Ένταση Ρωσίας - Τουρκίας: 'Δεν κατάλαβα' λέει ο καπετάνιος του τουρκικού αλιευτικού

Ένταση Ρωσίας - Τουρκίας: 'Δεν κατάλαβα' λέει ο καπετάνιος του τουρκικού αλιευτικού

"Δεν καταλάβαμε ότι έριξαν πυρά εναντίον μας", δήλωσε χθες το βράδυ ο καπετάνιος του τουρκικού αλιευτικού Μουζαφέρ Γκετσιτζή στο τουρκικό πρακτορείο Ντογάν, ενώ ανέφερε πως δεν αντιλήφθηκαν, λέει, καν ότι επρόκειτο για ρωσικό πλοίο και το πήραν για πλοίο του ΝΑΤΟ.

Ένταση Ρωσίας Τουρκίας: Πυρά ρωσικής φρεγάτας κατά τουρκικού πλοίου ανοιχτά της Λήμνου

Ο καπετάνιος του αλιευτικού το οποίο σύμφωνα με τους Ρώσους δέχτηκε προειδοποιητικά πυρά για να αλλάξει την πορεία του και να μην συγκρουστεί με τη ρωσική φρεγάτα στο Αιγαίο δήλωσε ότι ψάρευαν μεταξύ της Ιμβρου και της Τενέδου και πέρασαν ένα ναυτικό μίλι ανοιχτά του πολεμικού πλοίου που ήταν σταματημένο. "Στο πλοίο μας έχουμε συστήματά κάμερας. Τα δώσαμε στους αρμόδιους της ακτοφυλακής. Εκείνοι ήταν σταματημένοι κι εμείς συνεχίζαμε το δρόμο μας. Νομίσαμε ότι ήταν πλοίο του ΝΑΤΟ. Στις 8.30 περάσαμε από κοντά τους. Δεν μας ενόχλησαν ούτε και ακούσαμε πυροβολισμό. Τώρα είμαστε 5-6 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Ίμβρου. Δίπλα μας είναι η ακτοφυλακή, δώσαμε κατάθεση και παραδώσαμε και τις εικόνες από την κάμερα. Ούτε πέρασε από το μυαλό μας ότι ήταν ρωσικό πλοίο", ανέφερε ο καπετάνιος.
Ο Τουρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε από τη Ρώμη ότι δεν θέλουν ένταση. Όπως είπε είδαν τις δηλώσεις της ρωσικής πλευράς, θα μιλήσουν τώρα με τον καπετάνιο του τουρκικού αλιευτικού πλοίου και θα προβούν στις απαραίτητες δηλώσεις. "Αλλά εμείς το λέμε πάντα, δεν είμαστε υπέρ της έντασης αλλά υπέρ της μείωσης της έντασης μέσω διαλόγου", είπε ο Τούρκος Υπουργός προσθέτοντας ότι τα βήματα που έκαναν έπειτα από το θλιβερό επεισόδιο της 24ης Νοεμβρίου ήταν πάντοτε προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης:

Ένταση Ρωσίας – Τουρκίας: Νέα εμπλοκή ανάμεσα τους

Η υπομονή της Τουρκίας «έχει όρια», λέει ο Τσαβούσογλου

Πάντως Τούρκοι εμπειρογνώμονες σχολίασαν την κίνηση του ρωσικού πολεμικού να ρίξει προειδοποιητικά πυρά λέγοντας ότι στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει τέτοια μέθοδος για αποτροπή σύγκρουσης στη θάλασσα. Σχολιάζουν επίσης ότι δεν είναι ούτε κατάλληλη ούτε και φιλική η συμπεριφορά της Ρωσίας να ανοίγει πυρ εναντίον ενός τουρκικού αλιευτικού. Εκτιμούν ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές “θα αυξήσουν περισσότερο την πολιτική ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας”. Ισχυρίζονται, ότι ενώ η Τουρκία είναι πιο συγκρατημένη η Ρωσία “προσπαθεί να αυξήσει την ένταση”.