όπως η κατάργηση του πανεπιστηµιακού ασύλου, η επαναφορά αυστηρότερων διατάξεων στον Ποινικό Κώδικα και η πρόνοια για υπέρβαση των προβληµάτων που έχει δηµιουργήσει στη διοίκηση περιφερειών και δήµων η καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Κατά τη σηµερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με το Έθνος ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναµένεται να παρουσιάσει µε powerpoint και λεπτοµερώς τη νέα δοµή και λειτουργία της κυβέρνησης, αντλώντας παραδείγµατα από µοντέλα διακυβέρνησης προηγµένων χωρών της Δύσης.

Πηγή: Νewsbomb.gr