Δερμιτζάκης στο Newsbomb.gr: Ολοταχώς για 3.500 κρούσματα – Ανάγκη για μέτρα μέχρι και το Φλεβάρη

Δερμιτζάκης στο Newsbomb.gr: Ολοταχώς για 3.500 κρούσματα – Ανάγκη για μέτρα μέχρι και το Φλεβάρη

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πιστή εφαρμογή των μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα Παρασκευή (31/10) ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού, κρούει μιλώντας στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του ιού και να μην οδηγηθούμε στην ανάγκη ενός γενικευμένου lockdown τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να έχουν διάρκεια 3 με 4 μήνες.

«Σήμερα τα κρούσματα σημείωσαν μείωση σε σχέση με τις δύο προηγούμενες ημέρες καθώς λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου έγιναν λιγότερα τεστ. Εκτιμώ ότι σήμερα σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε προσεγγίσει τα 2.000 νέα κρούσματα», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο κ. Μανώλης Δερμιτζάκης.

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας ο καθηγητής Γενετικής τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα στην Ελλάδα θα φθάσουν τα 3.000 – 3.500. «Όπως όλα δείχνουν τα προηγούμενα μέτρα δεν απέδωσαν γι’ αυτό και είχαμε αυτή την αύξηση. Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα είναι πιο αυστηρά και σίγουρα θα ανακόψουν την πορεία της πανδημίας αλλά για αξιολογηθούν θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 3 εβδομάδες», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

Και πρόσθεσε: «Με τα μέτρα αυτά θεωρώ ότι θα πετύχουμε μια σταθεροποίηση ή και κάμψη της πορείας της πανδημίας. Ωστόσο αν μετά χαλαρώσουμε πάλι και αρθούν τα μέτρα τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Αν για παράδειγμα πέσουμε στα 500 κρούσματα ημερησίως και επέλθει χαλάρωση των μέτρων τότε στην συνέχεια τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα και σίγουρα το γενικευμένο lockdown – όπως αυτό της προηγούμενης άνοιξης – θα είναι μονόδρομος».

Απαντώντας στην ερώτηση του Newsbomb.gr σχετικά με το τι πήγε «στραβά» στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής το απέδωσε στην χαλαρότητα που επήλθε μετά την πολύ καλή πορεία της χώρας μετά το πρώτο κύμα.