Μητσοτάκης: Προανήγγειλε διάσκεψη Κορυφής για την κλιματική αλλαγή στην Αθήνα

Μητσοτάκης: Προανήγγειλε διάσκεψη Κορυφής για την κλιματική αλλαγή στην Αθήνα

Τι ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Την πρόθεση της Ελλάδας να συγκαλέσει Σύνοδο υψηλού επιπέδου στην Αθήνα, με στόχο την υιοθέτηση δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις από την ΕΛΛΑΔΑ

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός περιέγραψε τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή για το πολιτιστικό και το φυσικό περιβάλλον, επισήμανε ότι ο πλανήτης βιώνει ήδη τις συνέπειες και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετήσει μέχρι το τέλος του χρόνου νέα Εθνική Πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα, η οποία θα περιλαμβάνει πλήρη κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης μέχρι το 2021, το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028 και την αύξηση της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές στο 35% έως το 2030.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε, επίσης, αναφορά στην τραγωδία του Ιουλίου του 2018 στο Μάτι που είχε ως αποτέλεσμα 102 νεκρούς. «Όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες. Η καταστροφή του Μάτι συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα, καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές εκείνων που, μέχρι πρότινος, δεν ενδιαφέρονταν πολύ για το θέμα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αποτελεί κεντρική πολιτική για την ελληνική κυβέρνηση. «Το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας συνδέεται με την ικανότητά της να προστατεύσει το μοναδικό φυσικό της περιβάλλον. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τις ακτές και τα νησιά μας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και τα κύματα καύσωνα, έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και στην οικονομία μας. Η κλιματική αλλαγή θα λειτουργήσει επίσης ως τροχοπέδη στην οικονομική μας ανάπτυξη και στην ευημερία του ελληνικού λαού, καθώς θα επηρεάσει αρνητικά οικονομικούς τομείς όπως η γεωργία και ο τουρισμός», ανέφερε ο ίδιος.

Τέλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή του στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, αλλά και τη στήριξή του στο στρατηγικό μακροπρόθεσμο όραμα για μια οικονομία της ΕΕ που δεν θα επιβαρύνει το κλίμα έως το 2050.

Πηγή: ΚΥΠΕ