Κορωνοϊός Ελλάδα: Ανησυχία για έξαρση λόγω τουρισμού - Η υγειονομική «ασπίδα» των νησιών

Κορωνοϊός Ελλάδα: Ανησυχία για έξαρση λόγω τουρισμού - Η υγειονομική «ασπίδα» των νησιών

Αντιμέτωποι με μία ακόμη πρόκληση βρίσκονται επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι στη χώρα μας λόγω του σχεδίου «restart tourism» που θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Ιουνίου και του φόβου εμφάνισης εισαγόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Μάλιστα, οι ειδικοί προειδοποιούν πως πριν από το δεύτερο κύμα του ιού που αναμένεται φθινόπωρο και χειμώνα, πιθανώς να μεσολαβήσει μία ήπια αναζωπύρωση το καλοκαίρι, με το υπουργείο Υγείας να «θωρακίζει» ήδη τα ελληνικά νησιά.

Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, τονίζει πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε εισαγόμενα κρούσματα. Πρόκειται για έναν κίνδυνο που τον γνωρίζουμε και εμείς και η πολιτική ηγεσία. Το ζητούμενο είναι πώς θα περιοριστεί το ρίσκο αυτό, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα», μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι τα νησιά πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να εισέλθουν τουρίστες με κορωνοϊό και να είναι έτοιμα τα κέντρα υγείας να ανταποκριθούν.

«Δεν θα εκπλαγώ αν έχουμε μικρή αύξηση των κρουσμάτων. Η μεγάλη πρόκληση είναι ο τουρισμός όταν ανοίξουν τα αεροδρόμια. Είναι πρόκληση να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Πρέπει να γίνονται κάποιοι έλεγχοι στην είσοδο, με τεστ, με ερωτηματολόγιο, να δηλώσει ο επισκέπτης που θα μένει ώστε αν τυχόν να εμφανιστούν κρούσματα να τον βρει πιο εύκολα. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μείνει απομονωμένη από τον υπόλοιπο πλανήτη. Η λογική λέει ότι θα πρέπει να είναι έγκυρη η διάγνωση τυχόν κρουσμάτων ή την αποφυγή στις εισόδους, αν κάποιος είναι άρρωστος», σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής μικροβιολογίας, Άλκης Βατόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Σημειώνεται ότι αρχική πρόταση των Ελλήνων ειδικών ήταν να υποβάλλονται όλοι οι ταξιδιώτες σε τεστ. Ωστόσο, η Ευρώπη διάλεξε ένα πιο «χαλαρό» άνοιγμα των συνόρων. Υπό αυτά τα δεδομένα, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη, ο έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός και θα γίνεται κυρίως για επιδημιολογικούς σκοπούς, ενώ οι ταξιδιώτες δεν θα υποβάλλονται σε προληπτική καραντίνα.

 

 

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, επικαλούμενος την πρόσφατη τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δηλώνοντας πως δεν προτείνεται, καθώς μπορεί να δώσει μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας σε όσους βγει αρνητικό στον ιό.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, είναι «να ελέγχεται ο συμπτωματικός ταξιδιώτης στην Ελλάδα». Ωστόσο, τόνισε ότι από τη στιγμή που θα ελέγχεται «θα είναι εύκολο να εντοπίζονται οι επαφές του στην Ελλάδα και να γίνεται ιχνηλάτηση», ωστόσο, διερωτήθηκε πώς θα γίνεται αυτό, όταν ο ταξιδιώτης επιστρέφει στη χώρα του.

«Θα μπορούσε να είναι λύση, η ψηφιακή ιχνηλάτηση μέσα από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα« όπως ανέφερε, «αλλά όπου προσπάθησαν να το εφαρμόσουν μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά καθώς η συμμετοχή που υπήρξε δεν ήταν εντυπωσιακή».

Αυστηροί κανόνες

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr