Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Θα πεθάνουν οι μισοί από τους 100 ασθενείς που θα μπουν στις ΜΕΘ

Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Θα πεθάνουν οι μισοί από τους 100 ασθενείς που θα μπουν στις ΜΕΘ

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας και τους φόβους για την εφαρμογή lockdown σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, μίλησε στο Newsbomb.gr o Θεόδωρος Βασιλακόπουλος - Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή η προσπάθεια όλων θα πρέπει να επικεντρωθεί στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού με την εφαρμογή των μέτρων που έχει ανακοινώσει η πολιτεία, αφού η αύξηση του αριθμού των ασθενών θα σημάνει αύξηση των διασωληνωμένων. «Από τους 100 ασθενείς που θα μπουν στις εντατικές οι μισοί θα πεθάνουν» προειδοποιεί ο καθηγητής.

Και προσθέτει: «στην Αθήνα ζει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας είναι πολύ δύσκολο να αποφασιστεί ένα lockdown αφού τα αποτελέσματα στην οικονομία θα είναι πολύ δυσάρεστα. Η ελπίδα είναι ότι έχουμε φτάσει σε επίπεδα σταθεροποίησης».

Σε ερώτηση του Newsbomb.gr σχετικά με το πια είναι τα όρια που θα χτυπήσουν «καμπανάκι» στην πολιτεία για την εφαρμογή μέτρων ανάλογα με αυτά στην Γαλλία, ο κ. Βασιλακόπουλος εξηγεί, ότι ούτε τα κρούσματα ούτε οι διασωληνωμένοι αποτελούν τους μοναδικούς παράγοντες για την λήψη μιας τέτοιας απόφασης.

«Οι παράγοντες είναι πολλοί» σύμφωνα με τον καθηγητή. Επίσης όπως τονίζει το κόκκινο όριο έχει να κάνει και με τις υγειονομικές δομές που υπάρχουν σε μια πόλη. «Για παράδειγμα στην Αθήνα υπάρχουν περισσότερες ΜΕΘ», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για την αυξητική πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά σε αναλογία πληθυσμού βρίσκεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα εξάπλωσης του κορονοϊού με την Αθήνα.

Και στην περίπτωση αυτή – σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών – η επιβολή ενός lockdown είναι πολύ δύσκολη αφού οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι τεράστιες. «Πρέπει να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας ότι δεν πρέπει να χαλαρώνουμε», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Συναγερμός για τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα εξετάστηκαν σήμερα στην τακτική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία της πανδημίας.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην εισήγησή του παρουσίασε τα στοιχεία με τους αριθμούς των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων καθώς και με τα στατιστικά για την εικόνα μετάδοσης του ιού σε κάθε περιοχή.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, εκτός από την εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας στις περιοχές που ήδη βρίσκονται στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης, διαπιστώθηκε ότι αρχίζουν και παρατηρούνται κάποιες αυξητικές τάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Γι΄αυτό το λόγο το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα προκειμένου να συζητηθεί η εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, o Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων, Κίμων Δρακόπουλος.

Αναλυτικότερα πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα την Κυριακή:28 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο164 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές53 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας1 κρούσμα στην Π.Ε Άρτας6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας2 κρούσματα στην Π.Ε Εύβοιας1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας Κύθνου2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας3 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή33 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή19 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστή συρροή3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιονίων Νήσων6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας4 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου4 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης8 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών1 κρούσμα στην Π.Ε Φθιώτιδας1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου25 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.