Επέτειος Πολυτεχνείου: Σε εξέλιξη οι πορείες (Φωτος / Βίντεο)

Επέτειος Πολυτεχνείου: Σε εξέλιξη οι πορείες (Φωτος / Βίντεο)

Κορυφώνονται το απόγευμα της Κυριακής (17/11) οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 46ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Κορυφώνονται το απόγευμα της Κυριακής (17/11) οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 46ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου - Στις 18:00 έφτασε η πορεία συλλόγων, οργανώσεων και απλών πολιτών στην αμερικανική πρεσβεία - Συγκίνηση όταν το μπλοκ των φοιτητών με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου έψαλε τον εθνικό ύμνο. 

Δρακόντεια είναι τα μέτρα της Ελληνικής Αστυνομίας, εν μέσω της κορύφωσης των επετειακών εκδηλώσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Διαβάστε επίσης: Πολυτεχνείο 2019: «Αστακός» η Αθήνα - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και 5.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Η μαζική διαδήλωση για τα 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε χωρίς παρατράγουδα, με την κεφαλή της πορείας να φτάνει έξω από την αμερικανική πρεσβεία στις 18:00. Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και με κεντρικό σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία», κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσύγκεντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύεται ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

Του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ηγήθηκε ο πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και η πορεία του ΚΚΕ με κατεύθυνση την αμερικάνικη πρεσβεία.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν τεθεί σήμερα σε ισχύ σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω των εκδηλώσεων για την «46η Επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι ρυθμίσεις αφορούν την ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Την ώρα που οι πορείες βρίσκονταν σε εξέλιξη, δυνάμεις της Αστυνομίας με συντονισμένες και αιφνιδιαστικές κινήσεις κατέλαβαν την περιοχή των Εξαρχείων.

Επιπλέον λόγω της πορείας και κατόπιν εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας, κλειστοί είναι οι σταθμοί του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής», «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα».

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις από την ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη οι πορείες για την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Σε εξέλιξη βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι πορείες με τις οποίες κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρέθηκε και φέτος η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου από νωρίς εκπρόσωποι φορέων, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι και απλοί πολίτες κατέθεσαν στεφάνια κι άφησαν λουλούδια στο μνημείο των ηρώων που βρίσκεται στο προαύλιο της Σχολής.

Μπροστά από το Πολυτεχνείο επί της Εγνατίας Οδού ξεκίνησαν μετά τις 18.00 το απόγευμα τρεις διαφορετικές πορείες που κινούνται μέσω κεντρικών δρόμων προς το αμερικανικό προξενείο στην Τσιμισκή.

Στην πρώτη πορεία συμμετέχουν μέλη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές ενώ στην κεφαλή της βρίσκονται μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 που κρατούν πανό.

Με δική του ξεχωριστή πορεία συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτές του κόμματος και μέλη της Νεολαίας.

Πηγή: Newsbomb.gr