Μητσοτάκης - Μισέλ για τουρκική προκλητικότητα: Άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

Μητσοτάκης - Μισέλ για τουρκική προκλητικότητα: Άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Σαρλ Μισέλ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει προγραμματίσει συνάντηση και με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, την ώρα που γίνονται προσπάθειες από όλες τις πλευρές να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Δείτε live τις κοινές δηλώσεις τους:

Στα γεγονότα της Μόριας και στην καταστροφή του ΚΥΤ από τις πυρκαγιές αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη των δηλώσεών του.

Χαρακτήρισε θλιβερά τα όσα έγιναν και τόνισε ότι με την παρέμβαση των Αρχών δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τραυματισμοί.

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι απόψεις της Ελλάδας με την Ευρώπη για τις τουρκικές προκλήσεις είναι ταυτόσημες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι η ώρα η Τουρκία πρέπει να περάσει από τα λόγια στις πράξεις, «η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από αυτή την κρίση. Πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια αυτό για να καρποφορήσει ο διάλογος, στον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα ανοικτή».

Διεμήνυσε δε ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, αν σταματήσουν οι προκλήσεις από την τουρκική πλευρά. «Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες και σε αυτό πιστεύει η Ελλάδα», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν, τόνισε ότι πρέπει να οργανωθεί η επίδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα στο προσφυγικό και ότι θα επισκεφτεί την Μόρια «για να δει με τα μάτια του την πραγματική κατάσταση».

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Μισέλ τόνισε ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα είναι αφιερωμένη στην κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτό δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα και την Κύπρο μόνο αλλά έχει να κάνει με την ΕΕ στο σύνολό της. Αυτό είναι και το νόημα της παρουσίας μου εδώ. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να δούμε πως μπορούμε να προοδεύσουμε. Να είμαστε αυστηροί για να γίνονται σεβαστές οι αρχές για όλα τα κράτη – μέλη και να δείξουμε ότι υπάρχει κοινή ατζέντα. Χαιρετίζω την δέσμευσή σου», είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr