Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Και τρίτος νεκρός σήμερα - Στους 224 οι θάνατοι

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Και τρίτος νεκρός σήμερα - Στους 224 οι θάνατοι

Κορονοϊός: Ο άτυχος 69χρονος νοσηλευόταν στο «Λαϊκό» και είχε υποκείμενα νοσήματα

Στους 224 ανέρχονται οι θάνατοι στην Ελλάδα από κορονοϊό καθώς ένας ακόμη ασθενής που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Λαϊκό» άφησε την τελευταία του πνοή.

Πρόκειται για 69χρονο που άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα της Παρασκευής.

Έτσι οι θάνατοι σήμερα ανέρχονται στους τρεις καθώς νωρίτερα είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή μια 81χρονη γυναίκα η οποία διέμενε στο γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι και νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ, καθώς και μια 84χρονη που είχε νοσήσε με κορωνοϊό και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

254 νέα κρούσματα - Στο «κόκκινο» Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Διακόσια πενήντα τέσσερα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής (14/08) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων έχει ως εξής:

20 κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,98 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 17 εκ των οποίων συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,67 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 4 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας,4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας,1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών,9 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, 6 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή,5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων,1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας,1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας,2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς,3 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, 1 εκ των οποίων συνδέεται με γνωστή συρροή,2 κρούσματα στη Μυτιλήνη1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας,2 κρούσματα στην Π.Ε Μαγνησίας,1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,3 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας,1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 6.632 (ημερήσια μεταβολή +4.0%), εκ των οποίων 55.0% άνδρες.

Από το σύνολο των 6.632 κρουσμάτων, 1.592 (24.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 3.207 (48.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 2, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 223 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 77 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 22 (68.2% άνδρες).

Η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορονοϊό (COVID-19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 14 Αυγούστου 2020 (ώρα 15:00).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Από το σύνολο των 6.632 κρουσμάτων, 1.592 (24.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 3.207 (48.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Η γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 704.921 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 8.059 (1.1%) ήταν θετικά στον κορoνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).